Recent comments

Friss Hírek

Ali visszalépett, Blatter maradt az elnök

További négy évig Sepp Blatter lesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke, miután a FIFA zürichi tisztújító ülésén az első szavazást követően visszalépett ellenfele, a jordániai Ali bin al-Huszein.


A szavazás előtti utolsó beszédében Blatter arra kérte a közgyűlés tagjait, tartsanak ki mellette, összefogást kért. A tapasztalatát hozta fel fő érvként kihívója ellen, s elismerte, az utóbbi idők botrányai miatt megingott a FIFA tekintélye, de négy év múlva egy minden korábbinál erősebb szervezetet szeretne maga mögött hagyni.

Ali ezzel szemben a megújulás lehetőségével érvelt, és megígérte, a FIFA a Blatter-érát követően sem marad pénz nélkül.

A szavazás során minden egyes tag egyenként vonult a szavazóurnához, majd összeszámolták a szavazatokat, s az első körben Blatter 133–73-ra „nyert” azaz csak hét szavazaton múlt, hogy nem szerezte meg a kétharmados többséget. A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

Így második kört tartottak volna, de Ali visszalépett, mondván, az első forduló eredményei önmagukért beszélnek, nincs értelme a folytatásnak.

Az 1998 júniusa óta hivatalban lévő Blatter ötödik ciklusát kezdi meg a FIFA elnökeként. 

Al-Huszein visszalépésekor külön köszönetet mondott azoknak, akik „elég bátrak voltak ahhoz", hogy őt támogassák. Blatter először szintén köszönetet mondott, hogy ismét bizalmat kapott, majd gratulált ellenfelének, aki szerinte nagyon jó eredményt ért el.

„Nem vagyok tökéletes, senki sem az, de jó munkát fogunk végezni együtt, ebben biztos vagyok. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak" - ígérte meg a 79 éves FIFA-elnök, aki azt is kijelentette, hogy szervezeti problémákkal küzd a FIFA, ezért reformokra van szükség, például több nő kell a szervezet vezetésébe. Attól viszont elzárkózott, hogy „hozzányúljanak" a felnőtt világbajnoksághoz, mivel indoklása szerint az „túl fontos".

Blatter munkásságát rengeteg kritika érte amiatt, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül. Ennek újabb bizonyítéka az, hogy szerdán hét FIFA-tisztviselőt őrizetbe vettek.
Jerome Valcke főtitkár bejelentette, hogy jövőre Mexikóvárosban lesz a FIFA kongresszusa, míg 2017-ben Kuala Lumpurban, ahol majd döntenek a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

forrás: NSO/MTI