Recent comments

Friss Hírek

A 37. forduló krónikája

Hétfőn és kedden újabb fordulót bonyolítottak le az olasz másodosztályban. 



A Serie B két éllovasa ismét botlott, azonban a rájátszásért a kiesés elkerüléséért továbbra is óriási a tülekedés a mezőny két végén.

A 37. forduló nyitómérkőzésén a Cesena hazai környezetben 2-1-es győzelmet aratott a listavezető Crotone ellen. A bianconerik az első negyedóra végén a calabriaiak korábbi játékosa, Camillo Ciano hatalmas szabadrúgásgóljával szereztek vezetést, újabb 15 perccel később pedig Ciano egy ellentámadás végén is eredményes tudott lenni, mellyel végleg padlóra küldte volt klubját. A 26 esztendős támadó két nagyszerű villanásának köszönhetően a romagnaiak 2-0-s előnnyel vonulhattak le a félidőre. A térfélcserét követően nagyobb erőket mozgósított a felzárkózás érdekében az éllovas, azonban erejükből már csupán egy szépítő találatra futotta, melyet a 62. percben a horvát gólgyáros, Ante Budimir szerzett közelről egy lecsorgó labdát követően. A Cesena három nyeretlen meccs után gyűjtötte be ismét a három pontot, míg a Crotone a múlt pénteki iksz után ezúttal pontot sem tudott szerezni, a tengeri csikók ezzel a győzelemmel jelenleg a hatodik helyen állnak, míg a déliek előnye már csupán két pont a Serie B élén.

A Cagliari képtelen volt kihasználni az éllovas hibáját, ugyanis a Casteddu csupán 1-1-es döntetlent ért el a sereghajtó Como otthonában. A szárdok az első játékrész hajrájában ugyan vezetést szereztek a korosztályos válogatott Alessandro Deiola közeli találatával, a második játékrész derekánál azonban Alessio Cristiani jóvoltából egyenlíteni tudtak a lombardiaiak, aki Bessa pontrúgását követően volt eredményes Storari kapust megelőzve, így pontot mentettek. A Como számára az egy pont mit sem ért, öt fordulóval a bajnokság vége előtt már tíz pontra vannak az osztályozótól, rövidesen alighanem matematikailag is megpecsételődhet a sorsuk, miközben a Cagliari már csak két pont lemaradásból követi a listavezető Crotonét.

A Bari újabb három ponttal őrzi a harmadik helyét a tabellán, a kakasok az utolsó hét meccsen hat győzelmet és egy döntetlent regisztráltak, miután ezúttal az Ascoli vendégeként diadalmaskodtak 1-0 arányban. A mindent eldöntő találat a 31. percben született, amikor az előrehúzódó hátvéd, Denis Tonucci akrobatikus mozdulattal juttatta kapu felé a labdát, amely Davide Cinaglia lábán irányt változtatva kötött ki a hálóban. Andrea Camplone irányításával továbbra is szárnyalnak a pugliaiak, akik már az automatikus feljutástól is “csak” kilenc pontra vannak, így ha az első két helyezett továbbra is hibázgat, ők pedig ilyen ütemben folytatják a pontgyűjtést, még akár zavart is kelthetnek a finisre. Az Ascoli az egymást követő második veresége ellenére őrzi pozícióját az utolsó bennmaradó helyeken, 42 ponttal jelenleg a 16. pozíciót foglalja el.

A Trapani sorozatban a hetedik győzelmét aratta az Avellino 3-1-es legyőzésével. A vendégek már az ötödik percben megkezdték a gólgyártást, Citro bal oldali elfutását követően ugyanis Mirko Eramo helyezett a hálóba. Legközelebb a második félidő elején találtak be, Gennaro Scognamiglio egy pontrúgást követően csúsztatott mintaszerűen az Avellino ketrecébe. Az utolsó húsz percen belülre érve Scozzarella gyengécske büntetőjét Frattali könnyedén kivédte, az esetnél azonban Angelo Rea a második sárga lapját is megkapta, tíz emberre fogyatkoztak a zöldek. Kisvártatva Bruno Petkovic látványos szabadrúgásgólja végképp mindent eldöntött, a hazaiak már csak egy becsületgólra voltak képesek Luigi Castaldo hajrábeli fejese révén. Mindkét csapat tendenciája folytatódott, a Serie B legjobb formájában lévő Trapani maradt a negyedik helyen, míg a zsinórban negyedszer kapituláló Avellino a 13. helyen már csak négy egységgel előzi meg az osztályozós helyet.

A Pescara a Spezia vendégeként aratott fontos, 1-0-s győzelmet egy élmezőnybeli rangadón, mellyel a delfinek egymást követő negyedik diadalukat ünnepelhették. A győztes találatot természetesen a góllövőlistát toronymagasan vezető Gianluca Lapadula szerezte, aki ezúttal Zampano szabadrúgását követően fejelt a hálóba az első félidő hajrájában, szezonbeli 23. gólját elérve. A liguriaiak hiába játszottak egyértelmű fölényben a teljes második félidő alatt, Fiorillo kapus vezérletével a Pescara hősies védekezést mutatott be. Az abruzzóiak az újabb siker jóvoltából tartják magukat az ötödik pozícióban, míg a Spezia a vereség után három pont hátrányba került velük szemben a hetedik helyen.

