Recent comments

Friss Hírek

A 39. forduló krónikája

A Serie B 39. fordulójában eldőlt, hogy a Crotone feljutott az élvonalba, a Como pedig biztosan kiesett a harmadosztályba a hátralévő három játékhét eredményeitől függetlenül.




A hétvége nyitó mérkőzésén 1-1-es döntetlen született a Modena és a Crotone között péntek este, így az éllovas calabriai gárda három mérkőzéssel a 2015-2016-os évad befejezése előtt matematikailag is bebiztosította a feljutást. A 17. percben még a kanárik szereztek vezetést Davide Luppi találatával, de az első játékrész végén a veterán Raffaele Palladino sikeres büntetőjével egyenlítettek a déliek, akiknek már az egy pont is az üdvösséget jelentette. A Modena kevésbé járt jól a döntetlennel, továbbra is osztályozós pozíciót foglal el, míg a Crotone története során első ízben feljutott az első osztályba.

A második helyezett Cagliari zsinórban a harmadik mérkőzésén is csak egy pontot szerzett, szombat délután két gólos vezetésről játszott 2-2-es döntetlent a Livorno ellen. Az első játékrész derekánál szereztek előnyt Niccolo Giannetti találatával, azonban a második felvonás elején Gianni Munari kiállításával emberhátrányba kerültek. Ennek ellenére a 65. minutumban Joao Pedro tizenegyesével sikerült 2-0-ra elhúzni, néhány perccel később viszont Daniele Vantaggiato is eredményes tudott lenni egy elhibázott büntetőt követő kipattanóval, három perccel ezt követően pedig a rutinos középpályás Marco Biagianti fejesével egyenlítettek a toszkánok. A hajrában a létszámfölényben játszó vendégek álltak közelebb a győzelemhez, de be kellett érniük a pontosztozkodással. A szárdok előnye maradt 8 pont a harmadik helyezett előtt, és már csak három forduló van hátra a bajnokságból, míg az amarantók a döntetlen jóvoltából változatlanul kieső pozícióban tanyáznak, lassan bravúr kéne tőlük a Serie B-s tagság megőrzéséhez.

Egymást követő nyolc megnyert meccs után a Trapani csak 0-0-s döntetlent játszott a Novarával szemben. Bár a hazaiak többet birtokolták, a komolyabb gólhelyzetek rendszerint a vendégek előtt adódtak, akik színeiben a 84. percben Adorján Krisztián is pályára léphetett az ex-kispesti Davide Lanzafame helyett. A szicíliai gárda február 13-a óta még mindig veretlen és maradt a legjobb rájátszáspozíciót jelentő, harmadik helyen, míg a Novara jelenleg a rájátszásról éppen lemaradó, kilencedik pozíciót birtokolja, két ponttal a nyolcadik helyezett mögött.

A Pescara öt győztes bajnoki után csak ikszelt, a Virtus Entella vendégeként ért el gól nélküli remit. Mindkét csapat becsülettel próbálkozott eldönteni a mérkőzést a maga javára, azonban kevés igazán veszélyes gólszerzési lehetőséget jegyezhettünk fel a 90 perc alatt. Egyik csapat helyzete sem változott a Serie B playoff pozícióiban, a Pescara a negyedik, az Entella a nyolcadik helyen áll, a két együttes közti különbség változatlanul négy pont.

Az ötödik Bari egymás után másodszor ért el döntetlent, a Perugia otthonában rendezett találkozó szintúgy 0-0-s eredménnyel ért véget. Matteo Ardemagniék sokkal többet próbálkoztak, azonban a pugliaiak nem adták olcsón a bőrüket és ponttal távoztak a griffek otthonából. A kakasok továbbra is az ötödik pozíciót birtokolják, egyetlen ponttal lemaradva a harmadik helyezettől, míg a Perugia nyolc pontra van a rájátszástól a Serie B 11. pozíciójában, vagyis gyakorlatilag búcsút inthetnek a playoffnak.
A változatosság kedvéért a hatodik helyezett Spezia mérkőzésén sem született találat, melyet a kiesés elől menekülő Latina otthonában játszottak. A gól nélküli döntetlennel a liguriai csapat megőrizte a hatodik helyét, ezzel szemben az immár öt forduló óta nyerésképtelen Latina továbbra is csak a legutolsó bennmaradó helyet tölti be, azonos pontszámban a két osztályozós pozíciót birtokló együttessel.

A forduló hétfő esti záró összecsapásán a Cesena 2-1 arányban legyőzte a Pro Vercellit, ezzel a romagnai alakulat a hetedik pozíciót tölti be. A tengeri csikók soraiból mindkét találatot két tehetséges játékos szerezte, az első félidő hajrájában a 19 esztendős elefántcsontparti hátvéd, Franck Kessie volt eredményes, míg a második játszma derekánál Renzetti átadásából a Bolognától kölcsönzött Filippo Falco talált a hálóba. A piemontiak csak a 90. percben tudtak szépíteni Mattia Mustacchio találatával. Győzelmével a Cesena a hetedik pozíciót foglalja el, két pont előnyben a kilencediket megelőzve, míg a hét veretlen mérkőzés után először kapituláló Vercelli a 16. helyen egyetlen ponttal előzi meg az osztályozós pozíciókban lévő együtteseket.

