Recent comments

Friss Hírek

A 35. forduló krónikája

Öt pontra nőtt a Crotone előnye a Serie B tabellájának élén, így rövidesen matematikailag is biztossá válhat a történelmi feljutás bebiztosítása, de a második Cagliarinak se nagyon kell már tartania az üldözőktől.



A listavezető Crotone újabb győzelmet aratott az elmúlt fordulóban, ezúttal a Ternana vendégeként diadalmaskodott 2-1 arányban. A tehetséges hátvéd Pol Garcia Tena életerős fejesét Mazzoni kapus csak a vonal mögött tudta hárítani, ezzel a déliek már a hatodik percben előnybe kerültek. Aztán a hazaiak tíz emberre fogyatkoztak, a félidő derekánál Massimiliano Busellato gyors egymás utánjában összegyűjtött két sárga lapja jóvoltából. Ennek ellenére a szünet után Cesar Falletti hatalmas góljával kiegyenlítettek az umbriaiak, és végül a létszámfölényben játszó Crotone csak a 77. percben tudta bevinni a győztes találatot Federico Ricci közeli fejese által. A rossoblu előnye hét fordulóval a vége előtt 16 pont a harmadik helyezett előtt az automatikus feljutó helyen, míg a Ternana a vereség után a 12. pozíciót birtokolja.

A második helyezett Cagliari egymást követő második meccsén botlott, a Spezia elleni hazai fiaskóhoz hasonlóan, most az Ascolitól szenvedtek 2-1-es vereséget. A veterán Daniele Cacia már az első félóra végére megszerezte második találatát a mérkőzésen, 2-0-s előnyhöz juttatva a bianconerit egy kifejezetten látványos, távoli átemeléses góllal. Eközben a szárdokat újabb veszteség érte, 29 perc után Marco Saut kellett lecserélni sérülés miatt. A második etap elején Cacia akár a mesterhármast is megszerezhette volna, pontrúgást követő fejese azonban kevéssel ekerülte a hosszú sarkot. Ezt követően Bianchi megkapta a második sárga lapját és büntetőhöz jutottak a vendégek, melyet Joao Pedro értékesített is, de a hátralévő bő félórában az egyenlítés már nem jött össze. A Cagliari öt ponttal lemaradt az éllovas Crotone mögött, míg az Ascoli az újabb sikerével az átmeneti megnyugvást jelentő, 14. helyre kapaszkodott fel.

A táblázat harmadik helyére a Bari csapata ugrott fel a Livorno elleni idegenbeli 2-1-es siker jóvoltából. A kiesés elől menekülő toszkán csapatnak több lehetősége volt az első 75 minutum alatt, Micai kapustól többször bravúrra volt szükség a hárításra. Végül a találkozó mindhárom gólja a mérkőzés hajrájában született, az utolsó tíz perc előtt a kakasok szereztek vezetést, egy szöglet utáni többször lecsorgó labdából a rutinos Alessandro Rosina ballal kilőtte a hosszú sarkot. A 87. minutumban Riccardo Cazzola kapáslövése révén kiegyenlítettek az amarantók, és többször veszélyeztettek a győzelemért, ám mégis a vendégek örülhettek, miután a hosszabbításban Maniero visszafejelt labdájából a csereember Andrea Lazzari a kapu torkából bebólintotta a mindent eldöntő találatot. Andrea Camplone együttese öt forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt a megszerezhető 15-ből 13 pontot gyűjtött össze és máris felugrott a Serie B legjobb rájátszás pozíciójába. Ezzel szemben a Livorno hosszú nyeretlen sorozata tovább tart, a február 6-a óta győzelem nélküli csapat az utolsó előtti helyen vesztegel.

Két play-off helyen álló csapat egymás elleni mérkőzésén a Spezia 1-0-ra legyőzte a Novara csapatát. Az egyetlen találat már a nyolcadik percben megszületett, a liguriaiak gólfelelőse, Emanuele Calaio akrobatikus mozdulattal tudott eredményes lenni Migliore bejátszását követően, a rutinos csatár kilencedik alkalommal talált be az idényben. A továbbiakban nem esett újabb gól, pedig a hazaiak többször végképp eldönthették volna a három pont sorsát, és a kék-fehérek előtt is adódott néhány komolyabb egyenlítési lehetőség. Sajnos, sem Adorján Krisztiánt, sem pedig Tamás Krisztián nem nevezte klubja erre a mérkőzésre, így a Serie B két magyar légiósának találkozása elmaradt. A fontos győzelem jóvoltából a fekete-fehérek a tabella negyedik pozícióját foglalják el, míg a három ponttal kevesebbet gyűjtő Novara már csak nyolcadiknak mondhatja magát.

