Recent comments

Friss Hírek

Róma a székhelye Európa új szabadrúgás-királyának!

Andrea Pirlo, Francesco Totti, Alessandro Del Piero, Sinisa Mihajlovic, David Beckham, Ronaldinho, Adriano – csupán néhány név az elmúlt bő évtized legjobb Serie A-s szabadrúgás-specialistái közül. 


A rögzített szituációknak azonban mostanra új királya lett – és nem csak Olaszországban!

2015. október 17-e, este 19 óra 15 perc körül, Róma, Stadio Olimpico. A bajnoki címre törő Roma 55 perc után még mindig 0-0-ra áll odahaza az Empoli ellen, holott a Farkasok tudják: nagyon fontos lenne most begyűjteni a 3 pontot. Az 56. percben szabadrúgást kap a csapat, Miralem Pjanic pedig azonnal elkéri a labdát. A bosnyák lekészíti a golyót, hátralép, koncentrál, céloz, nekifut, lő… gól! Pjanic góljával a Roma megszerzi a vezetést, és végül 3-1-re megnyeri a meccset, amely az első gól nélkül jó eséllyel 0-0-val ért volna véget. Pjanic pedig ismét ünnepelt hős, ami nem is csoda: idén már a 3. szabadrúgás-gólját szerezte.
 
A harmadikat, amivel nem csak a Roma szurkolóinak egyik legnagyobb kedvence és a csapat idei talán legfontosabb tagja lett, de a vonatkozó európai listát is vezeti. A Gazzetta dello Sport utánajárt, kik az európai topligák legjobb ítéletvégrehajtói az idei szezonban, az eredmény pedig hízelgő lesz a romanisták számára: Pjanic a Juventus, a Carpi, és most az Empoli ellen is bevarrt egy-egy szabadot, amivel ő Európa idei szabadrúgás-királya! A bosnyák karmester mögött 2-2 találattal Willian (Chelsea) és Eriksen (Tottenham) található, az egygólosok listáján pedig sok más név mellett olyan sztárok is szerepelnek, mint Balotelli, Insigne, Griezmann, Oscar, Neymar és Calhanoglu.

Mindez persze nem is meglepő, ha az ember figyelemmel követte Pjanic korábbi pályafutását is: amióta 2011 nyarán a Romához szerződött, Pjanic már 10 szabadrúgást váltott gólra, aminél többet ugyanezen idő alatt a Serie A-ban csak a koronázatlan király, Andrea Pirlo értékesített – 12-t, azonban Pjanic kevesebb próbálkozással, így egyben jobb százalékkal bír a szakállas zseninél.

Pjanic egyébként büszkén vallja, ki volt a mestere: 

“Juninho Pernambucano volt a tanárom, bár az ő stílusa sokban különbözött az enyémtől. Az ő labdái táncoltak, ahogy Pirlo lövései is. Sokat gyakorlok, edzéseken sokszor külön készülök a szabadrúgásokra, a meccseken pedig nagyon fontos, hogy ismerjem a távolságot a kaputól.”

Pjanic szerepe a mai Romában elvitathatatlan, sőt, egyre inkább pótolhatatlan is, olyannyira, hogy a csapat idei 20 találatából 8-ban is aktív szereplő volt: 4-et ő maga szerzett, 4-et pedig gólpasszal készített elő a társaknak – a kanadai táblázaton csupán a Napoliban élete formájában focizó Insigne (6 gól, 3 gólpassz) előzi meg őt jelen pillanatban.

forrás: azzurri.co.hu