Recent comments

Friss Hírek

Juventus: Bendtner, a kockázatmentes hazárdjáték


A nyári Mercato utolsó napján a Juventus megszerezte a 24 éves dán csatárt, Nicklas Bendtnert. A játékos kölcsönbe érkezett az Arsenaltól, 6 millió eurós opciós megvásárlási joggal. Lars Aabjerg Pedersen írása.

Olvassuk el az előző bekezdést mégegyszer. Ha óvatosan megfigyeljük, észrevesszük, hogy a népszerű hittel szemben ez nem az Armageddon végét jelenti, ne kezdjük el szálanként kitépni a hajunkat, és nem olyan rossz ez az üzlet, mint amilyennek sokan hiszik. Sokkal inkább egy, az átigazolási szezon végén megkötött üzlet. Egy kockázatmentes hazárdjáték, ha úgy jobban tetszik.

Namármost, az teljesen nyilvánvaló az egész Földön (sőt, még az univerzumban is), hogy Bendtner nem Cavani vagy Falcao. És talán azt is kijelenthetjük, hogy a Juventus szurkolói nem fogadták tárt karokkal őt, különösen azok után, hogy Marotta és Agnelli egész nyáron azt hangoztatták, hogy az Öreg Hölgy egy "Top játékost" akar igazolni.
Megértem a frusztrációt, és magam is így érzek.

Ugyanakkor foghatjuk Marotta teljes hozzá nem értésére a kudarcot, vagy okolhatjuk az idei év "CsatárMercatóját", melyen virtuálisan lehetetlen volt a Juventusnak működnie (mivel 3 éve nem szerepelt a csapat a Bajnokok Ligájában, valamint a jelenlegi állás szerint edző nélkül kell szerepelnie a következő 10 hónapban), egyik feltételezés sem változtat a tényen: Nicklas Bendtner megérkezett Torinóba.

Noha nagyon csábító, hogy már most leírjuk a hírhedt dánt, és képeket posztoljunk róla és az alsónadrágjáról, ehelyett inkább nézzük meg, hogy mit is adhat a Juventusnak (tudva azt, hogy részben engem fognak okolni vagy piedesztálra emelni az ő teljesítménye után mindenképpen, mivel én is dán vagyok).

Már az elején tegyük tisztába a dolgokat: nem különösebben kedvelem Bendtnert. Sok emberhez hasonlóan én is jobb csatárról álmodoztam idén nyáron, mivel ismerem az ő pályán kívüli "mutatványait", valamint tudom azt is, hogy nagyon sokszor nem nyújtott megfelelő teljesítményt.

Ugyanakkor valami mást is megfigyelhettünk: amennyiben Bendtner koncentrált és nyugodt, ő egy hatalmas tehetség, aki a legmagasabb szinten is képes teljesíteni. Ennek egyik legegyértelműbb példája az idei Euro 2012 volt, amikor ő és Daniel Agger egy közepes dán csapattal értek el megsüvegelendő eredményeket a halálcsoportban (Németország, Portugália és Hollandia voltak a dánok ellenfelei). "Big Ben" két gólja és egy asszisztja segítségével a dánok legyőzték Hollandiát (a sokkal inkább kívánt Robin van Persie-vel, aki egy góllal és nulla assziszttal zárta a tornát - na nem mintha túl sokat le lehetne ebből vonni), és két szoros meccsen kaptak ki Portugáliától és Németországtól.

Az elmúlt néhány év során Bendtner meghatározóvá vált Dánia válogatottjában, és az 5 selejtezőn, amin pályára lépett, szerzett 3 gólt és kiosztott 2 asszisztot, ami alátámasztja, hogy nem egy ügyetlen játékos. Valójában, a dán válogatottban nagyon is lenyűgöző, kreativitást, fókuszt és munkamorált nézve is.

Tisztában vagyok vele, hogy "B-52" (ahogyan az elmúlt években megismerhettük, mivel az 52-es mezt választotta az Arsenalban... a Juventusban ugyanakkor a 17-esben fog játszani) nem tett hasonló benyomást klubszinten. Az Ágyúsok csapatában a vitathatatlan tehetsége ellenére sokszor kudarcot vallott. Sem a játék szélsőként, sem a sérülések, sem a pályán kívüli ügyei nem adhatnak kielégítő magyarázatot arra, hogy képtelen folyamatosan szintet lépni. 

Kölcsönben is szerepelt a Birminghamnél (jól ment neki) és a Sunderlandnél is (úgy, ahogy...), ahol folyamatosan játszott, de ennek ellenére nem tudta a tehetségének (és önképének) megfelelő játékot szállítani.

