Recent comments

Friss Hírek

A sokoldalúság lesz az erőnk

Gyakorlatilag tökéletesen abszolválta első komoly megmérettetését Antonio Conte olasz válogatottja, hiszen a Squadra Azzurra veretlenül nyerte meg az Eb-selejtező H csoportját Horvátország és Norvégia előtt.



Bár előzetesen a horvátokat szinte mindenki esélyesebbnek tartotta a csoportelsőségre, nyugati szomszédaink végül több váratlan pontot is elhullajtottak, valamint pontlevonással is bűnhődtek – ennek ellenére oda tudtak érni az automatikus kijutást jelentő 2. helyre, köszönhetően Olaszországnak, akik tegnap este a számukra már jórészt tét nélküli meccsen hátrányból fordítva 2-1-re legyőzték Norvégiát.

Conte így tavaly nyári kinevezése óta továbbra is veretlen a válogatott élén (leszámítva a portugálok elleni barátságos meccset), a korábbi kritikákra pedig egy 4 meccses győzelmi szériával felelt a kapitány és csapata, amelynek annak ellenére jött össze a sima kvalifikáció, hogy látványos megújuláson megy át. Conte alatt számos új játékos tűnt fel és maradt meg a válogatott keretében – elég csak Pellé, Giovinco, Florenzi, Bertolacci, Soriano, Eder, Zaza, Vazquez, Pasqual vagy Gabbiadini nevére gondolnunk. 

Mindemellett megmaradtak a rutinos sztárok és a korábbi klasszisok is: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Darmian, Verratti, De Rossi, Candreva számára továbbra is bőven van hely a csapatban.

Harmadik lépésként pedig a talán meglepő taktikai sokszínűséget említhetjük: Conte a Juventusnál a legtöbb kritikát a 3-5-2-höz való fanatikus ragaszkodás miatt kapta, a válogatottnál viszont a 3-5-2 mellett a 4-3-3, a 4-4-2 és a 4-2-4 is egyre gyakrabban kerülnek elő. Talán nem is meglepő, hogy az Azzurri edzője a Norvégia elleni meccset követően éppen a sokoldalúságra hívta fel a közvélemény figyelmét.

“Először is meg kell dicsérnem az ellenfelünket, Norvégia egy erős csapat, nagyon sajnálom, hogy végül play-off-ra kényszerülnek, de ilyen a futball.”

“Mi úgy játszottunk, ahogyan kellett, igyekeztünk megteremteni a következetességet. Nem érdemeltünk volna vereséget, a helyes úton vagyunk, és szeretném továbbra is ezt az intenzitást és finomságot látni a csapaton. Nyerhetünk és veszíthetünk, a lényeg a hozzáállás!“

“Már a meccs előtt eldöntöttük, hogy egy bizonyos ponton 4-2-4-re váltunk majd a 3-5-2-ről, az csak a balszerencse kérdés, hogy akkorra már hátrányban voltunk. Három nappal ezelőtt még egy másik meccset játszottunk, és “csak” három szélsőm volt, és még így is nagy energiákat kellett mozgósítanunk. A legtöbb meccsen azonban ott volt a terv, hogy egy későbbi ponton 4-2-4-re váltsunk. Ennek a sokoldalúságnak kell a legnagyobb erőnkké válnia.“

Miután Belgium tegnap 3-0-ra legyőzte Izraelt, Olaszország várhatóan nem lesz kiemelt az Eb csoportkörének sorsolásakor, – amit természetesen Conte is értetlenkedve fogadott.

forrás: azzurri.co.hu