Recent comments

Friss Hírek

EB 2016: Olaszország örülhet, Chiellini legyőzte saját magát

Az öngólt összehozó, de az ellenfél kapujába kétszer is betaláló Giorgio Chiellini főszereplésével Olaszország hazai pályán 2–1-re legyőzte Azerbajdzsánt a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének pénteki játéknapján.



Mindig a kötelező feladatok a legnehezebbek – gondolhatott az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Antonio Conte, amikor csapata (Buffon – Ranocchia, Bonucci, Chiellini – Darmian, Florenzi, Pirlo, Marchisio, De Sciglio – Zaza, Immobile) látványosan megszenvedett a szerény képességű azeriekkel az első félidőben. 

Pedig az újra címeres mezt húzó Andrea Pirlo remek labdákkal látta el az igen aktív, rengeteget futó és lelkes Simone Zaza, Ciro Immobile csatárkettőst, csak éppen helyzetig nem jutottak el az ékek. Nem úgy a három védő, akik pontrúgások után veszélyeztették a vendégek kapuját: Leonardo Bonucci és Andrea Ranocchia fejesei még célt tévesztettek, de nem sokkal a félidő lefújása előtt Giorgio Chiellini már nem kegyelmezett. 1–0!

Éppen jókor talált kapuba Conte egyik kedvence, mert a palermói nagyérdemű egyre hangosabban zúgolódott a kék-fehérek eredménytelen játéka miatt – a gólpasszt „természetesen" Pirlo szállította, akinek ez volt 113. fellépése a címeres mezben, lehagyva ezzel a szereplési örökranglistán Dino Zoffot, és már csak Gianluigi Buffon (144), Fabio Cannavaro (136) és Paolo Maldini (126) áll előtte. 

A szünet után Zaza kétszer is veszélyeztetett, előbb gyönyörű mozdulattal ollózott nem sokkal a kapu mellé, majd kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet. Egyre fásultabban játszottak az olaszok, és jött is az ilyenkor szokásos egyenlítés: egy szöglet után Giorgio Chiellini saját kapujába szabadított fel Rauf Aliyev elől. 1–1!   

A remek védő lett tehát a mérkőzés főszereplője, de sajátos „mesterhármassal", mert a hajrában egy újabb remekbe szabott fejessel ő szállította vezető és az egyenlítő után a győztes találatot is. 2–1! 

Klubtársától, a csereként beállt Sebastian Giovincótól kapta az asszisztot, aki a végén megrezgette lövésével a lécet – megszenvedtek az olaszok a három pontért, de abszolúte megérdemelten nyertek.

H-csoport
OLASZORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 2–1 (1–0)
G: Chiellini (44., 82.), ill. Chiellini (75. – öngól)


forrás: NSO