Legalábbis eddig nem. Eddig megvolt az oka, hogy miért nem tartották top csatárnak Bendtnert, és annak is megvan az oka, hogy hazájában nagyra értékelik, mint ahogy az Arsenalnál is ez volt a helyzet mindaddig, míg a dolgok rosszra nem fordultak. A testalkata, valamint néhány tulajdonsága miatt néhányan már Zlatanhoz hasonlították, és noha ez természetesen hülyeség, a hasonlóságok fennállnak, még ha néhány elég felületes is (pl. magasság, jó rúgótechnika, stb.). 

Míg Nicklas mérföldekkel Ibra mögött van jelenleg technikai tudást nézve, annyira azért nem rossz: vitát lehetne arról nyitni, hogy benne megvan az, ami mind Ibrahimovicból, mind a Juventus csatáraiból hiányzik, vagyis hogy képes a jó fejjátékra.

Hasonlóan a korábbi fekete-fehérbe öltözött honfitársaihoz (John Hansen, Karl Aage Praest, Michael Laudrup), Bendtnernek is jó orra van a gólszerzéshez, de ő szeret a játékban is részt venni. Ez jó és rossz hír is. 

Ahogy a Parma elleni meccs egyik elemzésében is láthattuk, a jó passzkészség rendkívül fontos a Juventus csatárainál, mivel ők gyakran kombinálják az azonnali gólhelyzet-teremtést és a labda leosztását a támadást segítő szélsőknek vagy a középpályásoknak. Bendtner jól passzol, így nagyon hamar alkalmazkodni fog ehhez a szerepkörhöz.

Viszont ilyen típusú játékosból jópár van már a Juventusnál, miközben csak néhány olyan van, aki csak a kaput és a gólokat keresi. Természetesen ennek a gyökere is Conte csapatépítési szisztémájában rejlik. Ne áltassuk magunkat, emberek! Megvan a jó ok arra, hogy miért szereznek kevesebb gólt a csatáraink más csapatok csatárainál, és noha ez csak egy kis dolog, de mégis említést érdemel. 

Nem mondom azt, hogy Cavani (aki szerény véleményem szerint tökéletes megoldás lenne Conte rendszerébe) nem adna sokkal többet hozzá, mint a jelenlegi csatárok, hanem inkább azt mondom, hogy a csatáraink nem gyengék, csak nincs meg bennük a világsztár-kaliber, ami a munkamorálban és a helyzetkihasználásban is tökéletesen illene Conte rendszerébe.

Véleményem szerint ugyanannak kellene történnie Bendtnerrel - amennyiben sikeres akar lenni -, ami annak idején Zlatannal is történt (kizárólag pedagógai célzatú az összehasonlítás), amikor először megérkezett a Fabio Capello vezette Juventusba egy csomó trükkel és gyenge helyzetkihasználással a tarsolyában. 
Bendtnert is a kapu elé kell szögezni egy hónapig, hogy beleivódjon a jó helyzetkihasználás. 

Véleményem szerint ez mind a személyiségének, mind a Bianconerinél eltöltött idejének előnyére válna, akármilyen hosszú vagy rövid is legyen ez az időszak.

Összegezve a dolgokat, nem próbálok senkit sem meggyőzni róla, hogy egy kiváló játékos került a csapatunkba (mert nem), csak arra próbáltam utalni, hogy ez így egyáltalán nem rossz igazolás. Bendtner megkapta a lehetőséget, hogy megmutassa, képes-e szintet lépni, mely után a Juventusnak is meg lesz a lehetősége, hogy kimondja a verdiktet a 0 euróba kerülő Bendtnerre: "nagyszerű" vagy "tűnjön innen!"

Zárásképpen még annyit, hogy remélem, Bendtnert az alapján fogják megítélni az emberek, amit nyújtott a csapatban, nem az alapján, hogy ő nem van Persie, Cavani vagy Falcao. Az alapján kellene osztályozni, amiként érkezett: egy ingyen érkezett, sokkal ígéretesebb csatár, mint az alternatívák (Borriello, Floccari, stb.). 

Figyelembevéve a 30 Bajnokok Ligája-meccsen szerzett 9 gólját ezidáig, valamint az Aston Martinban látott elkényeztetett fiúból érettebbé váló focistát, azt kell mondanom, ez az igazolás jobban is elsülhet, mint azt először gondoltam.

Remélhetőleg Bendtner minden rosszakarónak bizonyít!

Írta: Lars Aabjerg Pedersen

Fordította: kambuc



Juventusfc.hu