Recent comments

Friss Hírek

A 32. forduló krónikája

A Serie B múlt hétvégi fordulójában az első két helyezett egyaránt győzni tudott, így a Crotone megőrizte egypontos előnyét az üldöző Cagliari előtt, miközben a többiek egyre jobban leszakadnak mögöttük.


Az egyetlen vasárnapi mérkőzésen a Crotone magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott a Pescara ellen. A calabriaiak alaposan visszavágtak a gödörben lévő delfineknek a bajnokság első felében elszenvedett fiaskóért, amikor Pescarában 4-1 arányban kapituláltak ellenük. A listavezető öt perc alatt vezetést szerzett a brazil Claiton szöglet utáni fejesével, majd nem sokkal később a veterán Raffaele Palladino tovább növelte az előnyt egy közeli lövéssel. Az első félóra végéhez közeledve két meccs után újra eredményes volt a Serie B góllövőlistáját vezető vezető Gianluca Lapadula, mellyel egyetlen gólra felzárkóztatta csapatát. Azonban csupán két percig volt szoros az állás, Palladino felíveléséből Giuseppe Zampano állította vissza a kétgólos differenciát. Sőt, a szünet után Gianmarco Ferrari is bevette Fiorillo kapuját pályafutása első Serie B-s találata formájában. Az abruzzóiak a félidő derekánál tudtak szépíteni az albán Ledian Memushaj büntetőjéből, ennél közelebb azonban már nem zárkóztak. A Crotone megtartotta egypontos előnyét a második Cagliarival szemben, és immár 14 pontot vernek a harmadikra, a Pescara pedig sorozatbeli nyolcadik nyeretlen meccsével már csak a nyolcadik helyet foglalja el.

A Cagliari négy nyeretlen mérkőzést követően aratott újra győzelmet, miután 2-0-ra diadalmaskodott a kieső zónában vesztegelő Vicenza vendégeként. A hazaiak esélyei jelentős csorbát szenvedtek az első félidő hajrájában, amikor az ifjú Marco Pinato rövid időn belül két sárga lapot begyűjtve, a kiállítás sorsára jutott. A szárdok végül nagy sokára, a 69. percben szerezték meg a vezetést, miután Melchiorri jobb oldali beadása eljutott a hosszú oldalon, Antonio Cinellihez, a Vicenza korábbi játékosa pedig nem hibázta el az ajtó-ablak helyzetet, gólja után viszont látványosan nem ünnepelt. A végjátékban a napokban szerződést hosszabbító Federico Melchiorri remek lövésével biztosították be a győzelmet. A venetóiakon egyelőre nem segített az edzőváltás, Franco Lerda bemutatkozása alkalmával is vesztettek, maradva a kieső zónában, míg a Cagliari tartja az automatikus feljutást érő második helyet.

Kisebb meglepetésre a Bari 2-1-es sikert aratott a Novara otthonában egy nagy téttel bíró, élmezőnybeli összecsapáson. Pedig a házigazda néhány perc alatt vezetést szerzett Pablo Gonzales remek átlövésével, és könnyen további gólokat is szerezhettek volna, Micai kapus többször bravúrral védett, néhányszor még a szerencse is mellé állt. A kakasok azonban a második félidőben egyre több lehetőséget kialakítottak és fordítani tudtak két kirobbanó formában lévő támadó góljaival. Rosina kiugratását követően Riccardo Maniero nagyszerűen helyezett a hosszú sarokba, nem sokkal később pedig Gianluca Sansone akrobatikus mozdulattal volt eredményes. A hajrában a hazaiaknál Gonzales, a vendégeknél Donkor fejezte be idő előtt a találkozót. A piemontiak három egymást követő győzelem után találtak legyőzőre, maradtak a harmadik pozícióban, de a sikerével újra play-off helyre lépő Bari kettő pontra megközelítette őket a hatodik helyen. Nem mellesleg a pugliaiak négy fordulón belül harmadszor diadalmaskodtak, végképp kilábalni látszanak a közelmúltbeli hullámvölgyből.

