Recent comments

Friss Hírek

Roma-Inter: rangadó a BL-indulásért

Nyilván erős túlzás lenne azt állítani, hogy a hosszú-hosszú évek óta legkiélezettebb olasz bajnoki szezon 30. fordulója eldönthetné a harmadik BL-hely kérdését, és nem is állítjuk ezt – az viszont tény, hogy a mai Roma-Inter rangadót egyértelműen a 3. helyért vívják majd.


Felsorolni is nehéz lenne, hány különböző sorrend állt már össze az idei olasz bajnokságban a tabella első öt helyén, ahogy azt is, milyen pozíciókat foglalt el eddig a Roma és az Inter a táblázaton, valamint hogyan alakult egymáshoz képest a szereplésük. A szezont alapvetően mindkét gárda jól kezdte, az Inter hamar vezette is a mezőnyt, majd előzött a Roma (is), de hamar visszaálltak az élre a milánóiak. Később előbb a Napoli, majd a Juventus mindkettejüket letaszította az első helyről, és az mára egyértelműnek látszik, hogy az első két helyre egyikük sem fog odaérni – bár ha a Roma folytatja jelenlegi formáját, még komoly veszélyt jelenthetnek a Napolira.

Addig azonban a 3., még BL-selejtezőt érő pozíció lebeghet mindkét gárda szeme előtt. Erre jelenleg a Romának van jobb esélye, hiszen a Farkasoknak nem megszerezni, csak megtartani kell ezt a pozíciót. Az előnyük ráadásul viszonylag kényelmes, 5 pont mindkét közvetlen üldözővel, tehát a Fiorentina-Inter kettőssel szemben. A firenzeiekkel szemben ráadásul oda-vissza sikerült győznie a Farkasoknak, így velük szemben már pontegyenlőségnél is örülhetnének Tottiék, ma pedig az a cél, hogy az Inter ellen is felállítson egy jobb összesített mutatót a Roma.

Ehhez viszont egész biztosan győzniük kell ma a Stadio Olimpicóban, ugyanis október végén, a milánói odavágón Gary Medel góljával az Inter 1-0-ra legyőzte mai riválisát, ráadásul Pjanicot ki is állította a játékvezető. A két gárda egyébként már a tavalyi szezonban is egyaránt behúzta a hazai bajnokiját a másik ellen: a fővárosban a Roma 4-2-re, Milánóban az Inter 2-1-re nyert 2014/2015-ben.

A két csapat eddigi 188 egymás elleni összecsapásából egyébként 82-t nyert meg az Inter és 55-öt a Roma, odahaza viszont jobb a bordó-sárgák mutatója: Rómában az eddigi 90 összecsapásból 38-at a hazaiak, 29-et pedig a vendégek nyertek. Ugyanakkor az Inter bajnokin 2008. októbere óta nem győzte le idegenben a Romát – igaz, akkor egy kiadós, 4-0-s zakót mértek többek között Ibrahimovic duplájával a riválisra.

Ma este erre reálisan nézve meglehetősen csekély esély kínálkozik, már csak azért is, mert az utóbbi hetekben meglehetősen ellentétes utat járt be a két csapat formája. Bár való igaz, az Inter újra kezd magára találni, utolsó 5 tétmeccsükből 4-et megnyertek (igaz, a Juventus elleni kupasikerrel a kiesés miatt nem sokat értek), de ez még semmi a Roma parádés szériájához képest: a rómaiak Spalletti visszatérésekor egy Verona elleni iksszel és egy Juve elleni vereséggel kezdtek, azóta viszont megtáltosodtak, és mostanáig zsinórban 8 bajnokit vívtak meg sikerrel. Üröm az örömben, hogy eközben sajnos túl simán, 0-4-es összesítéssel estek ki a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájából.

De ha úgy vesszük, a BL-búcsú is az ő malmukra hajthatja a vizet, ugyanis mostantól tényleg csak a bajnokságra kell koncentrálnia a Romának – ahogy sajnos mindenki másnak is az olasz bajnokságban. Ez tehát nem közvetlen előnyt jelent számukra, sokkal inkább egy kis megkönnyebbülést az eddigi szituációhoz képest, még akkor is, ha ezt nyilván nem fogadták örömmel a római szurkolók.

A mai meccs viszont nem az idei, hanem a jövő évi BL-szezonról szól. Ha a Roma le tudja győzni ma az Intert, 8 pontos előnyre tesz szert Mancini csapatával szemben (sőt, megfelelő gólarányú győzelem esetén ez kvázi 9 pontnak is számíthat), ha viszont az Inter diadalmaskodik, máris csupán 2 pont lesz a differencia. A bajnokságnak egyébként pártatlan szemmel ez (és egyben a Fiorentina holnapi győzelme) tenne a legjobbat, hiszen így tényleg borzasztóan nyílt maradhatna a vetélkedés a harmadik helyért.

A Roma számára egyébként örömteli hír, hogy Rüdiger felépült sérüléséből, és visszatért a keretbe, ahogy az Udinese ellen néhány percet játszó Kevin Strooman is ott van a nevezettek névsorában, így csak Castan és Gyömbér hiányoznak majd a csapatból. Az Internél már sokkal rosszabb a helyzet, hiszen szinte csatár nélkül maradt mára Mancini: Palacio eltiltott, Icardi pedig egy hónapra kidőlt, így csatlakozott a sérültlistán Stevan Jovetichez. A sárga lapokkal egyébként Digne, Nainggolan, Pjanic és Kondogbia kell hogy óvatos legyen ma Daniele Orsato játékvezetőnél.

Várható kezdők:
ROMA (4-3-2-1): Szczesny – Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne – Pjanic, Keita, Nainggolan – Salah, Perotti – Dzeko.

INTER (4-2-3-1): Handanovic – Nagatomo, Miranda, Murillo, D’Ambrosio – Medel, Kondogbia – Ljajic, Brozovic, Perisic – Eder.

forrás: azzurri.co.hu