Recent comments

Friss Hírek

A Napoli 11-esekkel búcsúztatta az Udinesét

A címvédő Napoli hazai pályán 1–1-es rendes játékidő, és 2–2-es hosszabbítás után tizenegyesekkel 5–4-re megverte az Udinesét a labdarúgó Olasz Kupa nyolcaddöntőjében.


Rémálomszerűen kezdődött – vagy inkább kezdődhetett volna – az Udinese számára a találkozó, hiszen Gabriel Silva teljesen fölösleges szabálytalansága után a címvédő már a harmadik percben tizenegyest kapott. A labda mögé Dries Mertens állt, aki csak a lécet találta el. A Parma–Cagliari (2–1) összecsapás kivételével minden nyolcaddöntőn befújtak legalább egy tizenegyest a játékvezetők, ez a találkozó sem volt kivétel.

Az első tizenöt perc után a vendégek kijöttek a szorításból, de komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni, Mariano Andújarnak alig akadt dolga. A hazaiak a Napoli kezdőcsapatában először lehetőséget kapó Manolo Gabbiadini fejesével veszélyeztettek, de Simone Scuffet résen volt, és a kapu fölé tenyerelte a labdát.

A játékrész hajrájában Walter Gargano távoli lövése – mely az egyik vendégvédő lábán irányt változtatott – a kapufán csattant, ám azt túlzás lenne állítani, hogy érett a hazai gól. A vendégek a sárga lapok begyűjtésében jeleskedtek, az első játékrészben négyszer is figyelmeztette Daniele Orsato játékvezető az Udinese játékosait.

Ami a második félidőtől kezdődően történt, arra az első negyvenöt percben semmi nem utalt. Az iram a továbbiakban sem verdeste az eget, az izgalmak azonban a tetőfokára hágtak. 

Az 58. percben a 18 éves Nabil Dzsadi indult meg saját térfelének közepéről, az ellenfél kapujához közeledve a hátul egyedül maradó Henrique mellett a legjobb ütemben Cyril Théréau elé tolta a labdát, aki a tizenhatoson belülre érve higgadtan elpasszolt Mariano Andújar mellett. 0–1

A hazaiak válaszára nem sokat kellett várni, bár tegyük a szívünkre a kezünket, az egyenlítésben a játékvezető is döntő érdemeket vállalt. 

Giandomenico Mesto beadása után Duván Zapata hasra dobta magát Thomas Heurtaux szorításában, amelyet követően a bíró a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé ezúttal Jorginho állt, aki higgadtan a bal alsó sarokba passzolt. 1–1

Újabb öt perc telt el, amikor az Udinese emberhátrányba került, Silvan Widmer kiállításának jogosságához ugyanakkor nem férhetett kétség, hiszen sokadszor is szabálytalan eszközökkel állította meg a végig aktív Mertenst.

A rendes játékidőben nem esett újabb gól, a hosszabbításban azonban kettő is – de még milyenek. A 99. percben Marek Hamsík húzott befelé a bal oldalról, majd mintegy 25 méterről irtózatos erővel bombázott a bal felső sarokba (2–1). A tíz emberrel küzdő Udinese nem hagyta annyiban, és öt percre rá a csereként beálló, és kiválóan futballozó Panajotisz Kone látványos találatával egyenlített. A görög középpályás Allan beadása után a második hullámban érkezve félfordulatból, kapásból védhetetlenül bombázott a jobb alsó sarokba. 2–2

A hosszabbítás második félideje már nem tartogatott újabb fordulatot, jöhetett a pártatlan szurkolók kedvence, a tizenegyespárbaj. A szétlövés során csak a vendégek brazilja, Allan rontott, így a Napoli 5–4-re megnyerte az idegek csatáját. Rafa Benítez együttesére a negyeddöntőben az Inter vár.

A 2008–2009-es szezon óta az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében 56 párharcot rendeztek, ebből 46 a vendéglátó sikerét hozta – erre mondják azt, hogy a hazai pálya előnye.

 NYOLCADDÖNTŐ
NAPOLI–UDINESE 2–2 (0–0, 1–1, 1–1, 0–0) – tizenegyesekkel 5–4

G: Jorginho (65. – 11-esből), Hamsík (99.), ill. Théréau (58.), Kone (104.)

forrás: NSO