2-2-es döntetlennel vette kezdetét a Serie B 32. fordulója, a Virtus Entella és a Spezia közti régiói derbi ilyen eredménnyel zárult péntek este. A 2016-os naptári esztendő két legeredményesebb csapatának összecsapásán két-két játékos duplázott, Francesco Caputo vezetést érő találataira azonban a vendégek mindkétszer egyenlíteni tudtak Nene révén. A házigazda egy hatalmas védelmi hibát követően jutott előnyhöz, a hatodik percben Caputónak csak a kapus felett kellett az üres kapuba tekernie. A szünet után a brazil Nene közvetlen közelről egyenlített, de egy felpattanó labdából Caputo újra eredményes volt, ám nem sokkal később Nene újra felelni tudott. A két góllövő közül az egykori Bari-csatár immár 14 gólos, míg a sasok karmestere tíz találatnál jár. A döntetlennel a Spezia megőrizte két pontos előnyét a liguriai riválisával szemben, ők a negyedikek, a Virtus pedig a hetedik a mezőnyben.

Az ötödik helyezett Cesena nem várt vereséget szenvedett a Virtus Lanciano stadionjában, a bianconeri 2-0 arányban maradt alul Abruzzóban. Az első félidő hosszabbításának pillanataiban Gabriele Perico utolsó emberként szabálytalankodott a büntetőterületen belül, amiért piros lappal jutalmazták, a tizenegyest pedig a rutinos Nicola Ferrari értékesítte. A találkozó az utolsó tíz perchez közeledve dőlt el végképp, amikor Vastola bejátszásából Guido Marilungo nagyszerű csukafejessel talált a hálóba. A lényegen az sem sokat változtatott, hogy a végjátékban Federico Di Francescót még kiállították, így mindkét csapat tíz-tíz játékossal fejezte be az összecsapást. A Virtus sorozatbeli harmadik győzelmével egészen eltávolodott a kieső zónától és már a Serie B 14. pozíciójában tanyázik, ellenben a Cesena a Salernitana után egy újabb alsóházi csapat ellen kapitulált, de a play-off pozíciója egyelőre nincs veszélyben.

A Trapani egy hajrábeli találat jóvoltából 1-0-ra legyőzte a Livorno együttesét, ezzel az utolsó hat játékhéten belül immár a negyedik győzelmet aratták két döntetlen mellett. Serse Cosmi együttese végig fölényben játszott, a sikert azonban csak az utolsó negyedórán belül tudták kiharcolni Pasquale Fazio találatának köszönhetően, aki védő létére kifejezetten elegáns lövéssel volt eredményes. A szicíliai gárda a tizedik helyen már csak két ponttal van lemaradva az utolsó Serie B play-off pozíciótól, ezzel szemben a másfél hónapja nyeretlen toszkánok továbbra is play-out helyet foglalnak el, és a szezon folyamán másodszor is felállították a kispadról Christian Panuccit, utódja a csapat egykori edzője, Franco Colomba lesz.

A Latina és a Brescia egy fordulatos mérkőzésen 2-2-es döntetlenre végzett egymással. A házigazda már az első negyedóra alatt vezetéshez jutott egy pontrúgást követően az argentin hátvéd, Hernan Dellafiore jóvoltából. Sokáig őrizték is az 1-0-s előnyt, az utolsó húsz percen belül azonban Tomasz Kupisz és Alexandre Geijo találataival fordítani tudtak az oroszlánok. Végül mégis döntetlenre végződött a találkozó, a 87. percben a Brescia korábbi játékosa, az uruguayi Ruben Olivera tizenegyesből kiegyenlített. A hajrában a vendégek akár meg is nyerhették volna a meccset, de Andrea Caracciolo a kapufára bólintott egy felpattanó labdát, amikor a kapus már vert helyzetben volt. A döntetlent követően a Brescia lecsúszott a play-off zónából a kilencedik helyre, míg a lazióiak a hosszú hetek óta íródó nyeretlen széria alatt jelenleg a 15. pozíciót töltik be.

