Recent comments

Friss Hírek

Platini: 64 csapatos lehet a BL


Német lapértesülések szerint Michel Platini UEFA-elnök kész tervvel állt elő az európai nemzetközi kupa forradalmasítása érdekében. Eszerint a Bajnokok Ligájában 64 csapat vehet majd részt a jövőben, melyből 6-6 taggal képviseli magát a Serie A, a Premier League, a Bundesliga és a Primera Division.
A Tuttosport hivatalos honlapján megjelent cikk a német Bildre hivatkozik, mely egy rendkívül részletes tervvel állt elő a mai számában.
A 64 csapatos BL létrehozása egyben az Európa Liga eltörlését vonná maga után, valljuk be, jelen formájában a komolyabb csapatok nem igazán fektetnek nagy hangsúlyt erre a sorozatra, az első mindenki számára mindig is a BL volt, ez pedig várhatóan nem fog változni a jövőben sem.
A Juventuszos korszaka alatt három aranylabdát nyert Platini terve ezzel a nagyobb klubok befolyásának csökkentése lenne (melyet a pénzügyi fair play szabályozással már igyekeznek megvalósítani), valamint a kevésbé ismert csapatok előtt is egy komolyabb lehetőség nyílna az európai porondon való megmérettetésre. Természetesen a terv még csak nagyon kezdetleges fázisban van, az elfogadtatásához mindenképpen évek fognak kelleni.
Gondoljunk bele: az említett 4 top bajnokság összesen így 24 csapattal fogja képviselni magát, ami azt jelenti, hogy a többi európai csapatnak még így is marad 40 hely! Ezzel új fejezet nyílhatna a kisebb bajnokságokban szereplő csapatok életében, akik eddig csak bravúrok sorának bemutatása után léphettek ki az európai porondra. Egy ilyen kis csapat számára a legjobbak között való szereplés legtöbbször csak álom marad, ennek a tervnek a jövőbeli elfogadása esetén azonban egy nagy lépéssel közelebb kerülhetnek ennek az álomnak a megvalósításához.
Talán felesleges is taglalni, hogy egy BL-szereplés mennyi előnnyel jár egy csapat számára, elsősorban pénzügyileg. Az UEFA is szép összeggel járul hozzá így a csapatok pénzügyi mérlegének korrigálásához, az esetleges nevesebb szponzorok csábítása meg már csak hab lenne a képzeletbeli tortán.
tuttosport.com