Recent comments

Friss Hírek

Lippi: A Catenaccio nem létezik többé

A Juventus és az olasz válogatottal egybeforrt egy név, Marcello Lippi neve, aki mindkét csapattal óriási sikereket ért el, 2006-ban megkoronázva mindezt egy világbajnoki címmel.


Az olasz edzőlegenda felkérésre a spanyol Marca sportnapilapnak adott interjút, mely során kitért jelenlegi és múltbéli sikereire, valamint magára az olasz futballra, végezetül pedig a közelgő nyári Vb előtt egy kis esélylatolgatást is bevállalt az őszhajú mester.

„A győzelem mindig fontos és csak ritkán a szerencse műve a siker. Egyszer-kétszer lehet egy csapat szerencsés, de a győzelem hosszútávon a napról napra végzett kemény munka gyümölcse.” – kezdte az interjút Marcello Lippi, a Guangzhou Evergrande kínai együttes trénere.

„Megnyerni a bajnoki címet és az Ázsia-Kupát roppant kielégítő dolog, hasonló sikereket a Juventusszal értem el anno. Karrierem során viszont egy győzelmet semmihez sem lehet hasonlítani, ez pedig a 2006-os Világbajnokság, ez volt a pályafutásom legnagyobb pillanata.”

„Miután megnyertük a Vb-t, távoztam a válogatott éléről, ami utólag hiba volt. Maradnom kellett volna. Sok játékos a mai napig úgy véli, ha maradok, akkor 2008-ban megnyertük volna az Európa-bajnokságot is. Visszatérésemet követően azonban már nem ugyanaz volt, mint korábban. A legtöbb meghatározó játékosom a karrierje befejezésére koncentrált már.”

„Az idény végén nyugdíjba vonulok, de csak a klubfutballt hagyom magam mögött. Eszem ágában sincs otthon ülni. Elképzelhető, hogy Kína válogatottját fogom majd irányítani, vagy más nemzet együttesét. A klubfutballhoz már nincsen energiám, a napról napra pörgős munkavégzés túlságosan leterhel, egy válogatott irányítása azonban sokkal nyugodtam dolog.” – mondta a 65 esztendős edzőlegenda, majd a spanyol újságíró felvetésére visszautasította, hogy az olasz futballt még mind a mai napig a Catenaccio jellemezné.

„A Catenaccio nem létezik többé, senki nem beszél már erről Olaszországban. 

Ha mégis, akkor az azt jelenti, hogy rosszmájú az illető, vagy félretájékozott. 

Emlékszem, a németországi Vb elődöntőben négy támadót küldtem a pályára: Tottit, Del Pierót, Iaquintát és Gilardinót. Az én együttesem mindig a támadásra koncentrálnak, így felesleges a Catenaccióról beszélni. A Juventusom például öt évig dominált, ez idő alatt pedig sokszor legyőztünk spanyol csapatokat.” – nyilatkozta mosolyogva Lippi mester.

„Mindemellett szeretem a spanyol labdarúgást, a Real Madrid például kétszer is felkért az edzői posztra, de a Juventus miatt nem mentem. Ha a Juventusnál dolgozol, nem tudsz más klubra gondolni.”

 „Visszatérve az olasz focira, ha egy nemzet négyszer elhódítja a világbajnoki trófeát, az csak jelent valamit. Mindig Brazília az etalon a szép játékával, de ők is csak eggyel több Vb címmel büszkélkedhetnek. Olaszországgal minden világversenyen számolni kell, míg a spanyolokra ez sokáig nem volt igaz. Persze az is világos, hogy a jelenlegi spanyol labdarúgás kiváló, köszönhetően Luis Aragonesnek, aki megváltoztatta a válogatott felfogását, és új alapokra helyezte a játékot.”

Végezetül a legendás tréner kitért a nyári brazíliai világbajnokságra is, egy kis esélylatolgatással egybekötve.

„A közelgő Világbajnokság favoritjának Németországot tartom, őket követik a házigazda brazilok, majd a spanyolok, olaszok, franciák és a hollandok. Cesare Prandelli remek munkát végez az Azzurri élén, így minden esély megvan arra, hogy Olaszország meglepetést szerezzen a tornán.”

forrás: azzurri.co.hu