Recent comments

Friss Hírek

Koefficiens-rangsor: Féltávnál 3. a Serie A

Mind a Bajnokok Ligája, mind az Európa-liga féltávhoz érkezett a héten, a 6 érintett olasz csapat egyaránt 3-3 meccset tudott le a maga csoportjában. 



Ennek apropóján lássuk, hogy teljesítettek eddig kedvenceink a koefficiensek szempontjából!

A koefficiens-pontszámról manapság rengeteget hallani. Röviden összefoglalva: a klubok koefficiens pontokat kapnak mindennapi teljesítményükért, a bajnokságban elért eredményekért, az európai sikerekért, bajnokságuk erejéért. Természetesen többféle rangsor létezik, és nem mindegyik a klubokkal foglalkozik, számunkra most az európai ligákat összesítő táblázat számít. Ez a rangsor mutatja meg az európai ligák egymáshoz viszonyított erősorrendjét, így értelemszerűen az itteni sorrend dönt a BL- és El-helyek számáról is. Az aktuális szezon erősorrendjét egyébként mindig az utolsó 5 szezon európai eredményei alapján állítják fel, a következő évben tehát a 2010/2011-es, illetve a mostani szezon, valamint a kettő közötti évadok eredményei számítanak majd.

Mint azt bizonyára mindenki tudja, Olaszország azt követően, hogy évtizedeken át a három legerősebb bajnokság egyikeként volt számontartva, nemrégiben leszorult a dobogóról, és hivatalosan a 4. legerősebb európai ligaként van jegyezve. Ennek köszönhető az is, hogy a Serie A-ból immár az első 4 helyett csak az első 3 csapat kvalifikálhatja magát a Bajnokok Ligájába.

Kulcsfontosságú lenne tehát visszaelőzni valahogyan a spanyol-angol-német trió egyikét, de a feladat csöppet sem könnyű, már csak azért sem, mert az olaszoknak sokkal inkább a hátuk mögé kell figyelniük, Portugália ugyanis villámléptekkel közelít.

Idén 6 csapat képviseli Olaszországot Európában, és bár közülük szégyenszemre csak 2 a BL-ben, a régóta rossznak számító rendszer szerint az itt szerzett pontok ugyanannyit számítanak, mint az Európa-liga értékei. Az összkép eddig vegyes, de azért alapvetően pozitív az olasz csapatok számára. Az első körben kiválóan szerepeltek kedvenceink, hiszen 5 győzelmet és egyetlen döntetlent jegyeztek, ami rendkívül impresszív kezdés volt. A következő forduló már vegyesebb képes mutatott: 4 győzelem, egy döntetlen, egy vereség. Az eddigi mélypontot ezen a héten értük el, hiszen 3 győzelem mellett 3 csapatunk is vereséget szenvedett a maga nemzetközi meccsén.

A 2014/2015-ös szezon listáján így jelen állás szerint 3. a Serie A, 6.50 megszerzett ponttal. A listát kissé meglepő módon idén nem a spanyol La Liga vezeti, hanem a német Bundesliga, mögöttük következik a spanyol, a német, majd az angol elsőosztály, megelőzve az orosz, a francia és a portugál bajnokságokat.

Első ránézésre mind örülhetnénk ennek az állásnak, de jobban belegondolva sokkal kevésbé rózsás a helyzet. Egyik oldalról szemlélve a dolgot az angolokkal szemben sem nagy az előnyt, ráadásul az is egyértelmű, hogy ha vissza szeretne kerülni a top 3-ba, azt nem az angol liga testén keresztül teheti meg a Serie A – a németekkel szemben viszont egyre csak nő a lemaradás.

Ugyanakkor a Serie A mögött csupán hajszálnyi lemaradással következik a portugál bajnokság, akik idén meg is előzhetik a campionatót, ha csapataik jó szezont futnak. A francia és az orosz fenyegetettség jelenleg viszonylag kicsi, de róluk sem szabad megfeledkezni, hiszen jelenleg kisebb a különbség a 4. és a 7. hely, mint a 4. és a 3. pozíció között…




forrás: azzurri.co.hu