Recent comments

Friss Hírek

A 36. forduló krónikája

A pénteki és a szombati napon újabb fordulót bonyolítottak le a Serie B-ben, mely alatt a második helyezett Cagliari egy kicsit közelebb lépett az éllovas Crotonéhoz. 



Kettejük közt alighanem már csak a bajnoki címért lehet érdekes a csatározás, a két feljutó helyet hamarosan bebiztosíthatják. Viszont a rájátszásért és a bennmaradásért egyre élesebb harc folyik, amikor már csak hat forduló van hátra a bajnokságból.

A 36. forduló nyitómérkőzésén a Serie B tavaszi idényének két legtöbb pontot szerző csapata nem bírt egymással, a Crotone és a Spezia egymás elleni mérkőzése gól nélküli döntetlen eredménnyel zárult. A vendéglátók mindkét félidőben többet birtokolták a labdát, de kevés valamire való gólszerzési lehetőség adódott a csapatok előtt. A Crotone az egy ponttal is magabiztosan őrzi első helyét a tabellán, de a feljutását egyelőre nem tudta bebiztosítani, míg a liguriaiak a hatodik helyen állnak a mostani remit követően.

Két vereség után a Cagliari alaposan kitömte a Bresciát, a szárdok 6-0-s győzelmet arattak szombat délután, ezzel három pontra megközelítették a Crotonét a tabella második pozíciójában. A szezon második felére meglehetősen széteső oroszlánok mindössze négy percig tartották magukat a Sant’Eliában, Marco Capuano ugyanis ennyi idő után juttatta vezetéshez a házigazdát egy pontrúgást követő csúsztatással. Ezt követően a brazil légiós Joao Pedro klasszikus mesterhármast szerzett, a 23. és a 47. perc között háromszor vette a lombardiaiak kapuját, első alkalommal büntetőből volt eredményes. Fél órával a mérkőzés vége előtt Nicolo Giannetti is betalált egy ziccerből, amikor a vendégek már emberhátrányban játszottak Antonio Caracciolo kiállítása miatt, a végeredményt pedig Marco Sau találata állította be, aki Giannetti önzetlen passza után volt eredményes. A Brescia a megsemmisítő fiaskót követően egyre távolabb kerül a Serie B play-off-tól, hiszen már csak a bajnokság 11. pozícióját foglalják el.

A Bari a sereghajtó Como 3-0-s legyőzésével őrizte meg a harmadik helyét. A kakasok egy óra játék után tudták feltörni az északiak zárt védekezését, a 60. percben a 20 esztendős román csatár, George Puscas nyitotta a gólgyártást, miután a Maniero távollétében lehetőséghez jutó támadó egy kipattanót erőszakolt be a gólvonal mögé. Nem sokkal később a csereként beküldött Jacopo Dezi lőtte ki a hosszú alsót Alessandro Rosina kiugratásából, majd az imént gólpasszt jegyző veterán támadó nagyszerű ballábos tekerésével alakult fölényessé a hazai diadal. Andrea Camplone fiai az utolsó hat fordulón belül az ötödik sikerüket aratták egyetlen döntetlen mellett, míg a 22. helyezett Como számára lassan végképp kezd elúszni a bennmaradás.

A második péntek esti mérkőzésén a Pescara zsinórban a harmadik győzelmét aratta, miután 1-0-s sikert aratott a Cesena elleni felsőházi rangadón. A meccs sokáig gól nélküli döntetlenre állt, a 77. percben azonban Pasquato felíveléséből a leshatáron kilépő Gianluca Lapadula egy parádés ollózással vette be Gomis kapuját. A góllövőlistát vezető támadó ismét igazolta klasszisát, egymást követő negyedik fellépésén talált be, 22 góljával immár utcahosszal vezeti a Serie B góllövőlistáját. A két csapat helyet cserélt egymással, a delfinek átmenetileg az ötödik helyre kapaszkodtak fel, három ponttal megelőzve a Cesenát, amely viszont kicsúszott a legjobb nyolc közül, Massimo Drago fiai három nyeretlen meccs után jelenleg csupán a kilencedik pozícióban tanyáznak.

Az elmúlt hétvége legőrültebb mérkőzésén a Trapani 4-3-as győzelmet aratott az Ascoli ellen, ezzel zsinórban hatodik győzelmüket aratták és több mint két hónapja nem találtak legyőzőre. Pedig nem volt ilyen egyszerű a mérkőzés, ugyan Luca Pagliarulo már az első negyedóra végén vezetést szerzett egy közeli fejessel a gránátok javára, és a házi gólkirály Nicola Citro a saját elhibázott büntetője kipattanójából eredményes tudott lenni, a félidő hajrájában mégis ki tudtak egyenlíteni a bianconerik. A liga történetének legjobb góllövői közé tartozó Daniele Cacia tizenegyesből volt eredményes, Daniele Altobelli szintén beköszönt egy hatalmas bombával, így 2-2-es eredménnyel vonulhattak le a szünetre a csapatok. Aztán az utolsó húsz percen belülre érve, Adriano Montalto az első labdaérintéséből visszavette az előnyt a szicíliaiak számára, egy szép lefordulást követően lőtte ki a hosszú sarkot. Pár perccel később Daniele Cacia egy újabb büntetőt vágott be magabiztosan, melyet ezúttal saját maga harcolt ki. A győztes gólt végül Luca Nizzetto szállította a 82. minutumban, erre már nem tudtak felelni a vendégek, pláne hogy Bright Addaet az ellenfele megtaposásáért kiállították a végjátékban. Újabb sikerével a Trapani tartja magát a negyedik pozícióban, ellenben a két nyertes meccs után kapituláló Ascoli maradt a 14. helyen.

