Recent comments

Friss Hírek

Kiválasztás: Donnarumma

A közelgő nyári EB okán a Football Italia szerkesztői egy cikksorozattal készülnek, melyben azt vitatják egyes játékosokról, érdemes lenne-e őket behívnia Conténak az EB-keretbe. 1. rész: Gianluigi Donnarumma.


Az 1999-ben, a Nápoly közelében fekvő Castellamare di Stabia-ban született “Gigi” Donnarumma a Milan akadémiáján nevelkedett, amikor az első csapat ex-trénere, Filippo Inzaghi elkezdte behívni őt. A legfontosabb tulajdonság, amit az edzéseken mutatott, a Diavolo stábja szerint, az a hidegvér volt, amit a kapuban láthattak tőle, annak ellenére, milyen ismert futballistákkal szemben játszott.

Amikor Sinisa Mihajlovic, a Milan nemrég menesztett edzője úgy döntött, hogy őt állítja a kapuba a nagyon tapasztalt Diego López helyett, egyértelművé tette, hogy az életkor nem számít, akkor sem, ha “Gigi” csak 16 éves. “A srác nagyon jól edz, és ebben a pillanatban benne bízom.”-mondta a szerb mester.

A szezon során Donnarumma többször is megmentette a Milan végeredményeit nehezen kivitelezhető, nagy vetődésekkel. Például a Juventus Stadionban, amikor szinte úszott a levegőben, hogy mentsen Hernanes próbálkozásánál. Nemrég debütált az Azzurrini csapatában is, és az U21-es válogatott valaha létező legfiatalabb játékosa lett a maga 17 évével és 28 napjával.

Az 1982-es VB-győztes, volt Juvés kapus, Dino Zoff azt mondta a játékosról: “Gigiben minden megvan ahhoz, hogy sztárkapussá váljon. Ha így folytatja, ő lesz Buffon utófja”, az említett legenda pedig szintén nagyon elismerően nyilatkozott a fiatal hálóőrről. Felmerül hát a kérdés: Be kellene hívnia őt Antonia Conténak az EB-csapatba?

Donnarumma valószínűleg nem fog bekerülni az olaszok EB-keretébe, mert ha Buffonnal bármi történik, az olasz szövetségi kapitánynak egy tapasztaltabb játékosra lesz szüksége. Bár Mattia Perin súlyos sérülése miatt biztosan nem lesz majd ott nyáron a csapatban, ott van még Salvatore Sirigu is, még ha nem is játszik pillanatnyilag a PSG-ben. Ő jelen pillanatban, a tapasztalatának köszönhetően, többet tud nyújtani a csapatnak, például a 2014-es dél-afrikai szereplése miatt is.

A franciaországi torna tehát még korai lenne a 17 éves csodagyereknek, de jelen pillanatban kétségtelen, hogy Donnarumma az Olasz Labdarúgó Válogatott jövőbeli kapusa. Egy harmadik számú portás ritkán kap szerepet egy ilyen tornán, így Conténak otthon kell őt hagynia, abban a biztos tudatban, hogy ha Buffon szögre akasztja a kesztyűket, Donnarumma készen áll majd.

forrás: azzurri.co.hu