Ugyancsak döntetlennel zárult a Perugia és a Salernitana egymás elleni találkozója, amely 1-1-re végződött. Az umbriaiak három győzelmet követően ezúttal hazai környezetben csak egyetlen pontot tudtak begyűjteni, annak ellenére, hogy a tehetséges Rodrigo Aguirre csapatbeli első találatával korán vezetéshez jutottak, amely ráadásul egy kifejezetten látványos kapáslövésből született. A salernóiak nem adták fel, és az utolsó negyedóra előtt kiharcoltak egy tizenegyest, melyet a nem sokkal korábban csereként beküldött Massimo Coda biztos lábbal értékesített, immár tizenegyedszer volt eredményes az idei Serie B szezonban. A griffek képtelenek voltak közelebb férkőzni a rájátszáshoz, maradtak a 11. pozícióban, míg a Salernitana beérte a Vicenzát és jelenleg a legjobb kieső helyet foglalja el, két egységre az osztályozótól.

Szintén 1-1-es döntetlennel ért véget a Pro Vercelli-Ascoli mérkőzés. A találkozón mindkét együttes tizenegyesből tudott eredményes lenni két rutinos harcosnak köszönhetően, Daniele Cacia révén a vendégek jutottak előnyhöz, de Ettore Marchi nem sokkal később válaszolni tudott. A pontosztozkodás tökéletesen beleillett mindkét csapat hullámzó szériájába, az Ascoli maradt két ponttal és két helyezéssel a piemontiak előtt, ők 16-ok, a Pro Vercelli pedig már osztályozós pozícióban, a 18. helyet foglalja el.

Meglepetéssel fejeződött be az elmúlt hétvégi forduló, miután a hétfő esti záró összecsapáson a Ternana idegenben diadalmaskodott 2-0-ra az Avellino felett. Az első félidőben pedig a házigazda kézzel fogható fölényben játszott, de rendre kimaradtak a lehetőségek, a legközelebb Castaldo révén álltak a vezetés megszerzéséhez, Luca Mazzoni kapus azonban a 45. percben hárította a veterán támadó büntetőjét. Aztán a második felvonás első felében Fabio Ceravolo két találattal mindent eldöntött, duplájával a szörnyek négy nyeretlen meccs után értékes pontokkal gazdagodtak. A két csapat közti hat pontos különbség ezzel az eredménnyel éppen a felére olvadt, de a 12. helyezett farkasok egy lépcsőfokkal még mindig az umbriaiak előtt állnak.

Stefano Cuoghi a Modena 2-1-es legyőzésével mutatkozott be a sereghajtó Como kispadján. Az északiak a második félidő legelején egymás után két találattal tudták sokkolni az öltözőben ragadt kanárikat, előbb Simone Ganz vágta be a szezonbeli 14. találatát, majd egy kipattanóból Alessio Cristiani is eredményes volt. Hernan Crespo csapatának erejéből pedig már csak a szépítésre futotta a csereember Andrea Mazzarini jóvoltából, aki egy félelmetes szabadrúgásgóllal pókhálózta ki a jobb felsőt. A Como hiába győzött kilenc nyeretlen találkozót követően újra, még mindig hét ponttal vannak lemaradva az osztályozótól, míg a rossz passzban lévő Modena változatlanul csak a Serie B legutolsó bennmaradást érő helyét foglalja el.

Már csak tíz forduló van hátra a 2015-2016-os szezonból, élesedik a harc a rájátszásért és a kiesés ellen egyaránt, a következő kör valamennyi mérkőzését szombaton rendezik.

forrás: Serie b magyar oldal