Recent comments

Friss Hírek

Playoff 2016 – Előzetes

A Serie B 2015-2016-os idényét követő rájátszásban hat csapat reménykedhet benne, hogy sikerül megszereznie a három fordulós csatározás végén az utolsó kiadó feljutó helyet és jövőre már az élvonalban versenyezhet.



A playoff első körének továbbjutóit egyetlen összecsapás határozza meg. 

A 42 játékhét után ötödik helyen végző csapat fogadja a nyolcadikat, a hatodik pedig a hetediket. Ha 90 perc alatt nincs döntés, akkor hosszabbítást bonyolítanak le, szükség esetén pedig tizenegyes rúgásokra kerül sor.

Az oda-visszavágós alapú elődöntőben csatlakozik a bajnokság harmadik és negyedik helyezettje. A párharcokban ez a két csapat vívja az elődöntők visszavágóit hazai környezetben, emellett pedig az a jelentős előny is a birtokukban lesz, hogy amennyiben a két párharc végén bármiféle döntetlen az összesített eredmény, akkor ők jutnak tovább – tehát nincs hosszabbítás, nincsenek büntetők, és nem létezik idegenben lőtt gól szabály sem, ennyi előnye van a 42 fordulós idény alatt előrébb végző együttesnek.

A Serie B playoff fináléja ugyancsak két mérkőzésből áll, szintén a magasabban rangsorolt ellenfél élvezi a pályaelőnyt és döntetlen esetén ugyancsak felé billen a mérleg nyelve, lásd elődöntő.


A Serie B 2016-os rájátszásának résztvevői:

A feljutásért csatározó együttesek közül magasan a Bari rendelkezik a legnagyobb első osztályú rutinnal. A pugliai gárda kereken 30 idényt húzott már le az élvonalban, legutóbb a 2010-2011-es bajnokságban erősítették a Serie A mezőnyét. Ugyanakkor a másodosztályban is a valaha volt egyik legtöbbet szereplő csapatnak vallhatják magukat, lévén az idei évad már a 44. volt számukra a Serie B-ben.

A Cesena és a Novara a története során eddig egyaránt 13-13 idényen keresztül játszott a legmagasabb osztályban. A két csapat az elmúlt években külön utakat járt be: a bianconeri tavaly esett ki a Serie A-ból, miután két éve megnyerte a Serie B-s rájátszást; míg az északiak egy éve a harmadosztályból jutottak fel, két esztendővel ezelőtt osztályozón estek ki a B-ből.

A Pescara három év kihagyás után igyekezne vissza a Serie A mezőnyébe, ahol eddig összesen hat idényt töltött el, és egyetlen szezont kivéve eddig mindannyiszor rögtön újoncként kiestek az élvonalból.

A Spezia és a Trapani még soha nem járt az első osztályban. Tavaly a Carpi és a Frosinone személyében két abszolút élvonalbeli újonc tűnt fel a Serie A-ban, idén a Crotone már feljutott, ha a két csapat közül kerül ki a playoff végső győztese, akkor újabb zöldfülű gárda kerülne az első osztályba. A két egyesület közül a Spezia tekint vissza komolyabb hagyományra, már 23 szezont húztak le a Serie B-ben, négy éve folyamatosan tagjai a másodosztályú mezőnynek, sorozatban harmadszor jutottak be a rájátszásba, de eddig mindannyiszor már az első körben búcsúztak. Ezzel szemben a Trapani mindössze három idényt töltött el a B ligában, éppen az utolsó három kiírást, és történetük során most először kvalifikálták magukat a playoffba, rögtön a lehető legjobb pozícióban, ami jelentős előnyt adhat.

A Serie B playoff menetrendje:

Első forduló:
Május 24., kedd, 20:30 Cesena-Spezia
Május 25., szerda, 20:30 Bari-Novara


Elődöntő:
Cesena/Spezia-Trapani (május 28. és május 31.)
Bari/Novara-Pescara (május 29. és június 1.)


Döntő:
Az elődöntők nyertesei (június 5. és június 9.)


forrás: Serie b magyar oldal