Recent comments

Friss Hírek

Juventus – Dortmund előzetes, avagy a revans első felvonása

Van miért törlesztenie a Juventusnak a német ezüstérmes Dortmund ellen ma este, a vendégek azonban a legjobbkor tértek vissza a győzelem útjára, és nagy reményekkel utaznak Torinóba.

 

Kezdetnek fontos tisztázni: bár a nem titkolt cél idén a Bayern letaszítása volt, nem rendült meg a bizalom sem a játékosokban, sem pedig az edzőben a Dortmund háza táján a hatalmas csalódást keltő bajnoki teljesítmény ellenére. Jürgen Klopp pedig cserébe egy csoportelsőséggel bizonyította, csapata bizony az európai porondon még érdekelt, és minden erejével feledtetni próbálja majd a tényt, hogy a Bundesligában gyakorlatilag a kiesés ellen harcolnak a sárga-feketék.

Bár sokan már Real Madrid-mezben látták, a Dortmund karmestere, Marco Reus az egész világnak üzent szerződéshosszabbításával: csapata továbbra is tagja a futball elitjének, és tévedett, aki egy pillanatig is másképp hitte. Reus legutóbbi 3 meccsén egyaránt betalált, ami pedig a csapat francia támadóját, Aubemeyangot illeti, ő már 9 alkalommal volt eredményes a szezonban.

A szurkolók bizalmát nem csak a meglepően jó BL-teljesítménnyel hálálta meg a Borussia: a németek 3 hetes győzelmi szériában vannak, és jócskán elkezdték termelni a gólokat is: legutóbbi 3 bajnokijukon 9 gólt szereztek, így a legnagyobb fejtörést talán a támadószekció megfékezése jelenti majd Allegri számára, aki mindenképpen szeretné megúszni kapott gól nélkül a párosítás első felvonását.

A rohamosan javuló forma ellenére a Dortmund védelme továbbra is igen sebezhető. Hummelsék december 5-e óta csupán egyetlen alkalommal tudták megúszni kapott gól nélkül, a Freiburg elleni, két hete elért idegenbeli kiütésen. Azóta azonban például a Mainz 2, a Stuttgart 3 góllal vette be a meg-megroggyanó védelmet, és ez a sebezhetőség döntő fegyvertény lehet Tevezék számára.

Október 29. – Ekkor kapott ki utoljára a Juventus csapata tétmeccsen, ha a Napoli ellen hosszabbításban elveszített Szuperkupát nem számítjuk. Csak a Genoa tudta őket két vállra fektetni a Serie A idei kiírásában. A Zebrák magabiztosan vezetik a bajnokságot, és elképesztő iramban gyűjtögették a pontokat idén, még a kissé szerényebb, de eredményes európai szereplés mellett is. 

Az Olympiakos és az Atlético pályaválasztóként legyűrte ugyan Allegri alakulatát, a Juventus hazai mérlege szinte makulátlan: a bajnokságban csak az Inter és a Sampdoria, a BL-ben pedig csupán az Atlético tudta kiharcolni itt a döntetlent. Arra pedig 2 éve nem volt már példa, hogy a Juventus otthon kikapjon, így a szárnyra kapó németek nem hétköznapi rekordot igyekeznek ma este megdönteni.

Sokak szerint azonban kissé visszavett a címvédő az elmúlt időben, még ha ezt az eredmények nem is tükrözik hűen. Az Atalanta és a Cesena egyaránt megszorongatta a Juvét a bajnokságban; ezeken a meccseken mindkétszer hátrányba került a csapat, mielőtt észbe kapott volna. Allegri sem ment el szó nélkül a kissé arrogáns felfogás mellett, de nyugodt maradt, és nem győzte kihangsúlyozni, nem döntőről van szó, a továbbjutás 180 perc után dől majd el, és türelemre, hideg fejre van szükség a sikerhez.

Arturo Vidal, bár kihagyni kényszerült az Atalanta elleni bajnokit, ma visszatérhet a kezdőbe, ami pedig kissé szokatlan, de tulajdonképpen indokolt húzás lehet hazai részről, az Morata kezdése Llorrente helyett, Allegri ugyanis állítólag az ő sebességével szeretné zavarba hozni a Dortmund védelmét.

Marcello Lippi, a Juve legendás volt edzője is óva intett attól, hogy bárki alábecsülje a Dortmund képességeit, de így is az olaszokat tartja a párosítás favoritjának:

“Egyértelmű volt, hogy Klopp remek munkája és a csapat  valódi képességei egy idő után kifizetődőek lesznek. Nem szabad alábecsülni a Dortmundot a bajnokságban elfoglalt helye miatt. Mindazonáltal igen, úgy gondolom , hogy volt csapatom a párharc fő esélyese.”

tv: Digi Sport 1 20.45

forrás: azzurri.co.hu