Recent comments

Friss Hírek

A bajnokság feléhez érve kevés nyitott kérdés maradt - félévértékelő

Elérkeztünk a Serie A 2014/15-ös idényének feléhez, ideje számot vetni a látottakról. 

Sajnos az idei szezonban nem várhatóak óriási izgalmak sem a bajnoki címért, sem pedig a kiesés elkerüléséért, talán csak a dobogó alsó foka marad kérdéses az utolsó fordulóig.
A forduláshoz érve, egy csapat esetében tűnik elég egyértelműnek, hogy jövőre nem a legjobbak között kezdik meg a szezont. 


A Cesena egy hazai győzelemmel kezdett a Parma ellen, majd gyakorlatilag le is tudták az őszi szezon érdemi részét. Kilenc ponttal állnak a még bennmaradó 17. Chievo mögött, és eléggé kilátástalannak tűnik a helyzetük. Egyszóval a rutinos játékosok összevásárlása nem jelent sikert ebben a ligában,tehát nem bátorság kijelenteni, hogy az egyik biztos kieső a Cesena.



A másik esélyes viszont rendkívül nagy meglepetés lenne, ugyanis a Parma évek óta stabil középcsapatnak számított, tavaly a 6. helyen végeztek. 
A sárga-kékeknél azonban beütött a gazdasági válság, így mindössze négy meccsen szereztek pontot idén. Fizetést nemigen kapnak a játékosok, a csapat pedig nagyon gyenge, 19 meccsen 41 gólt kaptak és csak 18-at lőttek. Ha érkezik befektető a télen, akkor megerősíthetik a nagy múltú klubot, de így is bravúr lenne a bennmaradás. Mindenesetre Cristian Rodríguezt már megszerezték az idény végéig az Atlético Madridtól, ez akár jó előjel is lehet.

Nagy harc lehet azonban a 18. hely elkerüléséért. A tabella sűrűségét mutatja, hogy a még Serie A-tagságot érő helyen tanyázó Chievót csak tíz ponttal előzi meg a nyolcadik helyen lévő Palermo. 
Valószínűleg a Cagliari-Chievo-Empoli hármas valamelyike követi a fentebb említett két csapatot, de hogy melyik, arra még az oddsok sem adnak egyértelmű választ. 
A Cagliari rutinos menekülő, és ha nem bontják meg a jól teljesítő támadósorukat, akkor szerintünk inkább az Empoli búcsúzik.

A középmezőnyben a szokásos csapatokat találjuk, de talán nem a szokásos sorrendben. Míg a Sassuolo azok után, hogy a tavalyi szezon egyik legbiztosabb kiesőjének tűnt, idén is remekül szerepelnek, és mindössze egy 91. perces gól választotta el őket, hogy ne a felsőházban "teleljenek".

A két milánói klub folytatja évek óta tartó mélyrepülését, eldönteni is nehéz, melyikük szurkolójának lenni rosszabb most. Mindenesetre a piros-feketék az eredményeik mellett is mindent megtesznek, hogy rajtuk röhögjön boldog-boldogtalan. Hogy a Milannál mennyire érte meg méltatlanul kivágni Clarence Seedorfot és Pippo Inzaghit hozni a helyére, arról a számok tanúskodnak.

Talán egy hangyányival kevésbé katasztrofális a helyzet az Internél, amely még áll az Európa Ligában és a régi-új edzővel, Roberto Mancinivel még veretlenek a bajnokságban. Mindenesetre próbálkoznak a csapatok, hiszen a Milan megszerezte Cercit az Atléticótól, Susót a Liverpooltól, míg az Internél Shaqiri érkezett Münchenből és Podolski Londonból.

Kiesési gondokkal aligha fog küzdeni az Udinese, de az ő szereplésük igen elkeserítő. Amilyen jól kezdték a bajnokságot, olyan gyengén folytatták, amin nem segítettek a sérülések sem. Di Nataléék október óta mindössze 12 pontot szereztek, ezzel éppen a 12. helyen állnak.

Néhány fordulóval ezelőtt a szakértők egy része még arról beszélt, végleg megtört a Juventus hegemóniája, és a Roma felnőtt a feladathoz, hogy méltó vetélytársa legyen az Öreg Hölgynek. Hogy ez valóban így van-e, azt nem néhány nap alatt fogjuk eldönteni, de nem úgy néz ki, hogy ez lesz az az év, amikor a körmünket is lerágjuk izgalmunkban amiatt, mely városba kerül a Scudetto. A Juve előnye jelenleg öt pont, ráadásul az előttünk álló fordulóban is jó esélyük van növelni a fórt.

A Zebrák mind támadásban, mind védekezésben egységes csapatot alkotnak, messze a legtöbb gólt lőtték és a legkevesebbet kapták. A rangadók közül az Inter és a Roma kivételével mindegyiket idegenben tudták le, a Farkasok viszont utaznak még mindkét milánói gárdához valamint Firenzébe, és a Lazio ellen is "idegenben" lépnek majd pályára. Ha el is adják legnagyobb értéküket, Paul Pogbát, még akkor sem tűnik úgy, hogy befogható lenne ez a Juve.

Jelenleg még biztos befutónak tűnik legalább a második helyre a Roma, de ha folytatják gyenge formájukat a Farkasok, extrém esetben bajban lehetnek a Bajnokok Ligája-indulással is, hiszen tíz ponton belül van a Napoli, a Sampdoria és a Lazio is.


A Napoli a dobogóra egyáltalán nem rossz. 
Messze ők tűnnek a legstabilabb csapatnak. A Sampdoria éppen a nápolyi csapatnak adta el nemrég legjobb csatárát, Manolo Gabbiadinit, velük nem kell komolyan számolni. A Fiorentina támadósora gyengének tűnik, a Lazio pedig a rangadókon alig-alig szerez pontot. 
Természetesen a gólkirály személyére is fogadhatunk, mint minden évben. 
Címvédés nem lesz, hiszen Ciro Immobile immáron Dortmundban futballozik, míg a tavalyi ezüstérmes Luca Toni hosszú kihagyása miatt csak hat gólnál tart. Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy idén bizony Argentínába kerül a Serie A aranycipője, hiszen az első négy helyen egyaránt a vb-ezüstérmes ország gólvadászait találjuk. 


Közülük is a legesélyesebb az a Carlos Tévez, akinek sorsa kétséges bár, de valószínűleg maradni fog a Juventusban. 
Őt követi három tízgólos, Gonzalo Higuaín a Napoliból, Mauro Icardi az Interből és a nemrég szerződést hosszabbító, az MU és az Arsenal által is csábított Paulo Dybala a Palermóból.

forrás: hatharom.hu