Recent comments

Friss Hírek

Mégsem ő a legbutább?

Drámai körülmények között, a 93. percben csereként beálló Mauro Zárate döntötte el a Fiorentina Carpi elleni hazai mérkőzését az olasz bajnokságban. 


A West Hamtől érkezett argentín játékos bő negyed órája lehetett a pályán , amikor a bal oldalról befelé cselezett, és okosan a hosszú sarokba tekert , ezzel megnyerve csapatának a találkozót-mindezt az utolsó pillanatokban! 2-1 arányban nyertek a violák , és a dobogó harmadik fokán , és tisztes távolságból követik a listavezető Napolit és a második helyezett Juventust.

Zárate győztes gólja ráadásul hivatalos pályafutásának 100. találata volt a tétmeccseken. Pedig a Fiorentina nem kis kockázatot vállalt az öncélú, már-már Freddy Guarín -féle magasságokban járó támadó megvásárlásával. Aki tegyük hozzá, láthatóan már Angliában is a fejlődés útjára lépett játékstílusát illetően.
A Vélez Sarsfield saját nevelésű játékosa 2004-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban egy Arsenal Sarandi elleni bajnokin. 2006-ban már érett játékosként lett társgólkirály az alapszakaszban egy bizonyos Rodrigo Palacióval, aki ma az Inter futballistája. 12 gólt szereztek mindketten.


2007-ben elég meglepő módon nem Európába, hanem a Katarba, az AL-Sadd együtteséhez szerződött a kölyök becenévre hallgató fiatal tehetség 20 millió euró fejében! De szerencséjére nem tartott sokáig a távol-keleti kaland,hiszen hat meccs után a Birmingham City kölcsönvette az argentínt, aki így a PL-ban találta magát nagyon gyorsan. Sajnos azonban nem volt szerencséje a 
csapattal, amely az idény végén kiesett a Premier League-ből, Zarate csak négy gólt szerzett…

Az angolok nem hosszabbították meg a kölyök kölcsön szerződését, aki itália felé vette az irányt , ahol a 2000-es évek római sikercsapata, az SS Lazio figyelt fel a tehetségére.  És Mauro berobbant az olasz élvonalba. Első bajnokiján duplázott a Cagliari ellen, ez mellett gyönyörű technikai megoldásokkal szórakoztatta a biancoceleste szurkolóit. A 2009-es Coppa Italia döntőjében gólt is lőtt, és a hosszabbítást követő büntetők során is belőtte a sajátját, a Lazio pedig elhódította  a kupát.

A következő szezonban azonban a római sasok csak a kiesés elkerüléséért küzdöttek, Zarate pedig formahanyatlástól szenvedett. Nem jöttek be a cselek, a gólok, játéka pedig idióta öncélú próbálkozásokba ment át. Kettős volt vele szemben a drukkerek megítélése, gyűlölték öncélú, önző játéka miatt, de néha meg imádták látványos , egyedi mozdulatait. Azonban a kiesés elleni harc rányomta a bélyegét a szurkolók általános hangulatára. Jellemző a kettősségre, hogy volt arra példa, hogy a Bari elleni meccset az ultrák között nézte végig Mauro, amikor eltiltása miatt nem szerepelhetett csapatában.

Rossz formáját mentális problémákkal magyarázta Zarate, bár a pályán az jött le róla , hogy nem tud küzdeni a többiekért! Ekkoriban fél évre még kölcsön is adták az Internek, de ott csak nyolc meccsen lépett pályára, többnyire cserként. Visszatérése után újra fellángolt egy időre, de aztán újra beleszürkült a gyengén teljesítő együttesbe.

Sokan azzal magyarázták motiválatlanságát, hogy jómódú családból származott , és mindent megkapott a szüleitől fiatal korában, bár a tehetségét már korán észrevették, és senki nem vitatta alkalmasságát a profi futballra.

Bár 2007-ben tagja volt az U-20-as világbajnok argentín válogatottnak, a felnőtteknél egyszer sem lépett pályára. Pedig 2008-ban Maradona, az akkori szövetségi kapitány,  többször is nyilatkozott a zseniális képességekkel megáldott megáldott labdarúgóval kapcsolatban, mégsem adott neki szerepet a nemzeti csapatban…

Úgy tűnik azonban, hogy  a tavalyi szezonban a PL-ben eltöltött szezonja új kapukat nyitott előtte. A West Hamben eltöltött időszakban sokat fejlődött a védekezése és a csapatmunkája is. És láthattunk tőle szép megmozdulásokat az összefoglalókban is.

Ennek ellenére némiképp meglepő volt, hogy leigazolta a Fiorentina együttese a téli átigazolási szezonban.  Paulo Sousa kifejezett kérésére került a violákhoz a támadó, akinél sokat nyomott latba  a Serie A-s tapasztalata is. És hozzátesszük, hogy rövid ideig volt a Queens Park Rangers labdarúgója is , ahol a portugál mester dolgozott menedzserként már a múltban. 

A lényeg, hogy Zárate újra az olasz élvonalban futballozik, és elkezdet megszolgálni a luzitán mester bizalmát is roham léptekben. Hiszen Bár a Carpi ellen hatalmas mezőnyfölényben játszottak a lila mezesek, mégis úgy tűnt, hogy 1-1-es döntetlennel zárul a találkozó. De a kölyök nem így gondolta: a meccs legvégén zseniálisan tekert az újonc kapujába, hatalmas gól volt!

forrás: azzurri.co.hu