Recent comments

Friss Hírek

A 42. forduló krónikája

Péntek este rendezték meg a Serie B 2015-2016-os szezonja utolsó fordulójának valamennyi mérkőzését, melyek után valamennyi playoff-helyezés és kieső pozíció sorsa végérvényesen eldőlt.



A bajnoki címet a Cagliari csapata szerezte meg, miután Marco Sau hajrábeli látványos, ollózós találatával 2-1-re diadalmaskodott a Pro Vercelli otthonában. A csapatok egy gyors gólváltással kezdték a mérkőzést az első öt percben: Davide Di Gennaro szabadrúgásgóljára a házigazda Luca Castiglia lövésével válaszolt. A piemontiak a vereség ellenére is megőrizték a Serie B tabellájának 17., utolsó bennmaradó pozícióját. A szárdok kiváló hajrájuknak köszönhetően nem csak könnyedén bebiztosították a feljutást, de az utolsó három fordulóban aratott három győzelem jóvoltából a Crotonét is megelőzték és bajnokként tértek vissza az élvonalba.

A Crotone három nyeretlen mérkőzést követően győzelemmel fejezte be szereplését, 1-0-ra múlta felül a Virtus Entella csapatát. A délieknek tehát sikerült szépen köszönteniük a lelkes közönségüket, végre a Stadio Ezio Scida publikuma előtt is igazán megünnepelhették a feljutást. A mérkőzés végkimeneteléről döntő találatot az első játékrész végéhez közeledve a szezon jórészében csak másodhegedűs támadó, Giuseppe Torromino szerezte. Mivel a Cagliari is győzött, a Crotone a második helyről nem tudott elmozdulni, ellenben a Virtus Entellának sokba került a vereség, hiszen így a nyolcadik helyről lecsúsztak a kilencedikre és egy pont híján lemaradtak arról, hogy történetük második Serie B-s szezonjában bejussanak a rájátszásba.

A bajnokságot sorozatban 16 veretlen mérkőzéssel záró Trapani az utolsó fordulóban felugrott a harmadik helyre, így a gránátok várhatják a legjobb pozícióból a Serie B playoff küzdelmeit. A záró forduló élmezőnybeli rangadóján ugyanis a Bari vendégeként 2-1-es győzelmet arattak. Pedig a mérkőzés első időszakában a Bari abszolút fölényben játszott, a szicíliaiak azonban első helyzetüket gólra váltották, Citro nagyszerű kiugratását követően Bruno Petkovic szerzett parádés gólt, miután egy visszacsellel gyönyörűen elküldte védőjét, majd lőtt a hosszú felsőbe. A második félidő elején a vendégek a horvát támadó tizenegyesével tovább növelték vezetésüket, pedig több szempontból is ajándék büntetőt kaptak: a szabálytalanság ténye önmagában megkérdőjelezhető, ha pedig történt is volna bármi, biztosan a büntetőterületen kívül. A csalódott kakasok erejéből csak egy szépítő találatra futotta, egy kezezés miatt megítélt büntetőt a két perccel korábban beálló Riccardo Maniero értékesített. Az utolsó negyedóra így újra kiélezett küzdelmet hozott, de változás már nem történt. A Trapani újabb sikerével fellépett a harmadik helyre, míg a Bari az ötödik pozícióban fejezte be a bajnokságot és várhatja a rájátszást.

A Pescara erejéből csupán egy 1-1-es döntetlenre futotta a Latina ellen, így a harmadik helyről lecsúszott a negyedikre. A delfinek az első félidő hajrájában a Serie B-s gólkirály, Gianluca Lapadula szezonbeli 27. találatával kerültek lépéselőnybe, azonban a bennmaradásért küzdő nerrazzurrik nem sokkal a szünet után Nicolao Dumitru jóvoltából egyenlíteni tudtak. A döntetlennel a Pescara lemondhat a legjobb playoff-pozícióról, ami a rájátszásban akár még sokba is kerülhet számukra, de azt már korábban bebiztosították, hogy az első körben nem kell pályára lépniük. A Latina most biztosította másodosztályú tagságát, az utolsó négy játékhét veretlen megvívása elegendő volt számukra a 16. hely megszerzéséhez, így elkerülték az osztályozót és a kiesést is.

A Cesena az Avellino 2-1-es idegenbeli legyőzésével szerezte meg a bajnokság hatodik lépcsőfokát. A tengeri csikók mindkét találatát a tehetséges Filippo Falco szerezte, míg a kettő közt a zöld-fehérek Mariano Arini jóvoltából tudtak egyenlíteni. A Cesena két győzelemmel fejezte be a bajnokságot, így stabilizálta hatodik pozícióját, míg az Avellino az utolsó három fordulóban képtelen volt nyerni, legutóbbi két alkalommal ráadásul kikapott. A szezon már korábban elment számukra, végül a tavalyi dicséretes playoff-szereplést követően idén csupán a 14. pozícióban zártak.

A Spezia 0-0-s döntetlent ért el az Ascolival szemben, mellyel tulajdonképpen mindkét csapat elérte a célját. A liguriaiak a hetedik helyről már nem tudtak előrébb keveredni, de biztosították helyüket a rájátszásban, míg az Ascoli ezzel a döntetlennel stabilizálta magát a 15. pozícióban, megmenekülve az osztályozótól.