A Cesena csak 1-1-es döntetlent ért el a Vicenza ellen, így képtelen volt megtartani a forduló előtti előkelő, harmadik helyezését. Akár nagyobb meglepetés is történhetett volna, mert annak ellenére, hogy a hazaiak előtt sokkal több lehetőség volt az előny megszerzésére, a félidő végén Galano bejátszásából Osarimen Ebagua az idénybeli hetedik góljával a venetóiakat juttatta vezetéshez. Nem sokkal a fordulást követően az utánpótlás válogatott Lorenzo Rosseti a leshatáron kilépve kiegyenlített, a győztes gól azonban a lefújásig nem érkezett meg, köszönhetően a mindvégig magabiztosan védő Benussi kapusnak. A tengeri csikók az egy ponttal visszaestek a hatodik pozícióba, míg a két győzelem után ismét pontot szerző Vicenza változatlanul osztályozós helyet foglal el, de korántsem olyan reménytelen a helyzetük, mint mondjuk három fordulóval ezelőtt.

A Trapani sorozatbeli ötödik mérkőzését is behúzta, ugyanis hátrányból fordítva 4-1-re diadalmaskodott a Modena vendégeként. A mérkőzés elején a veterán uruguayi harcos, Pablo Granoche még a kanárikat juttatta előnyhöz egy szerencsésen megpattanó fejessel, de még az első félidő alatt Davide Bertoncini két sárga lapos figyelmeztetéssel a kiállítás sorsára jutott, komoly bajba sodorva ezzel a csapatát. Az emberelőnyt a második játékrész elején Bruno Petkovic magabiztos büntetőjével váltotta találatra a szicíliai együttes. Nem sokkal később pedig a fordítás is összejött, a 62. minutumban a gólvonalról a labdát kézzel kiütő Riccardo Nardinit is kiállították, a horvát légiós pedig a második tizenegyesét is a léc alá vágva értékesítette. Kilenc játékossal végképp megpecsételődött a romagniak sorsa, kisvártatva Mirko Eramo egy pazar fejessel a vendégek harmadik gólját is elhelyezte a hálóban, majd egy perccel a becserélését követően Antonino Barilla állította be a végeredményt. Az osztályozós zónában szendergő Modena az elmúlt öt játékhéten egyetlen pontot szerzett, Cristiano Bergodi hazai bemutatkozása ráadásul elég csapnivalóra sikeredett.

Az elmúlt forduló legelső mérkőzésén a Pescara házon kívül diadalmaskodott 3-1 arányban az Avellino ellen péntek este. A meglehetősen tartalékos összeállításban szereplő delfinek az első játékrész hajrájában ragadták magukhoz az előnyt Gianluca Caprari távoli lövésével, melyre öt perccel a fordulást követően Luigi Castaldo révén egy hasonlóan nagy góllal még tudtak válaszolni a zöld-fehérek. Később azonban a következő két vendég találatra már nem érkezett felelet, Gianluca Lapadula befejelte idénybeli 21. találatát, és megerősítette első helyét a Serie B góllövőlistájának élén, valamint a csereként pályára lépő román légiós, Alexandru Mitrita is megszerezte első gólját a bajnokságban. Az abruzzóiak a hosszú nyeretlen időszak után sorban másodszor nyertek és a szoros élmezőnyben jelenleg a hetedik helyet foglalják el, miközben az Avellino egymást követő negyedik meccsét vívta meg nyeretlenül, Dario Marcolin irányítása alatt három meccsen egyetlen pontot a mérleg, most már legalább gólt tudtak szerezni, de továbbra is csak 13-ok a mezőnyben, a play-off-ról gyakorlatilag lemondhatnak, és ha így folytatják, még akár a bennmaradással is lehet problémájuk.

