Recent comments

Friss Hírek

A Roma, a Napoli és a Torino is továbblépett

A Roma, a Napoli és a Torino is bejutott a legjobb 16 közé az Európa-ligában.



A mérkőzés elején a Feyenoord saját térfelére szorította a Romát, ám nem tudott igazán nagy helyzetet kidolgozni. A párharc első felvonásán 1–1-es döntetlen született az olasz fővárosban, így a rómaiaknak volt sürgősebb. Ennek megfelelően az első játékrész derekán át is vette az irányítást a vendégcsapat, ám a támadásépítés akadozott Tottiéknál.

A 15. percben El Ahmadi elveszítette a labdát saját térfelén, amire Francesco Totti lecsapott, és 20 méterről megpróbálta átemelni a kinn álló Kenneth Vermeert, de épphogy mellé pottyant a labda. A 18. percben Totti szabadrúgásból a kapufát trafálta telibe, nem volt szerencséje... A túloldalon Toornstra távoli lövéssel veszélyeztetett, majd a 37. percben Totti lőtt kapura ismét nagy kavarodás után, de Vermeer bravúrral hárított.

Az első félidő hosszabbításában megszerezte a vezetést a Roma: Vermeer kiöklözött egy beadást, a kipattanót Toroszidisz küldte vissza egyből a jobb oldalról, és a hosszún üresen érkező Adem Ljajics néhány lépésről a hálóba belsőzte a labdát. A Feyenoord szempontjából nem kezdődött túl jól a második játékrész: a csereként beálló Te Vrede az 54. percben ütemet késve odalépett Manolasznak, amiért a játékvezető egyből piros lapot mutatott fel neki. Ez nem igazán tetszett a közönségnek, mindenféle tárgyak (öngyújtók, palackok, stb.) repültek a pályára, így félbe kellett szakítani a találkozót.

A bő 20 perces intermezzo után az emberhátrányban játszó Feyenoord sokkolta a Romát: a csereként beálló Elvis Manu gyakorlatilag az első labdaérintéseiből gólt szerzett, az öltözőben maradó római védelem mellett kilépett középen, és 10 méterről Skorupski mellett a hálóba tekert. A rotterdamiak azonban nem örülhettek sokáig, három perc múlva ugyanis jött a válasz. Toroszidisz kanyarított középre a jobb oldalról hajszálpontosan, a remekül érkező Gervinho pedig néhány lépésről a hálóba belsőzött (1–2).

A mérkőzés hátralévő részében hiába próbálkozott az 59. perctől már kettős emberhátrányban játszó Feyenoord, nem tudta feltörni a Roma védelmét, így az olasz csapat nyerte meg a mérkőzést és ezzel a párharcot is.

A Feyenoord-szurkolók gondoskodtak arról, hogy ismét bekerüljenek a hírekbe  – egy héttel az után, hogy szétkapták Roma belvárosát. Ezúttal műanyag banánnal „kedveskedtek” Gervinhónak, a Roma színes bőrű futballistájának. Az incidens miatt a játékvezető az első félidőben megállította a mérkőzést. Majd megtette ezt a másodikban is, amikor is a hazai szurkolók mindenféle tárgyat dobáltak a pályára, miután Erwin Mulder kiállítása miatt kilenc emberrel maradt csapatuk. 

Feyenoord (holland)–Roma (olasz) 1–2 (0–1)
G: Manu (57.), ill. Ljajics (45+2.), Gervinho (60.)
Kiállítva: Te Vrede (Feyenoord, 54.), Mulder (Feyenoord, 59.)

Továbbjutott: a Roma, 3–2-es összesítéssel



Négygólos idegenbeli győzelmének köszönhetően nyugodtan készülhetett a visszavágóra a Napoli. 

José Callejón révén hamar tovább növelhette volna a különbséget az olasz csapat, de a Trabzonspor kapusa hárított. Nem úgy a 19. percben, amikor Callejón próbálkozása után Jonathan de Guzmán bevágta a kipattanót. 

Az első meccs ismeretében furcsa lehet, de már nem esett újabb találat, a Napoli biztosan lépett tovább.

Napoli (olasz)–Trabzonspor (török) 1–0 (1–0)
G: De Guzmán (19.)

Továbbjutott:
a Napoli, 5–0-s összesítéssel



A szakadó esőben hiába játszott mezőnyfölényben a házigazda, állandóan lépéskényszerben volt, tekintve, hogy a vendégek háromszor is előnyhöz jutottak.

A jó iramú, látványos, fordulatos mérkőzésen Fabio Quagliarella kezdte meg a gólgyártást a 16. percben, majd a szüneti előtti gólváltásnál a hazai egyenlítés után Maxi López juttatta ismét vezetéshez a vendégeket. A 61. percben Iker Muniain – a fénykorában lévő Xavi Hernándezt idézve – zseniális kiugratását Oscar de Marcos vágta a kapuba, ám hét perccel később ismét gólt szereztek a torinóiak. Matteo Darmian a hosszún érkezve vágott be kapásból egy beadást. 

A hajrában kontraziccer után eldönthette volna a mérkőzést a lelkesen és rendezetten bekkelő Torino, de belefért a vendégeknek, hogy kimaradt az óriási helyzetük. 

A Bilbao becsülettel küzdött, ami a tisztességes búcsúhoz volt elég. Viszont kevés még a hazai döntetlenhez is.

Athletic Bilbao (spanyol)–Torino (olasz) 23 (1–2)
G: Iraola (44.), De Marcos (61.), ill. Quagliarella (16. – 11-esből), Maxi López (45+3.), Darmian (68.)

Továbbjutott: a Torino, 5–4-es összesítéssel


forrás: NSO