Az utolsó rájátszást érő helyre a Novara csapata ért oda a Modena 4-0-s legyőzését követően. A kanárik számára borzalmasan kezdődött a mérkőzés, ugyanis alig egy perc után Gonzales ugrott volna ki egyedül ziccerben, de a büntetőterületen belülre érve az utolsó hátvéd, Simone Gozzi kibillentette őt az egyensúlyából, a játékvezető pedig azonnal piros lapot és büntetőt jelzett. A tizenegyest Felice Evacuo biztos lábbal értékesítette, megszerezve a vezetést a hazaiaknak. Emberelőnye birtokában biztosan tartotta a vezetést a Novara, az első félidőben azonban még a vendégeknek is voltak elszórtan lehetőségeik. A második félidő derekánál viszont Andrei Galabinov lecsorgó labda után szerzett találatával kezdett végképp megpecsételődni a sorsuk, ráadásul a hajrában a bolgár légiós újabb gólt szerzett. A modenai szurkolók szívében a kést Pablo Gonzales forgatta meg végképp, aki a 89. percben egy szép elfutás végén bombázott a hosszú felsőbe, kiütésessé növelve a különbséget. A Modena egymást követő 12 B-s szezon után esett ki a harmadik vonalba.

A már mindkét csapat számára abszolút tét nélküli, Vicenza-Perugia mérkőzés gól nélküli döntetlennel fejeződött be. A venetóiak közelebb álltak a győzelemhez, de ezúttal csupán kihagyott helyzeteket tudtak felmutatni. A pontosztozkodást követően a griffek a tizedik, a Vicenza pedig a mezőny 13. pozíciójában zárt.
Még egy olyan mérkőzést rendeztek, amely már egyik félnek sem volt igazán fontos, ezen a Ternana 3-2-es sikert aratott a Brescia felett. A meccs elején még a vendégek kerültek lépéselőnybe a veterán Andrea Caracciolo korai találatával, de a szörnyek még az első félidő alatt fordítai tudtak Felipe Avenatti és Federico Furlan góljainak köszönhetően. Az utolsó tíz percen belül Fabio Ceravolo biztosította be a hazai győzelmet, melyre az oroszlánok már csak szépíteni tudtak Davide Marsura jóvoltából. A terniek egész szépen fejezték be az idényt, a legutolsó négy mérkőzésből kettőt megnyertek, kettőn döntetlenre végeztek, így a hajrában már nem voltak kiesési gondjaik és a vállalható, 12. helyen zártak. A Brescia végül 11. lett egyetlen ponttal megelőzve aktuális ellenfelét, de ahhoz képest, hogy sokáig a rájátszásért küzdöttek, csapnivalóan fejezték be az idényt, a legutolsó öt fordulóban pontot sem szereztek és az utolsó két hónap alatt csupán egyetlen találkozót tudtak megnyerni.

A Salernitana 1-0 arányban győzött a már korábban kieső Como ellen, ezzel elkerült a kieső pozícióból és legalább az osztályozót kiharcolta. Az összecsapás egyetlen gólja már korán megszületett, az ötödik percben Alfredo Donnarumma juttatta lépéselőnyhöz a déli csapatot, amely elég volt a győzelemhez. A Como számára már nem volt tétje ennek a mérkőzésnek, utolsó hazai fellépésüket meg tudták nyerni, végül vereséggel búcsúztak sereghajtóként a második vonaltól.

A Livorno és a Virtus Lanciano kiesési rangadója 2-2-es döntetlennel zárult, így az amarantók búcsúztak a másodosztálytól, a rossonero pedig osztályozón harcolhatja ki a bennmaradást. A toszkánok az első félidőben közel kerültek ahhoz, hogy elkerüljenek a kieső zónától, hiszen a szünetre már két gólos előnyre mehettek le. Az első játékrész alatt mindkét hazai találatot Mattia Aramu szerezte, első gólja is már egy határozott lövésből született, másodjára pedig szabadrúgásból vette be az ellenfél kapuját. A 2-0-s előny sem volt azonban elegendő a Livornónak a megmeneküléshez, mert a 67. percben Matteo Ricci kapus érdekes szituációban összeütközött egy támadóval, melyért kiállították, a megítélt büntetőt pedig Nicola Ferrari bevágta. Negyedórával később pedig a csereként beküldött Manuel Turchi egyenlített közvetlen közelről, miután egy pontrúgást követően Pinsoglio nem tudott megfogni egy ártatlanak tűnő labdát. A veterán támadó a lehető legjobbkor szerezte idénybeli első gólját, hiszen ezzel a Virtus kiharcolta az osztályozót. A végjátékban a vendégektől két játékost is kiállítottak Giandonato és Di Francesco személyében, de a Livorno így sem tudott egyenlíteni, ezzel kiesett a Serie B-ből.

A playoff első körében kedden Cesena-Spezia, szerdán Bari-Novara mérkőzést rendeznek. Előbbi párharc továbbjutója az elődöntőben a Trapanival, utóbbié pedig a Pescara csapatával találkozik.

A június 4-én és 8-án esedékes osztályozón a Virtus Lanciano és a Salernitana vívhat egymás ellen a bennmaradásért.

forrás: Serie b magyar oldal