Az Avellino másfél hónap után először aratott győzelmet, amikor 2-1-re diadalmaskodott a Virtus Lanciano vendégeként. A hazaiak sorsa az első tíz perc végén megpecsételődött, ugyanis Federico Amenta egyértelmű gólhelyzetben elkövetett szabálytalanságáért azonnal piros lapot kapott, az ezért megítélt büntetőt pedig a sértett Benjamin Mokulu kihagyta, de a második kipattanót a hálóba gyömöszölte. Nem sokkal később a portugál légiós Joao Silva gyönyörű fejesével a farkasok újabb találatot helyeztek el a tehetséges Cragno kapujában. A rossonero csupán egy büntető után tudott szépíteni, melyet Ferrari elhibázott, de az ismétlésből Simone Salviato eredményes volt a 27. percben. Az egyenlítés azonan sem az első, sem pedig a második félidő során nem jött össze számukra. Sikerével az Avellino stabilizálta helyét a középmezőnyben, a 12. helyen már sem rájátszásra, sem pedig a kiesésre nem lehet esélyük. Eközben a balszerencsés Lanciano még mindig a Serie B kieső zónájában szerénykedik, a 20. helyen két ponttal vannak lemaradva a playout pozíciókat birtokló csapatok mögött.
A Vicenza a Brescia otthonában aratott 1-0-s sikerrel óriási lépést tett a bennmaradás felé. Sokáig úgy tűnt, hogy ezen a mérkőzésen sem születik találat, azonban a 91. percben a játékvezető tizenegyest ítélt a vendégek javára, melyet Cristian Galano értékesített, így három ponttal utazhattak haza a venetóiak. A Vicenza a 15. pozícióba kapaszkodott fel, míg a vesztes oroszlánok négy meccs alatti harmadik fiaskójukkal egyre nehezebb helyzetbe kerültek, ami a rájátszásba jutást illeti, hiszen három meccsel a vége előtt öt pontra vannak a nyolcadik helytől.

Az Ascoli és a Salernitana alsóházi csörtéje 2-2-es döntetlennel ért véget egy kifejezetten küzdelmes találkozón. A parázs déli rangadón a házigazdák korán két gólos előnyre tettek szert, a veterán Daniele Cacia a 18. percben már két góllal rendelkezett, melyekkel a Serie B mindenkori góllövőlistájának második helyén beérte Francesco Tavanót 119 találattal. Első alkalommal egy labdaszerzést követően viharzott végig a pályán és lőtt a hálóba, másodszor pedig Orsolini jobb oldali bejátszását követően tudott eredményes lenni. A gránátok azonban ismét visszajöttek két gólos lemaradásból, a szünet előtt Christopher Oikonomidis idénybeli első góljával kezdték meg a felzárkózást, aki egy pontrúgást követő lecsorgó labdát bombázott a hosszú alsóba. A második játékrészben a szorványos vendég támadások mellett a bianconeri végképp eldönthette volna a mérkőzést, de több ziccert is kihagytak. A salernóiak jó darabig csak lesgólig jutottak Donnarumma jóvoltából, majd a tehetséges horvát bekk Ricardo Bagadur az évad során másodszor is a hosszabbításban volt eredményes, és a néhány fordulóval ezelőtti, Cesena elleni győztes találat után most egy rendkívül fontos pontot mentett meg a góljával, melyet egy pontrúgást követően szerzett csukafejesből. Az Ascoli a 13. pozícióban továbbra sincs közvetlen veszélyben, míg a Salernitana a pontszerzéssel tartja a lépést a másik osztályozós helyet elfoglaló Modenával a 19. helyen.

A Como immár biztosan kiesik az idény végén a Serie B-ből, a forduló egyetlen vasárnapi összecsapásán hazai környezetben 2-1-es vereséget szenvedett a Ternanától. A tavalyi Lega Pro playoff győztese az első játékrész hajrájában még vezetett Andrea Marconi találatával, melyre még közvetlenül a szünet előtt a tehetséges Antonio Palumbo jóvoltából válaszoltak a szörnyek. A lombardiai gárdának győznie kellett volna a bennmaradási remények életben tartásáért, ehelyett azonban a finisben az uruguayi légiós Felipe Avenatti a vendégek javára vitte be a győztes találatot. A Como tehát átszállójegyet váltott a másodosztályba, egy idény után kénytelen lesz visszatérni a harmadik vonalba, hiszen három meccsel a vége előtt 12 pontra van az osztályozótól, az első 39 meccsből mindössze négyet nyert meg. Ezzel szemben viszont a diadalmaskodó umbriaiak a 13. helyen végleg megmenekülni látszanak.

forrás: Serie b magyar oldal