Recent comments

Friss Hírek

BL: Chelsea-Juventus előzetes


A Juventus 2009. december 8-a után most szerepelhet először újra a Bajnokok Ligájában. Kambuc BL-előzetese következik.

Akkor a torinói Stadio Olimpicóban a Bayern München volt az ellenfél, és mindannyiunk emlékezetében élénken él, hogy miként vérzett el szeretett csapatunk. Az arra a meccsre nevezett 18-as keretből most, 3 év elteltével mindössze 4 játékos szerepelhet ismét a Juventus kötelékében a BL-ben: Buffon, Marchisio, Cáceres és Giovinco. 

Közülük Cáceres és Giovinco is egy kis kitérő után lett ismét a Bianconeri játékosa a közelmúltban.

2012. szeptember 19-én a Juventus visszatér oda, ahova tartozik, azaz a Bajnokok Ligájába. Nem is lehetne jobb erőfelmérővel kezdeni a sorozatot, mint az aktuális címvédő elleni meccsel. A Chelsea az elmúlt szezonban teljesen underdog-ként nyerte meg Európa legrangosabb klubtrófeáját, az edzője, Roberto Di Matteo ráérzett, hogy mit lehet játszatni a csapattal, és a keret adta lehetőségekre feküdt rá, lehetőleg a minimálisra csökkentve a gyengeségeket.

Ezzel szemben a Juventusnál Antonio Conte beleordította a játékosaiba a Spirito Juvét (igaz, nem mindenki értett a szóból, lásd Krasic), akik ezt magukba szívva – mondhatni váratlanul és – veretlenül megnyerték a bajnokságot. Sokan nem hittek a projektben, ők azt várták, hogy mikor fog kipukkadni a lufi, de ez nem történt meg. Így most megláthatjuk, hogy ez mire lesz elég Európában.

Egy valamit le kell szögeznem: nem szeretem a Chelsea-t. Juve drukkerként nem tudok azonosulni azzal a politikával, amit a londoni kékek vezetősége alkalmaz, hogy egy mecénás által pumpált pénzből hatalmas pénzekért igazol játékosokat, szemben az ésszerűen gazdálkodni próbáló klubokkal (mint pl. a Juventus). Aztán ez vagy bejön, vagy nem. 

Londoni lakosként idén tavasszal volt lehetőségem egy stadiontúrán részt venni a Stamford Bridge-en. 

Barátaimmal mai napig meggyőződésünk, hogy a shopban (ahol a jegyeket tudtuk megvenni a túrára) maga Michael Essien vigyázott a rendre, ugyanis ő ekkor sérült volt, és ha fizetést kap a klubtól, miért ne fogják be egy kis munkára? :P

A stadiontúra maga április 5-én, a Benfica elleni 2-0-s győzelem utáni napon volt, így még a vendégöltözőben volt néhány otthagyott pohár, amit valószínűleg előző este a Benfica játékosai használtak. 

Maga a vendégöltöző összehasonlíthatatlanul kisebb volt a Chelsea-énél. Hogy is mondjam, olyan volt, mint egy bármilyen tornatermi öltöző, körbe fogasokkal, paddal, igaz kipárnázott paddal. Remélhetőleg ezek a körülmények nem fogják sokkolni a Juve játékosait. 

A stadion maga egy igazi, klasszikus angol stadion. Mivel a Stamford Bridge London egyik leginkább beépített területén fekszik, így itt nincs lehetőség a bővítésre. Így nemcsak a stadion befogadóképességének a növelését, hanem a kiszolgáló helyiségek növelését sem tudják megoldani, ezért lehet az az érzése az embernek, hogy kis helyre van beszorítva. 

Azért szurkolunk, hogy a meccsen ezt az érzést a Chelsea tapasztalja meg!

A számunkra, Bianconerók számára legfontosabb kérdés a vendégszektor elhelyezkedése. A TV-közvetítések alkalmával már talán láthattátok, hogy a bal oldali kapu mögötti részen található, ott is a bal alsó sarokban. Ez egészen pontosan az East End nevű lelátórész sarkán, a pálya mellett van, a panoráma nagyon jó innen is. 

