Recent comments

Friss Hírek

A 39. forduló krónikája

A másodosztályú bajnokság múlt hétvégi, 39. fordulójában választ kaphattunk egy újabb kérdésre, ugyanis a Carpi megnyerte a bajnokságot és az első biztos kieső is megvan.


A feljutást korábban végrehajtó Carpi bebiztosította bajnoki címét a 2014-2015-ös Serie B szezonban. A piros-fehérek a helyi rivális Modena otthonában arattak 2-1-es diadalt vasárnap koraeste. Mindhárom találat a második félidőben született: Jerry Mbakogu önmaga 15. gólját lőtte az idényben, a 78. percben Simone Romagnoli bepakolta a másodikat is, majd a hajrában Francesco Fedato tette szorossá a mérkőzést, de a kanárik nem tudtak már egyenlíteni. A meccs vége elég paprikás hangulatban telt, a végére a játékvezetőnek összesen hét sárga és két piros lapot kellett felmutatnia, a hajrában a hazaiaktól Schiavone, a vendégektől Mbakogu jutott a kiállítás sorsára. A Carpi ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a tabella legtetején három fordulóval a vége előtt, ezzel szemben a legyőzött vetélytárs továbbra is csak két pontra van az osztályozótól a 13. helyen.

A bajnoki cím mellett könnyen lehet, hogy a második automatikus helyre is egy meglepetéscsapat fog odaérni, hiszen a hétvégén a Frosinone 2-1 arányban legyőzte a Bolognát, ezzel a tavaly még harmadosztályú laziói együttes 4 pontos előnybe került a második helyért vívott harcban. A találkozó végeredménye már az első negyedórában kialakult: a kanárik két perc alatt vezetést szereztek Danilo Soddimo találatával, melyre Luca Ceccarelli révén hamar válaszolt a rossoblu, de kisvártatva Leonardo Blanchard bevitte a győztes találatot, így a kanárik a Serie A kapujába jutottak.

Ráaádásul egy másik feljutásra vágyakozó csapat, a Vicenza újra botlott, a venetóiak csupán gól nélküli döntetlent játszottak az osztályozós Entellával hazai környezetben, így a legrosszabbkor kerültek hullámvölgybe, jelenleg csak negyedikek a Bolognával azonos pontszámban. Andrea Cocco távollétében bajba került a gárda, az elmúlt két mérkőzésen találat nélkül zártak egyetlen ponttal.

Két sorozat is megszakadt a vasárnap délutáni mérkőzésen, amikor az Avellino 3-2 arányban legyőzte a Pescara együttesét egy fordulatos összecsapáson. A farkasok négy nyeretlen találkozó után gyűjtötték be a három pontot, ellenben a delfinek sorozatbeli három diadal után kapituláltak. A szünetben Stefano Pettinari találatával még az abruzzóiak vezettek, de nem sokkal a fordulást követően Luigi Castaldo büntetőjével egyenlített a házigazda, majd a 77. percben a vezetést is átvette Antonio Zito jóvoltából. Újabb hét minutum elteltével az elefántcsontparti Moussa Koné 3-1-re módosította az állást, végül a hajrában még Pettinari újabb találatával szépítettek a delfinek. A campaniaiak ezzel pontszámban beérték a legyőzött riválist, a két csapat jelenleg a hetedik-nyolcadik pozíciót foglalja el a tabellán.

A 39. fordulóban az egyik biztos kieső sorsa is eldőlt, hiszen a Varese hazai pályán a vezetés ellenére 2-1-re kapitulált a Latina ellen, így már behozhatatlan hátrányt szedett össze, a lombardiai csapat ezzel búcsúzni kényszerül a másodosztálytól, pedig 2012-ben még a play-off-ban is részt vehettek. A piros-fehérek rövid ideig vezetttek, de a második játékrész elején Matteo Bruscagin találatával fordított a Latina, röviddel ezután pedig a Varese tíz emberre fogyatkozott. A nerrazzurrik a három ponttal viszont nagy lépést tettek a biztos bennmaradás felé.

Ugyancsak a kiesés szélére sodródott a Brescia, amely nagyon sima, 4-1-es pofonba szaladt bele a Spezia elleni kirándulás alkalmával. A ligúriaiak soraiból Andrea Catellani kihagyott egy büntetőt, de nem sokkal később megszerezte 19. gólját a szezonban, mellyel immár egyedüliként vezeti a góllövőlistát, rajta kívül még Nene és Datkovic talált be egy öngól mellett, míg az oroszlánoktól Andrea Caracciolo szépített. Sorozatbeli harmadik győzelmével a Spezia továbbra is tartja biztos rájátszás-helyét, és ötödik a mezőnyben.
Egyetlen pont lemaradásból követi őket a Trapanit minimális különbséggel felül múló Perugia csapata. Az 1-0-s végeredményt Diego Falcinelli a negyedik percben alakította ki egy sikeres tizenegyessel, így az umbriaiak három döntetlen után visszatértek a nyertes útra, aminek végén a play-off állhat előttük, jelenleg 59 ponttal a hatodikok.

Egy másik alsóházi rangadón a Pro Vercelli 3-2 arányban diadalmaskodott a Crotone ellen, a piemonti csapat hat nyeretlen meccs után ért el újra győzelmet, mellyel meg is előzte a déli riválist és hosszú idő után újra bennmaradó helyen tanyázik. A hazaiak 25 perc alatt két gólos előnyre tettek szert, de a Crotone még a szünet előtt egyenlíteni tudott Maiello és Ciano jóvoltából, ám az 54. percben Ronaldo megszerezte a győztes találatot, ráadásul az utolsó félórában a vendégek már emberhátrányban játszottak.

Drámai végjátékban a Catania és a Livorno mérkőzése 1-1-es döntetlent hozott. Két tavalyi első osztályú csapat csörtéjén az első félidő derekától a szicíliaiak vezettek Sciaudone találatával, azonban a 96. percben Vantaggiato büntetőjével pontot mentettek a vendégek. A toszkánok zsinórban ötödször ikszeltek, rossz formájuk révén el is vesztették az utolsó play-off-helyet, két pontra vannak most a nyolcadiktól, az elefántok pedig óriási lehetőséget szalasztottak el, hiszen győzelem esetén még lehetett volna esélyük a rájátszásra.

Az elmúlt négy fordulóban négyszer remiző Bari hozta a kötelezőt a Cittadella ellen 1-0 arányban, miután a kimaradt lehetőségek után a hajrában Giuseppe De Luca bepiszkálta a győzelmet jelentő találatot. Ezzel életben maradtak a kakasok rájátszás-reményei, s elnézve például az előttük helyet foglaló Livorno formáját, még a mostani tizedik helyről is lehet esélyük beverekedni magukat az utolsó három fordulóban a legjobb nyolc közé.

A Virtus Lanciano szezonbeli 19. döntetlenjét játszotta, miután 1-1-ezett a Ternanával. Az elején a szörnyek egy öngóllal kerültek lépéselőnybe, ám Piccolo büntetőjéből az első félidő hajrájában egalizált a rossoneri. Az umbriaiak az elmúlt négy alkalommal győzelem nélkül maradtak és már csak egyetlen ponttal előzik meg az osztályozós vetélytársat az utolsó bennmaradást jelentő pozícióban, a Virtus továbbra is légüres térben mozog.

forrás: Serie B magyar oldal