A Novara egy 2-1-es diadallal őrzi a play-off pozíciót, miután Pancrazio Farago duplájával diadalmaskodtak a kieső zónában szenvedő Livorno ellen. A 23 esztendős támadó első gólja után a házigazda sokáig vezetett, majd Gianmario Comi közeli egyenlítő találata után a 93. percben ajándékozta meg győzelemmel a piemonti szurkolókat. Adorján Krisztián a kispadon ünnepelhette csapata fontos három pontját, mellyel a Novara tartja a hetedik helyet a táblázaton. A Livorno emberhátrányban fejezte be a mérkőzést, a hajrában a gólszerző Comi begyűjtötte a második sárga lapját, eközben a csapat az egymást követő ötödik fellépését vesztette el, a 11 forduló óta nyerésképtelen amarantók a Serie B 22 csapatos mezőnyének 21. helyén szerénykednek. Az újabb vereség után a szezon során immár harmadszor váltottak vezetőedzőt, Franco Colombától a csapatot tavaly már irányító Ezio Gelain vette át a kormányzást.

A Virtus Entella tartja velük a lépést, a Modena elleni 1-0-s hazai siker jóvoltából a liguriai csapat az utolsó rájátszás pozíciót érő, nyolcadik helyet foglalja el. Az ördögök találatát szokás szerint Francesco Caputo szerezte az első húsz perc végeztével, a Bari korábbi támadója ezzel már 17 gólos az idényben, továbbra is öt találat hátrányból követi Lapadulát a mesterlövészek kiírásában a második pozícióban. Eközben a Modena továbbra is nyeretlen Christian Bergodi irányításával, az újabb minimális különbségű fiaskót követően a kanárik lecsúsztak az automatikus kiesést jelentő, 20. pozícióba.

A Perugia az Avellino elleni 2-0-s siker után továbbra is elkeseredett versenyben van a rájátszásért, a griffek jelenleg a tizedik pozícióban hat pont hátrányból követik az utolsó play-off helyet birtokló Entellát. Az umbriai gárda a magabiztos hazai diadal alkalmával mindkét félidőben egy-egy alkalommal volt eredményes Rodrigo Aguirre és Nicola Belmonte jóvoltából. Az uruguayi csatár idénybeli második találatát Ardemagni lekészítéséből szerezte, a rutinos hátvéd pedig egy szöglet után fejelt a hálóba. A farkasok sorban harmadszor kaptak ki, Dario Marcolin kinevezése óta négy forduló alatt egyetlen pontot szereztek és mindössze egy gólt rúgtak, a 13. pozícióban már csupán négy ponttal előzik meg a jobbik osztályozós pozíciót elfoglaló együttest.

Négy fordulón belüli harmadik győzelmével a Vicenza folytatta a menekülést az alsóházból, a venetóiak ezúttal 2-1 arányban múlták felül a kiesési elleni harcban lassan ismét érdekelt Ternana csapatát. A nigériai támadó Osarimen Ebagua egymást követő harmadik mérkőzésén volt eredményes, miután Galano passza kis szerencsével jutott el hozzá az első negyedóra végén. A fordulást követően Signori remek pörgetése után Alessio Vita lépett ki és helyezett a hálóba, ezzel sokáig kettővel mentek a hazaiak. A szörnyek erejéből csupán egy szépítő találatra futotta Felipe Avenatti bólintásával a hosszabbítás pillanataiban. A piros-fehérek az elmúlt időszakbeli eredményes szereplés jóvoltából a 15. pozícióba nyomultak fel, és például a sorban kétszer kapituláló Ternana is már csak három egységgel előzi meg őket a 12. pozícióba.

A Latina-Lanciano mérkőzés 2-2-es végeredménnyel zárult. A fordulatos összecsapás végén kialakuló pontosztozkodás azt jelenti, hogy a forduló után e két csapat foglalja el a Serie B utolsó két automatikus bennmaradó pozícióját. A nerrazzurrik az első etap legvégén szereztek vezetést Nicolao Dumitru találatával, de az abruzzóiak a szünet után negyedóra alatt fordítani tudtak Gaetano Vastola és Guido Marilungó megmozdulásai révén, előbbi egy kiugrás végén lőtt a hálóba, utóbbi pedig egy kapu előtti tűzijátékot követően, a második kipattanót bólintotta a hálóba. A hajrában a Latinának az egy pontért is kapaszkodnia kellett, de végül Luigi Scaglia megmentette a hazaiakat a fiaskótól, és a 90. percben szerzett találat jóvoltából elcsíptek egy pontot. A két együttes 40-40 ponttal foglaja el a 16-17. pozíciót.

Egy másik kiesési rangadón ugyancsak döntetlen eredmény született, a Pro Vercelli és a Salernitana egymás elleni csörtéje 1-1-gyel zárult. Annak ellenére, hogy hazai helyzetekkel indult az összecsapás, a salernóiak szereztek előnyt az első félóra végén, Massimo Coda egy szöglet utáni fejesből megszerezte szezonbeli 14. találatát. Végül a házigazda együttes a cserecsatár Giacomo Beretta révén az utolsó öt percben ki tudott egyenlíteni, aki ugyancsak egy szögletet követő fejessel volt eredményes. Ezáltal megmaradt a két klub közti négy pontos különbség a piemontiak javára, viszont a Salernitana az egy ponttal is felugrott mögéjük a másik play-out pozícióba, így jelen állás szerint, hat fordulóval a bajnokság vége előtt ők ketten vívnának osztályozót a bennmaradásért.

forrás: Serie b magyar oldal