Recent comments

Friss Hírek

A Juventus és a Napoli sem botlott

A nagycsapatok érvényesítették a papírformát az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) 24. fordulójában. 


A listavezető Juventus 3–1-re legyőzte a Chievót, míg a Napoli 2–0-ra nyert a sereghajtó Sassuolo otthonában.

Nem sok ember volt a meccs előtt, aki akár csak egy lyukas garast is adott volna azért, hogy a kiesés ellen harcoló veronai Chievo éppen a Juventus ellen fog létfontosságú pontot vagy pontokat szerezni. Nem is szerzett.

A meccs elejétől kezdve szinte csak a védekezéssel törődött a sárga mezes alakulat, és bár túl sok nagy helyzete nem volt a Juventusnak, egyértelmű volt, hogy sokkal jobb az ellenfelénél.

A 17. percben jártunk, amikor Asamoah indult meg előre a Chievo térfelének közepéről. Llorentéhez játszott, aki visszatette elé a labdát. Már a tizenhatos előterében járt a ghánai, és még mindig nem léptek ki elé, ezért 16 méterről a kapu jobb oldalába tekerte a labdát. 1–0
 
A vendégeket a gól nem tudta felrázni, csendesen csordogált a játék. A 29. percben szabadrúgáshoz jutott a Juventus jó 35 méterre a Chievo kapujától. Pirlo végezte el az iménti szabdrúgást jó 35 méterről. A lábak között a csavarodó labda utat talált a kapuig, Agazzi csak kiütni tudta, de éppen az érkező Marchisio elé, aki 6 méterről a kapuba vágta a Juventus második gólját. 2–0
 
A második gól megnyugtatta a listavezetőt, amely támadott-támadgatott, de semmilyen kockázatos megoldásra nem vállalkozott.

A második félidőre nagyon harapósan lépett pályára a Chievo, és az erőfeszítésüket siker koronázta. Az 51. percben ugyanis szépítettek a veronaiak.

A gólt mondjuk a Juventus rúgta, csak éppen a saját kapujába. Jobb oldalról érkezett a beadás a Juve tizenhatosán belülre, Lichtsteiner fel akart szabadítani, de éppen csapattársát, Cácerest találta telibe, akinek a hátsó feléről Buffon kapujába pattant a labda. Komikus gól volt, de ez is egyet ér. 2–1
 
Korai volt a Chievo öröme, ugyanis ahelyett, hogy Pellissier kiegyenlített volna, ismét kétgólos előnyt szerzett a Juve. Az 58. percben szöglethez jutott a hazai csapat. A szögletre Agazzi rosszul mozdult ki, Llorente pedig köszönte szépen a lehetőséget, és 6 méterről a hálóba fejelt. 3–1
 
A hátralévő időben a Chievo becsületesen küzdött, de egyáltalán nem tudott már a támadásokkal is foglalkozni. Leginkább a vendégek térfelén zajlott a játék, és a vége nem is lehetett más, mint biztos Juventus-győzelem. Sokkal biztosabb annál, mint amit a végeredmény mutat. A Juventus ezzel a sikerrel megerősítette vezető helyét a tabellán 3–1

Juventus–Chievo 31 (Asamoah 19., Marchisio 27.. Llorente 58., ill. Cáceres 51. – öngól)




A hét közben a Romát legyőzve kupadöntőbe jutó (a bajnokságban harmadik helyen álló) Napoli annak tudatában utazott el a sereghajtó otthonába, hogy egy győzelemmel kihasználhatja a Fiorentina szombati – az Intertől elszenvedett – vereségét, azaz hat pontra leszakíthatja közvetlen üldözőjét. 

A nemrégiben edzőváltáson átesett Sassuolo nem üti meg a Serie A színvonalát, utolsó kilenc bajnokijából nyolcat is elveszített, így sok jóra és pontra a Napoli ellen sem számíthatott. A két csapat őszi mérkőzése (1–1) a szezon egyik legnagyobb meglepetését és a Sassuolo történetének első Serie A pontját hozta.

A mai találkozón azonban fényévekre volt a meglepetéstől az újonc, a Napoli fontos hiányzói (Inler, Jorginho, Callejón) ellenére az első percektől kezdve kézben tartotta a mérkőzést. 

Az első félidőben már Hamsík és Higuaín megszerezhette volna a vezetést a vendégeknek, de Blerim Dzemaili törte meg a jeget: a svájci válogatott egy váratlan szabadrúgás-kombináció végén a tizenhatos vonaláról lőtte ki a bal alsó sarkot. 0–1.

A kapott gól felébresztette a Sassuolót, de rengeteg hibával játszott a hazai csapat, amelynek védelmét az a Paolo Cannavaro vezette, aki 2006 és 2014 között viselte a Napoli mezét, januárban azonban kegyvesztetté vált Rafa Beníteznél.

A második félidőben Lorenzo Insigne is eredményes volt, az apró termetű, nápolyi születésű szélső Marek Hamsík kiugratását váltotta egy szép mozdulattal gólra, a szlovák karmester második gólpasszát osztotta ki a mérkőzésen. 0–2

Az újabb találat után a hazaiak felbátorodtak, helyzetekig is eljutottak, de a szépítés nem akart összejönni, ahogy a Napolinak sem a harmadik gól, így a végére maradt a teljesen megérdemelt kétgólos különbség.

A Benítez legénység végrehajtotta első számú küldetését: hat pontra leszakította Montella Fiorentináját és egyre megközelítette a Romát, igaz a „farkasok" két meccsel kevesebbet játszottak.

Sassuolo–Napoli 0–2 (Dzemaili 37., Insigne 56.)

A Parma nem ismert kegyelmet az Atalanta otthonában, a tabellán hetedik együttes négy gólt vágott (többek között Antonio Cassano is beköszönt). 

Atalanta–Parma 0–4 (Molinaro 9. Benaluane 74. – öngól, Cassano 77., Schelotto 93.)

A Genoa 3–1-es hátrányról mentett pontot az Udinese ellen, a Livorno kilenc emberrel fejezte be a Cagliari ellen 2–1-re megnyert találkozót, ezzel némi lélegzetvételhez jutott az együttes, elmozdult a kieső zónából. 

Genoa–Udinese 33 (Konate 46., Gilardino 69., 79., ill. Basta 35., Fernandes 40., Muriel 48. – 11-esből)

Cagliari–Livorno 1–2 (Nene 64., ill. Emerson 44.. Paulinho 53. – 11-esből)

forrás: NSO