Recent comments

Friss Hírek

Egyre kevesebben járnak meccsre

A La Gazzetta dello Sport egy rövid értékelést végzett a 2014-2015-ös bajnokság nézettségét tekintve. 


Az eddigi mérkőzések statisztikáit átböngészve arra jutottak, hogy a bajnokság felénél már közel 7%-os csökkenés figyelhető meg a mérkőzésekre kilátogatók számában. Az újság természetesen megemlít pár olyan tényezőt, amelyek az elmúlt évek negatív tendenciáját erősítik. 

Augusztus óta a Serie A találkozók átlagos nézettsége 22053 fő volt. Összehasonlítva az egy évvel korábbi számmal, amely 23604 volt, látható, hogy több mint 1000 fővel kevesebben váltanak jegyet egy-egy Serie A-s mérkőzésre. 

A stadionok látogatottságának csökkenése nem újkeletű az olasz fociban. A létszám csökkenése az 1991-1992-es szezontól szinte megszakítás nélküli. Ennek egyik oka az újság szerint, hogy az 1990-es világbajnokságra felépített vagy helyreállított stadionokhoz sokszor azóta sem nyúltak, az idő vasfoga pedig eléggé meglátszik rajtuk.

A másik jelentős ok lehet a stadionok látogatottságának csökkenésére a hazai győzelmek számának elmaradása. A mostani bajnokságban összesen 69 hazai győzelem született, ami az utóbbi tíz év legrosszabbja.  Mivel a focit gólra játsszák, így az sem tesz jót a jegyet váltó szurkolók lelki világának, hogy kevesebb gólnak is örülhetett: tavaly ilyenkor 521 gól született, idén 496.

A negatív tendenciát egyedül a Juventus képes megtörni. Jó példa erre a múlt heti Verona elleni Coppa Italia-mérkőzés, ahol több mint 40000 voltak kint. Gyakorlatilag többen, mint a többi kupameccsen, ahol a legjobb 16-ba lehetett bejutni.

A stadionok állapota okozta kihívásokra egyre több klub igyekszik megoldást találni. Az Udinese és a Napoli átalakítanák és felújítanák a stadionjaikat, míg a Roma, az Internazionale és a Milan új stadiont építene magának. 

A játék minősége pedig a játékosok minőségén múlik.

forrás: azzurri.co.hu