Recent comments

Friss Hírek

A bordó és a sárga 50 árnyalata

Így jellemezhetnénk stílszerűen a fél világot meghódító legújabb közönségkedvenc címét kikölcsönözve a Roma elmúlt néhány évét. 


A fővárosi csapat ugyanis kereken félszáz új igazolást ütött nyélbe a 2011 óta eltelt években.

Erről a Gazzetta dello Sport számolt be, a mérvadó lap munkatársai a Farkasok igazolási trendjeit vizsgálták az elmúlt évekből. Az eredmény első, kevésbé izgalmas fele: 2011 óta a csapat kereken 50 új játékost igazolt, ez átlagosan 10 új embert jelent egy évben – tehát gyakorlatilag egy komplett, új csapatot minden 12 hónapban.

Sokkal érdekesebb azonban az adatok másik része: a Roma fent említett 50 új játékosa között mindössze 7 olasz akad! Walter Sabatiniék munkájának eredményeként került a csapathoz Borini, Balzaretti, Florenzi, Destro, De Sanctis, Astori, valamint az argentin-olasz Pablo Osvaldo. Ez összességében tehát az érkező mindössze 14%-át teszi ki, és a helyzetet tovább árnyalhatjuk, ha végigfutjuk a neveket: közülük csupán Florenzi, De Sanctis és Astori alapemberek jelenleg is a csapatban, Balzaretti borzasztóan régóta sérült, Borini, Destro és Osvaldo pedig már nem a bordó-sárgákat erősítik.

Akadnak persze rajtuk kívül is olaszok a keretben, de tény ami tény: a teljes keret 75,9%-a légiós, miközben ugyanez az arány a teljes Serie A-ra vetítve “csak” 54,45%. Mindezt megfejelhetjük azzal is, hogy a Roma elmúlt éveiben szinte kizárólag külföldi edzőket foglalkoztatott (Luis Enrique, Zeman, Rudi Garcia).

A Gazzetta a fenti trendeket természetesen az amerikai tulajdonosok érkezésével magyarázza elsősorban, és való igaz, hogy a csapat vezérkarában mára meglehetősen sok külföldi arcot találunk James Pallotta elnök úrtól kezdve találkozhatunk például Italo Zanzi, Guido Gombar, valamint Foley, Giovino, Arnold és Rogers neveivel is – na persze a megkerülhetetlen Walter Sabatini ellenben éppen az olaszok táborát erősíti. Ezen kívül a csapat a kommunikációs tevékenységeket nagyrészt a Fleishman Hillard nevű cégre bízta, és olyan, szintén külföldi szponzorokkal bír, mint a Legends és a Caa Sports.

De mindezek a változások úgy tűnik, meghozzák az eredményt mind a pályán, mind a gazdasági szektorban: a Roma már második éve egyetlen kihívója a bajnoki címvédő Juventusnak és úgy tűnik, újra stabil BL-szereplők lehetnek – ha pedig idén is sikerült bejutniuk a Bajnokok Ligájába, minden bizonnyal átlépik végre-valahára a 200 milliós bevételi határt is.

forrás: azzurri.co.hu