Recent comments

Friss Hírek

Benítez: Már nem fogjuk tudni megnyerni a bajnokságot

Hiába kezdte remekül a szezont Rafa Benítez irányításával a tavalyi ezüstérmes, a déliek az elmúlt hetekben mutatott formájuk után valószínűleg végleg lemondhattak az aranyéremről, pláne, hogy nem csak a Juventust, hanem a Romát is meg kellene ehhez előzniük valahogy. 


A célok újrafogalmazásának szükségességét maga a spanyol tréner is beismerte. 

Hiába derült ki a héten egy összeállításból, hogy a Napoli történelme során csak egyetlen tréner kezdte jobban az első szezonját Beníteznél, bizony sokakban hiányérzet lehet és joggal mondhatjuk, hogy nem hozza ki mindazt magából a csapat a bajnokságban, ami bennük van.

Összehasonlításul: tavaly 23 kör után a csapatnak 2-vel több pontja volt, a hátrányuk pedig mindössze 4 pont volt a listavezető Juventusszal szemben. Csak éppen azóta komoly euró-tízmilliókat öltek bele a keretbe…

“Tudtuk, hogy jól játszottunk az első meccsen, annak ellenére, hogy már az első félidőben 2-0-ra vezettek, a csapat nagy meccset játszott. Tudtuk, hogy a visszavágón meg kell fojtanunk a Roma támadójátékát anélkül, hogy feladnánk a sajátunkat.” – lamentált először a csapat hétközi, Roma elleni Kupa-visszavágójáról Benítez, majd a BL-ről is szót ejtett:

“Abszurd, hogy 4 győzelemmel kiestünk a csoportból, ilyen még soha nem történt meg. Ugyanakkor elégedett vagyok, mert megmutattuk a bennünk rejlő potenciált. Egy folyamatosan növekvő és erősödő csapat vagyunk, amely mind a nevek, mind a taktika terén jelentős változásokon ment át, így időre van szükségünk.”

“Gonzalo egy fontos játékos. Éreznie kell, hogy szeretik és a maximumot kell nyújtania, és akkor kiváló szezont fog futni, ahogy most is teszi. Maradona és Careca Napolija nagyon erős volt, ugyanakkor az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy mekkora válságban volt a klub De Laurentiis érkezése előtt. A csapat azóta sok pozitív eredményt ért el, pénzügyileg is talpra állt, nincsenek tartozásai és igyekszik fenntartani az egyensúlyt. Egyértelmű, hogy ha ezt az elvet akarod folytatni, akkor nem költesz túl sokat a játékosokra és a bérekre. Idén tettünk egy nagy ajánlatot Higuainért, amit Cavaninak köszönhetünk.”

“Tudtam, hogy Maradona is ott lesz a San Paoloban a Roma ellen, a játékosok viszont nem. Nem szerettem volna felfedni, hogy ott lesz, mert elterelte volna a figyelmünket a meccsről. Én magam sem tudtam aztán beszélni Diegoval, mert mint tudjuk, a nápolyi emberek szenvedélye végtelen, a rajongók nagy száma pedig fokozott biztonsági intézkedéseket tett szükségessé.”

“A Juventus nagyon jól teljesít a bajnokságban. Innen már nem fogjuk tudni megnyerni a bajnokságot, de aki ért a futballhoz, az tudja, hogy még sokat javíthatunk. Szeretnénk minél jobban teljesíteni a bajnokságban és a két kupasorozatban is. Az elsődleges célunk, hogy megelőzzük a Romát, mert azt fel kell ismernünk, hogy a Juventus olyan teljesítményt produkál, amivel nem fogják kiadni a kezükből a vezetést. Egy kupában könnyű a taktikával különbséget teremteni, a bajnokságban viszont sokszor csak a játékosok száma számít igazán. A Roma ugyanakkor csak egy meccset játszik hetente, ami sokat jelenthet nekik.”

Beníteznek már nem ez az első olasz kalandja: 2010-ben ő vehette át a stafétát José Mourinhotól a frissen triplázó Inter élén, de csúnyán belebukott a feladatba.

“Az Interes korszakom? A csapatnak akkor nagyon sok pénze volt, én pedig azt mondtam, hogy be kéne fektetni néhány játékosba, erősíteni a keretet, de ez nem történt meg. Az egy lehetetlen helyzet volt, semmiféle támogatást nem kaptam. Az emberek talán másképp emlékeznek, de azóta eltelt három év, a csapat sok millió eurót elköltött a piacon, de a Nerazzurri még mindig küszködik. Nápolyban az elnök szeretné kiharcolni a stabil BL-indulást, tehát sokkal nagyobb a motiváció és az ambíció minden szinten.”

Beníteznek ahogy korábbi csapatainál, úgy a jelek szerint itt is szokása spanyol honfitársaival körbevenni magát. Közülük elsősorban a Real Madridtól megszerzett támadó középpályására koncentrált ezúttal.

“Callejón remekül teljesít, mondtam is neki, hogy ha így folytatja, sok lehetőséget fog kapni a válogatottban is. Úgy tudom, a nemzeti csapat kiemelt figyelmet szentel neki mostanában.”

“Pozitívan értékelem a mercatot, minőségi piac volt, annak ellenére, hogy a kiadások csökkentek, mert sok klubnak vannak gazdasági nehézségei. Nyilvánvalóan a kiadások nagymértékben függnek az adott klub gazdasági menedzsmentjétől, ami viszont nagyban függ a csapat eredményeitől is. Vannak olyan elnökök is, akik hirtelen a semmiből letesznek 100 millió eurót, amiből megpróbálják megvásárolni a minőséget, de nem figyelnek az egyensúlyra. Mi nagyon jól teljesítettünk a piacon ebben az évben, a csapat átlagos életkora alacsonyabb lett, a tudásunk azonban magasabb.”

Benítez legközelebb holnap délután mutathatja meg tudását a Sampdoria otthonában, majd csütörtökön az Európa-liga küzdelmeibe is belevág a sorozatot tavaly a Chelsea-vel megnyerő tréner, a Partenopei a Swansea otthonában kezdi meg a menetelést.

forrás: azzurri.co.hu