Recent comments

Friss Hírek

Kirúgnánk-e Allegrit, ha megtehetnénk?


A Serie A immár mögöttünk hagyott 7. fordulójában kevés meglepetés született, a Chievo Sampdoria elleni és a Cagliari Torinóban elért sikerét sorolhatnánk mindenképp ide. A legnagyobb rangadó, a Milan-Inter 1-0-s "vendégsikerét" a piros-feketék mostanában mutatott játékát látva már nem. Ez pedig joggal vetheti fel a kérdést, ami az olasz sajtót mostanában leginkább foglalkoztatja: alkalmas-e Massimiliano Allegri a Milan vezetőedzői posztjának betöltésére?

Olaszország - ahogy Dél-Európa általában - a gazdag érzelemkinyilvánításokra képes, olykor túlságosan is vehemens, néha meggondolatlannak tűnő emberek hazája, és általában a futballklubok tulajdonosai is erősítik ezt a sztereotípiát. A Serie A-s csapatok mecénásai között kevés olyat találunk, aki ne lenne képes meglepő húzásokra, leginkább váratlan edzőváltásokra.

A Milant 1986 óta birtokló Silvio Berlusconi és jobbkeze, Adriano Galliani még a viszonylag megfontoltak közé tartoznak, de azért azt rájuk sem mondhatjuk, hogy ha nem megy a csapatnak, akkor sokáig várnának a változtatással. Ezúttal azonban annak ellenére is kitartanak Massimilano Allegri mellett, hogy a szezon eddigi kilenc tétmeccséből csak hármat nyertek meg, kétszer döntetlenre végeztek, négyszer pedig kikaptak. Ezeken belül a bajnokságban még rosszabb a mérleg, hiszen összes vereségüket ott szenvedték el, hét forduló alatt pedig csak hét pontot szereztek.


Hogy miért a ragaszkodás? Valószínűleg a pénzért és azért, mert a vezetők is látják, hogy mi történt a csapat körül az utóbbi két évben. És úgy tűnik, jobb híján hajlandóak lenyelni, hogy idén nem sok mindent fog elérni a Milan.

2011-ben még magabiztosnak mondható hatpontos előnnyel nyerték a bajnokságot a piros-feketék. Igaz, ha kicsit visszaemlékezünk, eszünkbe juthat, hogy a végül a második helyre odaérő Inter Rafa Benítezzel igencsak gyengén kezdte a szezont, a Juventus az egész idényben kínlódott, a Napoliban, az Udinesében és a Lazióban pedig egyszerűen nem volt meg a stabilitás ahhoz, hogy a rossonerók ellenfele legyen. 

De akkor is ott voltak olyan játékosok a milánói keretben, mint Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta, Thiago Silva és persze Zlatan Ibrahimovic. Sztárok a csapat minden részében.

Közülük persze többen öregedőnek számítottak már akkor is, de úgy, ahogy egyszerre kisöpörték őket ezen a nyáron, nem lehet zökkenőmentesen átvezetni egy generációváltáson egy csapatot. 

Néhányan az előző szezonban sem sokat játszottak már az együttest sújtó extrém sérüléshullám miatt, de Ibrahimovic a hátán cipelte a gárdát, és többé-kevésbé méltó ellenfelei voltak a végül győztes Juventusnak.

Idén nem lesznek. Nem is nagyon lehetnek. Nincsenek vezérek. Abbiati, Mexés, Boateng, Montolivo, Robinho, Krkic, Pazzini, El Shaarawy lennének az alapemberek, de néhányan közülük még sosem mutattak olyan teljesítményt, amire a Milannak szüksége lenne, a többiek pedig egyszerűen nincsenek formában. 

Lásd: Abbiati "gólpasszt" adott vasárnap Militónak, szerencséjére a csatár nem lőtte be, Boateng pedig olyan helyzetekből sem találta el a kaput, amilyeneknél sokkal nyakatekertebbekből igen az előző szezonban. Eddig kisebb meglepetésre El Shaarawy volt a legjobb a csapatban, de ő messze nem tűnik még elég erősnek ahhoz, hogy átvegye Ibrahimovic szerepét.

Az az egy nagyon látszik a csapaton, hogy küzdenek Allegriért. Talán túlságosan is, sokszor már görcsösségbe fordul az akarásuk. De amíg ezt az akarást a klubvezetők is látják a játékosokon, addig biztonságban lehet a vezetőedző. Meg addig is, amíg dúl a válság. Az egyesület minden nyári mozzanatáról sütött, hogy valóban nagy gondban vannak a pénzügyeket tekintve, márpedig a szakvezető szerződése 2014 nyaráig érvényes, így biztos nem lenne olcsó a kirúgása.

És abban is igazat adhatunk Adriano Gallianinak, hogy a korábbi teljesítmény alapján megérdemli a bizonyítási lehetőséget. Hátha megtalálja azt a néhány apróságot, amivel ütőképesebbé teheti csapatát.

Meg aztán egy-két kisebb csoda segítségével történhet még valami jó is velük: ha például sikerülne továbbvergődni a BL-ben az egyenes kieséses szakaszba, ott egy már összeérett gárdával lehet villogni. Esetleg.


hatharom.hu