Hátha majd egy Juventus-gól után pont előttünk fog ünnepelni a csapat ;)

Mivel meccsen még nem voltam Londonban (mert egyáltalán nem hoz lázba a Premier League), így csak a barátaim elmondása alapján tudom, hogy a Bridge-en biztosan lehet majd hallani a vendégszurkolók hangját, mivel a hazai szimpatizánsok eléggé csendben nézik a történéseket. 

Úgyhogy nyissátok ki a fületeket, mert lesz itt hangrobbanás! ;)

Mindkét csapat jó formában kezdte a saját bajnokságát. A Juventus 3 győzelemmel rajtolt, így vezeti a Serie A-t, miközben a Chelsea az első három bajnokiját megnyerte, legutóbb viszont csak döntetlent játszott a QPR vendégeként, de így is első helyen áll a bajnokságban. 

Meg kell viszont említenünk az Európai Szuperkupát, amelyen az Atlético Madrid volt a Chelsea ellenfele, és 4-1-es verést mért Európa bajnokára. Sebezhető a kékek védelme, ezt az Atléti is megmutatta, így természetesen nem esélytelenül utazik Londonba a Juventus, viszont a Bianconerinek is ráncba kell szednie a hátsó alakzatát. 

Amit a csapat a Genoa elleni mérkőzés első 60 percében védekezés címszó alatt művelt, egyáltalán nem emlékeztetett arra a magabiztos védelemre, amely az előző szezonban levegőt venni sem engedte az ellenfelek csatárait.

Ez lesz az igazán nagy teszt Carrera és a csapat számára, most megláthatjuk, hogy valójában mekkora hátrányt jelent az, hogy Conte eltiltását a Bajnokok Ligájára is kiterjesztették. Contét ismerve a mentális felkészüléssel nem lesz baj, így a csapat a lehető legjobb állapotban futhat ki a Stamford Bridge gyepére. 

És ha ezeknek megfelelő teljesítményt is nyújt, nem érheti nagy baj. A Juventus a jól bevált 3-5-2-es formációban fog kezdeni, vélhetően a Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Lichsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah – Vucinic, Giovinco csapattal. 

A Chelsea eddigi 5 tétmérkőzésén négyszer 4-2-3-1-es, egyszer pedig 4-3-3-as formációban játszott. Mondhatnánk, hogy a 4-2-3-1-es támadóbb, ugyanis az egy szem csatár (Torres) mögött – általában – 3 támadóközéppályás játszik, azonban ebből a három emberből valójában maximum 2 igazán támadó szellemű játékos, ugyanis Di Matteo ilyen szempontból is megpróbálja a védekezést erősíteni, hogy egy védekező felfogású középpályást tesz be szélsőnek, így meccs közben is átmehet a felállásuk 4-3-3-ba, vagy 4-4-1-1-be, hogyha erre van szükség. 


Vélhetően az eddig látott 4-2-3-1-ben kezd a címvédő.

A két csapat legutóbb a Bajnokok Ligája 2008-09-es kiírásában találkozott egymással a nyolcaddöntőben. A Juventus csoportgyőztesként, míg a Chelsea a Roma mögött másodikként végezve jutott be a legjobb 16 közé.


Az első meccsen Londonban Drogba góljával 1-0-ra győzött a hazai csapat, míg a visszavágón az egész meccsen megvolt az esélye a továbbjutásra a Bianconerinek, azonban 2-2-es döntetlen született, így a londoni kékek jutottak be a negyeddöntőbe.

Azért szurkoltam a BL-sorsolás megkezdése után, hogy a Chelsea vagy az Arsenal mellé kerüljön a Juve, és így úgymond „házhoz jöjjön”, és szerencsére teljesült ez vágyam. 

Így most szerda este, helyi idő szerint 19.45-től több Juventus Club Hungary-s honfitársammal együtt élőben láthatom a Juventus valódi visszatérését a Bajnokok Ligájába! Legendás lesz!


Írta: Simon Tamás (kambuc)


Tv: Digi Sport 20.45







Juventusfc.hu