Egy másik play-off rangadón a Brescia 2-0 arányban felül múlta a Virtus Entella együttesét, így öt nyeretlen mérkőzést követően aratott újabb sikerükkel tartják életben a rájátszás-reményeket. Az oroszlánok mindkét játékrész hajrájában betaláltak egy-egy szerencsés találattal, az első etap végén Carlos Embalo egy váratlan kapáslövéssel helyezett a hosszú sarokba, a második finisében pedig Luca Mazzitelli a rövid sarokba bombázott egy szabadrúgást követően. A két csapat közti hat pontos különbség a felére csökkent, azonban az Entella egy hellyel még mindig megelőzi a kék-fehéreket, hiszen ők a kilencedik, üldözőjük pedig a tizedik pozíciót foglalja el.

Az utolsó play-off pozíció változatlanul a Novara birtokában van, annak ellenére, hogy az újonc gárda a keddi játéknapon 2-1-es vereséget szenvedett a kiesés elől menekülő Virtus Lanciano otthonában. A rossonero gyakorlatilag negyedóra alatt eldöntötte a mérkőzést, hiszen az első 14 perc alatt kétgólos előnyre tette szert Guido Marilungo és Federico Di Francesco találatainak köszönhetően. Előbbi egy szöglet után közelről bólintott a kapuba, utóbbi pedig éppen Marilungo lövése után pofozta be a kipattanót. A piemontiak nem sokkal később egy góllal tudtak válaszolni, Andrei Galabinov egy szép megindulást követően elegánsan lőtt a hosszú sarokba, ezt követően viszont már csak kihagyott helyezetekig jutottak. A Lanciano négy nyeretlen meccs után aratott győzelmével felkapaszkodott a Serie B 14. pozíciójába, míg a Novara a vereség ellenére is birtokolja a rájátszást érő nyolcadik helyezést.

Kisebb apokalipszissel ért fel, hogy a Livorno 11 győzelem nélküli találkozót követően begyűjtötte a három pontot, amikor 1-0 arányban diadalmaskodott a Latina ellen. Az újonnan kinevezett vezetőedző első mérkőzésén rögtön be tudták gyűjteni a három pontot, miután az első félidő végjátékában a veterán Daniele Vantaggiato sikeresen értékesített egy tizenegyest. Ennek ellenére az amarantók továbbra is csak a 22 csapatos Serie B mezőny 21. helyén állnak, míg a legyőzött nerrazzurrik play-out helyre csúsztak vissza.
Egy másik kieső zónában elhelyezkedő csapat, a Modena 3-0-ra legyőzte a Perugiát, így a kanárik osztályozós helyre léptek előre. A magabiztos hazai diadalmenet alkalmával a tavalyi társgólkirály, Pablo Granoche jegyezte a Modena mindhárom találatát. A veterán uruguayi támadó korábban az egész szezon alatt csupán három gólig jutott, amennyi ezúttal egy teljes mérkőzés alatt szerzett. Az első félóra vége felé négy minutum leforgása alatt két találattal döntött, majd a hajrában bebiztosította csapata sikerét. A kanárik első győzelmüket arattak a néhány hete kinevezett Cristiano Bergodi irányítása alatt, és a 19. helyre ugrottak fel, míg vereségével a Perugia maradt hat pontra a play-off-tól.

A Ternana és a Pro Vercelli közti, színes alsóházi rangadó 2-2-es döntetlenre végződött. Mind a négy találat a második félidőben született, először a szörnyek szereztek vezetést Federico Furlan közeli találata jóvoltából. A piemontiak negyedórával a mérkőzés vége előtt egy perc alatt fordítani tudtak Manuel Scavone és Francesco Ardizzone góljaival, utóbbi egy remekül eltalált lövéssel volt eredményes. Végül az umbriaiak egy pontot mégis megmentettek, a Troianiello jóütemű eséséért megítélt büntetőt a csapatkapitány Luigi Vitale biztos lábbal értékesítette. A Ternana megőrizte biztos helyét a 12. pozícióban, míg a Pro Vercelli sorozatbeli negyedik remijével elmozdult a play-out zónából és jelenleg az utolsó bennmaradó helyet jelentő, 17. lépcsőfokon tanyázik.

A Salernitana és a Vicenza ugyancsak eldöntetlen, gól nélküli meccset játszott egymással. Mindkét csapatnak voltak lehetőségei a győzelem megszerzésére, azonban azok kivétel nélkül kimaradtak, így kénytelenek voltak beérni a döntetlennel, mellyel egyik csapat sem lehet igazán elégedett. A gránátok vannak továbbra is nehezebb helyzetben, bár az utolsó négy fordulóban nem találtak legyőzőre, csupán egyszer győztek, és most visszacsúsztak a kieső zónába. Az öt forduló óta veretlen venetóiak viszont az osztályozósokat két ponttal megelőzve, a 15. helyet birtokolják.

forrás: Serie b magyar oldal