Recent comments

Friss Hírek

BL: Rudi Garcia fiainak győzni kell Moszkvában

Ismét nagy napra virradt Olaszország és Európa labdarúgása: 8 találkozóval ma este megkezdődik a Bajnokok Ligája idei csoportkörének 5. fordulója. 


Ahogy az lenni szokott, az 5. kör a legtöbb csoportban már a továbbjutásról is dönthet, és nincs ez másként a Roma E jelű kvartettjében sem.

Miután a Bayern München a döcögősebb rajt után oda-vissza lesimázta a Romát, a sorozat egyik legnagyobb esélyesének számító bajorok már el is intézték továbbjutásukat – sőt, csoportelsőségüket is. A küzdelem így mostantól csak a csoport második helyéért zajlik, ott viszont hatalmas csata várható.

A csoportban outsider-nek tartott CSZKA Moszkva 20 nappal ezelőtt általános megdöbbenésre 2-1-es győzelmet aratott Manchester pénztengerében, amivel utolsó helyre taszította a továbbra is nyeretlen angolokat, és a Romát utolérve felugrott a csoport 3. helyére. Jobban nem is alakulhatott volna a helyzet a Farkasok számára, akik előtt így ma megadódik a lehetőség akár a továbbjutás bebiztosítására is, hiszen amennyiben Tottiék győznek ma Moszkvában, úgy jobb egymás elleni eredményük miatt orosz ellenfelüket már biztosan megelőzik.

Mindez persze nem nem elég a teljes boldogsághoz, ehhez viszont ebben az esetben csak annyi kellene, hogy a Bayern ne kapjon ki a City otthonában, amire, valljuk meg őszintén, igen jó esély van. Ugyanakkor a dolgot megfordítva azt sem szabad elfelejteni, hogy egy esetleges mai CSZKA-siker katasztrofális következményekkel járna, az olaszok ezzel a kiesés szakadékának legszélére kerülnének.

Pofonegyszerű dolga van tehát papíron Rudi Garcia fiainak: győzni kell Moszkvában ma este. 

A pályán persze messze nem ilyen egyszerű ez a küldetés. A CSZKA bár megsemmisítő, 5-1-es vereséggel kezdte a csoportot épp a Roma otthonában, a továbbiakban összekapták magukat: a Bayerntől hazai pályán csupán 1-0-ra kaptak ki egy tizenegyesgóllal, majd a hazai iksz után idegenben megverték a náluk jelentősen nagyobb játékoserővel rendelkező Cityt. A CSZKA formája ugyanakkor messze nem az igazi, hiszen hazai pontvadászatukban sorozatban 3 vereségnél tartanak, aminek köszönhetően 14 forduló után csak a 4. helyen állnak, hátrányuk pedig máris 10 pont a Zenittel szemben.

Ezzel szemben a Roma jó formában, megfelelő morállal várhatja a találkozót. A Giallorossi ugyan nem mondhatni, hogy könnyű időszakon megy át (elsősorban a sok sérült miatt), mégis remekül tartják a lépést az idén is megállíthatatlannak tűnő Juventusszal. Bár 3 fordulóval ezelőtt Nápolyban megálljt parancsoltak számukra, a Roma ezt egy Torino elleni 3-0-nak és egy Atalanta elleni sikernek köszönhetően kijavította, és továbbra is 3 pontos távolságból követik a Juvét.

Nem túlzás kijelenteni, hogy olyan hét előtt áll a Roma, amely akár a szezonjuk hátralévő részére is meghatározó lehet: a mai, moszkvai meccset vasárnap este az Inter elleni rangadó követi majd, két jó eredménnyel megágyazhat a tavaszi BL-szereplésnek és a kiélezett bajnoki küzdelemnek a csapat, ellenben két esetleges bukással nem csak a BL-t buknák el, de a bajnokságban is tetemesre nőhetne a hátrányuk. Rudi Garcia szerepe éppen ezért értékelődik fel igazán, a fiatal trénernek hatalmas feladata, hogy a játékosok vállán lévő teher csökkentésével egyszerre sikerüljön feltüzelnie is tanítványait, mindemellett pedig megfelelő felállást és taktikát is kitaláljon a két összecsapásra.

Ez utóbbi feladat a hiányzók miatt nehezebbnek ígérkezik, mint elsőre gondolnánk. 

A Roma ma kényszerből maga mögött hagyhatja a 4-3-3-as felállást, és 4-4-2-es hadrendben szállhat harcba Oroszországban, aminek legfőbb oka Torosidis és Maicon hiányzása, a két szélső ugyanis egyaránt sérüléssel küszködik. Így elsősorban a védelem összetétele lehet kimondottan érdekes ma este: bár Astori immár teljes erőbedobással rombolhat a hátsó alakzat közepén, Maiconon és Torosidisen kívül Yanga-Mbiwa és Castan sem bevethetők, így a jobb szélen kényszerből Florenzi kezdhet, középen Manolas és Astori, a bal szélen pedig Holebas vagy Cole, de valószínűleg előbbi kaphat szerepet.

Ennek megfelelően a várható kezdők:

CSZKA Moszkva (4-1-4-1): Akinfeev – Fernandes, V. Berezutski, Ignaschevich, Schennikov – A. Berezutski – Dzagoev, Wernbloom, Eremenko, Musa – Doumbia.

Roma (4-4-2): De Sanctis – Florenzi, Manolas, Astori, Holebas – Nainggolan, Keita, De Rossi, Pjanic – Totti, Gervinho.

forrás: azzurri.co.hu