Recent comments

Friss Hírek

DERBY DELLA CAPITALE: A motiváció az egekben-előzetes

Az utóbbi idők egyik legkiélezettebb Derby della Capitale-je lehet a ma délutáni Roma-Lazio.


A 18. forduló vasárnapi meccsén sor kerül végre a szezon első fővárosi derbijére, és a nagyérdemű régóta nem várhatja ilyen izgatottan az összecsapást.

A jelenleg második Farkasok a Juventus fő és talán egyedüli riválisaként, egy pontos hátrányban „fogadják” a Lazio együttesét, akik a döcögős szezonkezdet utáni remek teljesítményüknek köszönhetően harmadikok a tabellán.

Garcia együttese egy esetleges győzelemmel akár meg is előzhetné ma a címvédőt, hiszen Allegriékre nagyon nehéz, 3 esélyes mérkőzés vár este a San Paoloban a Napoli vendégeként. Ha mindezt éppen az ősi rivális Biancocelesti ellen sikerülne elérnie Tottiéknek ma délután, az minden bizonnyal sok kételyt eloszlatna a csapat kritikusainak körében.

A Romát ugyanis sokan kritizálták az elmúlt időszakban mutatott halványabb formájuk miatt: a csapat épphogy pontot mentett december elején a Sassuolo ellen otthon, kiesett a BL-ből, majd vért izzadva hozta el a 3 pontot Genoából egy utolsó pillanatig parázs találkozón, gyenge mérkőzésen ikszelt a nem túl acélos Milannal, és egy ellentmondásos góllal, sokat vitatott meccsen győzött újra idegenben az Udinese ellen. Bár az eredmények azért rendre a Romát igazolják, a szurkolók minden bizonnyal már éhesek egy, az Inter elleni diadalhoz hasonló, magabiztos és szép játékkal elért győzelemre, a jobb helyzetkihasználásról nem is beszélve.

Pioli együttese, bár néha be-be csúszik egy meglepő vereség vagy döntetlen, szintén jó aránnyal hozza a kötelezőt az elmúlt időszakban; a legutóbbi fordulóban például éppen a meglepetéscsapatnak mondható Sampdoriát küldték haza 3 góllal. Főleg remek támadójátékuknak köszönhetően várhatják bizakodva a mérkőzést: bár soknak tűnhet a 19 kapott találat, mindenképpen figyelemre méltó a 31 szerzett góljuk, ami a harmadik legtöbb a mezőnyben. Bár riválisuk egyelőre csak előre tekintget, a Lazio csapatának bizony fél szemmel mindenképen kell hátrafelé is: szintén 30 pontos ugyanis a Napoli, de „lövőtávolságban” van a Genoa és a Samp is mögöttük, 27 pontjukkal. Ha sikerülne nyernie a 9 pontos hátrányban harmadik helyen álló Lazionak, nem csak a Roma bajnoki álmaiba piszkítanának bele kicsit, biztosabbá tehetnék azt a bronzot, ami a szezon elején olyan elérhetetlen célnak tűnhetett számukra.

Ami a meccs hiányzóit illeti, a Roma nem számíthat az Afrika Kupán szereplő Gervinho és Keita szolgálataira, míg a hosszú távú sérült Castan és Balzaretti továbbra sem vethető be. Nem súlyos azonban Ljajic Udinese ellen szerzett térdsérülése, így a remek formában lévő szerb szélső, ha először csak a padon is, de ott lesz ma délután az Olimpicoban.

Egy kicsit szűkebb azonban a Lazio kerete: Ederson, Ciani, Braafheid és Gentiletti sem épült fel, ráadásul akár egy hónapos kényszerpihenő várhat arra a Senad Lulicra, aki annak idején a győztes gólt szerezte a Roma elleni kupadöntőn.

Van azonban a vendégeknek egy Felipe Andersonuk, aki kiváló teljesítménnyel hálálta meg Pioli bizalmát; az előző hét játékosának megválasztott brazil fiatal Holebas őrizetében mutathatja meg, hogy derbiken is alapember csapatában.

A bordó-sárgáknál talán Iturbe az, akire a legtöbb szempár szegeződik majd: a Veronától igazolt szélső folyamatosan remekül teljesít az olykor halványan játszó Romában mostanság, szorgalma és alázata mindenképpen kifizetődő lehet ma délután.

Érdekesség, hogy a Roma a legutóbbi 6 derbin mindössze egyszer tudott nyerni a Lazio ellen bajnokin, a kékek pedig képtelenek voltak a győzelemre az utóbbi 16 olyan Serie A-meccsen, ahol a Roma volt a pályaválasztó.

A két csapat egyébként ugyanannyi pontot szerzett legutóbbi 5 bajnokiján:
Roma (GY D GY D GY)
Lazio (D GY GY D GY)

Lehetséges kezdők:
Roma (4-3-3): De Sanctis; Maicon, Manolas, Yanga Mbiwa, Holebas; Pjanic, De Rossi, Nainggolan; Florenzi, Totti, Iturbe

Eltiltva: -

Lazio (4-3-3):  Marchetti; Basta, De Vrij, Cana, Radu; Onazi, Parolo, Biglia; Candreva, Djordjevic, Anderson

Eltiltva: -

forrás: azzurri.co.hu