Négy döntetlen után újra győzelmet ünnepelhetett a Virtus Entella együttese, amely a Virtus Lanciano vendégeként diadalmaskodott 2-1 arányban. Michele Pellizzer vezető góljára még volt válasza a hazai együttesnek a tehetséges Federico Di Francesco jóvoltából, de a 26. percben Caputo passzából Aniello Cutolo elhelyezte a későbbi győztes találatot. Sikerével az Entella visszaküzdötte magát a kilencedik helyre, pontszámban beérve a nyolcadik helyezett Novarát, míg a Lanciano egymást követő harmadik fiaskójával továbbra is csak a 16. helyen tanyázik, egyetlen ponttal megelőzve az osztályozós helyeket.

Az egyetlen hétfői mérkőzésen, a Brescia-Perugia összecsapás 2-2-es döntetlennel ért véget azok után, hogy az umbriaiak 29 játékperc után már kétgólos előnyben voltak. Mindkét találatot az egyetlen előretolt ék, Matteo Ardemagni szerezte egy-egy villámgyors ellentámadás végén, Minelli kapus mindkét alkalommal tehetetlennek bizonyult az idénybeli tizedik és tizenegyedik gólját szerző támadóval szemben. Az oroszlánok még a szünet előtt szépíteni tudtak, a 39. percben Embalo baloldali beadását a kapu elé mintaszerűen érkező Andrea Caracciolo bólintotta a rossz ütemben kimozduló Rosati hálójába. A második játékrész alatt a kék-fehérek sokáig hiábavalóan erőlködtek az egyenlítésért, ám végül a hosszabbítás pillanataiban egy pontrúgást követően az előrehúzódó ifjú hátvéd, Arturo Calabresi fejelt a kapuba, így egy pontot mégis megmentettek. A két csapat közt megmaradt a három pontos különbség a középmezőnyben, a Brescia továbbra is a 10., a Perugia pedig a 11. pozíciót foglalja el.

A szombat délutáni alsóházi rangadón a Salernitana 3-2-re felül múlta a Latinát egy elképesztően fordulatos mérkőzésen. A találkozó elején az előrehúzódó hátvéd Marco Calderoni juttatta előnyhöz a nerrazzurrikat egy kiváló lövéssel, melyre az eltiltás után visszatérő Moses Odjer egy hasonlóan jól eltalált kísérletből tudott válaszolni, a 19 éves ghánai légiós Serie B-s pályafutása első találatát szerezte. Mindössze két percig volt döntetlen az állás, ugyanis Schiattarella visszagurításából Luigi Scaglia rögvest újra lépéselőnyhöz juttatta a lazióiakat. Ennek ellenére a félidőre már döntetlen állással mehettek le a csapatok, Alfredo Donnarumma ugyanis a gólpasszát követően maga is eredményes tudott lenni egy kissé váratlan lövéssel. A második játékrészben a hazaiak végig fölényben játszottak, de sokáig úgy tűnt, hogy hiába valóak lesznek az erőfeszítéseik, és döntetlennel ér véget a találkozó. Aztán öt perccel a lefújás előtt Andrea Esposito szabálytalankodott a saját 16-osán belül, amiért megkapta második sárga lapját, a megítélt büntetőt pedig Massimo Coda váltotta három pontot érő találatra. Az egy hónap után újra diadalmaskodó salernóiak a legjobb kieső helyen egyetlen pontra megközelítették a play-out helyen álló Modenát, míg a Latina a Serie B 22 csapatos mezőnyének 15. lépcsőfokát foglalja el.

Az egyetlen vasárnapi mérkőzésen 1-1-es döntetlen született a Como és a Pro Vercelli közti kiesési rangadón. A két gól két perc különbséggel esett az első félóra végén, Alessio Cristiani találatával a házigazda örülhetett a tiszavirág életű előnynek, mert a piemontiak a veterán Ettore Marchi révén gyorsan válaszolni tudtak. Később pedig már nem született döntés, a sereghajtó lombardiaiak számtalan lehetőséget puskáztak. A döntetlennel egyik csapat sem lehet makulátlanul elégedett, hiszen a Como továbbra is a bajnokság utolsó helyén áll, míg a Pro Vercelli változatlanul csak egyetlen ponttal előzi meg a már osztályozós Vicenzát az utolsó bennmaradó pozícióban.

forrás: Serie b magyar oldal