Recent comments

Friss Hírek

A hajrára maradt a csattanó - Roma-siker a derbin

A bajnokság 37. fordulójában a Roma vendégként 2–1-re győzött a Lazio elleni városi derbin.


Nagy elánnal, de kellő tisztelettel esett egymásnak a két csapat. 

A Lazio veszélyeztetett előbb: az ötödik perc után mindjárt két gólhelyzettel jelentkezett. A Roma örülhetett, hogy egyikből sem lett gól. Támadásban és mezőnyfölényben maradt a Lazio, a Roma játékosai hamar elveszítették a labdát. Viszont hamar vissza is szerezték: a védelem előtti szűrés hatékonynak bizonyult. A 18. percben Miroslav Klose csúszott oda Francesco Tottinak holttérből, lett is kakaskodás a dologból pillanatok alatt. A folytatásban azért inkább a futball játszotta a főszerepet, mint az indulatok. A Roma kijött ugyan a szorításból, olykor támadásra is futotta az erejéből, de a játék irányítása így is a Lazio kezében maradt. A helyzetek, kapura lövések nem érkeztek futószalagon – egy római derbitől nem is elvárás –, de így is izgalmas, élvezetes volt a küzdelmes mezőnymunkával, parázs párharcokkal színesített összecsapás.


Az 52. percben Senad Lulic labda vagy baba alapon állította meg a szélen Tottit, de nem kapott érte sárga lapot. Pedig ez már a második lett volna neki, az első félidőben volt egy taktikai jellegű buktatása. Reklamáltak is a Roma-játékosok, közülük Vasszilisz Toroszidisz kapott sárga lapot... Két perc múlva Lulicot lecserélték, érezte azt Stefano Pioli, hogy alkalmi balhátvédjének sok a gondja. A 61. percben Totti is elhagyta a pályát: a Roma ikonja tapsolt, a közönség fütyült. A Roma-drukkereknek nem tetszett, hogy a kapitány elhagyta a küzdőteret. A Lazio-szurkolóknak meg ugye alapból nem tetszik egyik bordó mezes sem, főként egy kulcsember. Pedig ez volt a mérkőzés kulcsmomentuma: a Tottit váltó Víctor Ibarbóval sokkal mozgékonyabb, így veszélyesebb lett a Roma.


A 62. percben Klose is megkapta megérdemelt sárga lapját, megdolgozott érte a német csatár, aki mindig óriási motivációval támadta le a Roma védőit. A kapuk eközben egyik oldalon sem forogtak veszélyben, sőt, a tizenhatosokon belülre is ritkán jutott a labda.

A 69. percben Alessandro Florenzi tűnt fel veszélyes területen, de közeli lövését szögletre blokkolták. A sarokrúgás után Ibarbo előtt adódott lehetőség, de tíz méterről a kapu mellé durrantott. Támadásban maradt a Roma, amelynek a 73. percben gól lett az eredménye. Ibarbo vitte le a labdát az alapvonalig, centerezését a védőjét megelőző Juan Iturbe váltotta gólra közelről, majd rendezett sárgát érő ünneplést (0–1). 

A hátrányba kerülő Lazio két csatárra váltott, ennek nyolc perc múlva lett meg a gólt érő eredménye: a bal oldali beadást Klose okosan középre fejelte, az érkező Filip Djordjevics védhetetlenül stukkolt a kapuba közelről (1–1). 

A 85. percben azonban már ismét a Roma vezetett: egy jobb oldali beadást a jó ütemben emelkedő Mapou Yanga-Mbiwa csúsztatott 15 méterről, a jobbösszekötő helyéről a jobb alsóba (1–2).  

A Lazio-védelem lesre játszott, integettek is bőszen, de csak a Yanga-Mbiwa mögött helyezkedő három csapattárs volt lesen, a szezonban először eredményes francia védő nem. Az addig is nagy küzdelem a hajrá perceire hatványozódott, de hiába igyekezett a Lazio, másodjára már nem tudott egyenlíteni.

Lazio–Roma 1–2 (Djordjevics 81., ill. Iturbe 73., Yanga-Mbiwa 85.)

forrás: NSO