Recent comments

Friss Hírek

Allegri a legjobb olasz edző

A Juventus szédületes meneteléssel hódította el a klub történelmének 34. bajnoki címét, s most megszólalt a torinóiak sikeredzője, Marcello Lippi is, aki elismerő szavakkal szólt a csapat jelenlegi mesteréről, Massimiliano Allegriről.


"Kiváló volt, nem csak egyszerűen jó." - mondta Lippi a La Gazzetta dello Sport munkatársának nyilatkozva. 

"Folyamatosan fejlődött, azt is mondhatnánk, hogy félelmetesen, s mára ő a legjobb olasz edző. Minden adott nála, s nem csupán a technikai és taktikai szakértelemre gondolok, ami talán a legkevésbé fontos dolog.

A rotáció kezelésében is nagyon jó, s eléri, hogy mindenki fontosnak, a projekt részesének érzi magát, a cserék nem csak a szükség miatt történnek. Nem tudok hibákról, de nem gondolom, hogy Dybala esetében tévedett volna. Egy fiatal, ígéretes játékos esetében megvannak bizonyos lépcsőfokok, amelyek szükségesek az éréshez. Allegri megértette vele, hogy hogyan kell játszania. 

Gratuláltam-e már neki? Még nem, kivártam, míg matematikailag is biztossá válik. Most eljött az ideje, hogy üzenetet küldjek neki. "

Október végén a Juventus a tabella tizenkettedik pozíciójából, tizenegy pont hátránnyal fogott fantasztikus hajrába, vajon Lippi számított rá, hogy egykori csapata képes lesz majd a címvédésre?

"Őszintén szólva nem. Ugyanakkor azt mondtam, hogy mindenkinek óvatosnak kellene lennie, mielőtt leírná és temetné ezt a csapatot, s a végén harcban lesznek a bajnoki címért, mint mindig. Ahhoz vannak szokva, hogy rengeteg pont előnnyel nyerik a bajnokságot. Amikor ennyire mélyen találták magukat, a játékosok azt mondhatták maguknak: »Vajon hol van az megírva, hogy nem állhatunk fel?«. És ők ledolgoztak több, mint húsz pontot. 

Ez a Scudetto mindenki érdeme, mint mindig. Nem létezik olyan, hogy egy emberes Scudetto, még, ha valaki harminc gólt is lőne, ahogyan Higuaín tette. Ez olyan történelmi bajnokok érdeme, mint Buffon, aki átadta a megfelelő értékeket az új fiúknak. És ez az edző Scudettója is, aki az olasz labdarúgás kultúráját testesíti meg: szilárdság, bölcsesség és mindig késznek lenni.

Neki köszönhető, hogy a csapat koncentrált maradt, s soha sem veszítette el az önbizalmát, még akkor sem, amikor fennállt a veszélye, hogy ez bekövetkezik. Nehezen tudnám elképzelni, hogy ez a Juventus nem győzelmekkel folytatja majd. Legfőképpen azért, amit viccből mondtam: előnyt adtak a többieknek, azonban azokk nem tudtak élni vele. Nem tudom, hogy ez újra megismétlődhet-e."

A Juventus igazgatója, Beppe Marotta egyértelművé tette, hogy a klub egyben tartja a csapatot, s nem válik meg legnagyobb sztárjaitól.

"Eladnám-e Pogbát százmillióért? Egy nap Gianni Agnelli így szólt hozzám: »Marcello, rossz híreim vannak, el kell adnunk Zidane-t, de visszaforgatjuk a pénzt. Szerinted közben képesek lehetünk egy új Zidanet találni?«. Én azt válaszoltam: »Nem, nincsen belőle másik.«. Megszereztük Buffont, Thuramot és Nedvedet, s így is erősek maradtunk. 

Amennyire én tudom, az a szándék, hogy megtartják őt. Ezzel hatalmas erőt mutatnának, legfőképpen abból a szempontból, hogy Európában meghatározó lökést adna. Pogba rengeteget fejlődött. Tavaly is képes volt hajtani a pályán, megmutatva, mennyire jó, de idén felelősséget kellett vállalnia. 

Először nem állt rá készen, aztán szédületes dimenziókba emelkedett. Játékosként és emberileg is nagyon kedvelem, s más csapatok szurkolói is szeretik őt. Rengeteg minta díszíti a fejét, de számos gyönyörű dolog rejtőzik azon belül is. Úgy gondolom, hogy egy győztes mentalitásával rendelkezik."

Lippit természetesen megkérdezték a szezon felfedezettjéről, Paulo Dybaláról is, aki gyakorlatilag azonnal feledtetni tudta Carlos Tévez hiányát.

"Csak annyit mondhatok, hogy top játékos. A mozgása és az általános játékstílusa Sivorira emlékeztet, ami a Juvénál nagy dicséretet jelent. Nagy játékos, de Allegri sokat segített neki. Nem csak ő, de Morata is fejlődik, s Mandzukicnak is kiváló szezonja volt."

A Juventus számára jövőre a Bajnokok Ligája elhódítása lesz majd az elsődleges cél, s a zebramezeseknek idén is erős hiányérzetük maradhat a Bayern München elleni búcsút követően. 

"Igen, talán az egyetlen dolog, ami a Sassuolo elleni mérkőzés után rosszul alakult, a Sevilla elleni találkozó volt. Bizonyos események, mint Cuadrado utolsó percben esett találata a torinói rangadón, azt mutatták, hogy a dolgok jó irányba fordulnak. Ugyanakkor van ok a sajnálkozásra Európában, mert a Juve messzire juthatott volna."

forrás: juventuz.blog.hu