Recent comments

Friss Hírek

Juve-vereség Buffon 500. juvés meccsén, nyert a Roma, ikszelt a Milan

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Serie A kilencedik fordulójában Gianluigi Buffon 500. tétmérkőzését vívta Juventus színeiben, de csapata a 94. percben kapott góllal vereséget szenvedett a Genoa otthonában. 


Bizony, nem tegnap volt, amikor feltűnt a magyar királyi televízióban egy koránál legalább tíz évvel idősebbnek kinéző, igéző tekintetű kapus, aki korosztályának egyik legnagyobb tehetségeként 17 évesen bekerült az akkoriban bombaerős Parmába. A legenda szerint serdülőként azt jósolták neki, hogy húszévesen már a Serie A-ban védhet, mire visszakérdezett: „És addig mit csináljak?"

Nos, az a Parma (Antonio Benarrivo, Fernando Couto, Roberto Sensini, Roberto Mussi, Fabio Cannavaro, Massimo Brambilla, Massimo Crippa, Dino Baggio, Gianfranco Zola, Hriszto Sztoicskov és Alessandro Melli voltak ama 1995-ös novemberi napon játszótársai) már történelem, ahogyan az a Milan-csatársor – George Weah, Marco Simone, Roberto Baggio – is históriává jegecesedett már, amellyel első bajnokiján farkasszemet nézett a kis Buffon. Mint ahogyan egy darabka futballtörténelemmé vált ő maga is, minden idők legdrágább kapusa, világbajnok és „százszoros" olasz bajnok és Év kapusa lett, négyszer a világ legjobb kapuvédőjének címét is neki ítélték – a Genoa ellen pedig 500. juventusos tétmérkőzését vívhatta.

Nos, az első félidőben nem sokszor kellett labdába érnie – maradt ideje elmerengeni az idő múlásán, hiszen már rutinos Serie A-s profinak számított, amikor az ellenfél középpályása, Rolando Mandragora 1997-ben napvilágot látott –, kapuja előtt pedig a kíméletlen belemenésekkel tarkított sárdagasztásból kiformálódott egy markáns Juve-fölény, csúcspontján egy Fernando Llorente-kapufával.

Az újrakezdés és húszpercnyi eseménytelen zakatolás után a torinóiak mestere, Massimiliano Allegri pályára küldte Álvaro Moratát, majd Roberto Pereyrát, és kezdett éledezni csapata, ám Angelo Ogbonna közeli lövése is a kapufán csattant. 

A hajrában Carlos Tévez megszerezhette volna a győzelmet a Juve számára, de ötös előtti próbálkozását kivarázsolta a jobb felső elől Mattia Perin – aki a jelek szerint Buffon utódja lesz az igen közeli jövőben. Bár messze még a vége a veterán kapus pályafutásának, Walter Zenga szerint Buffon még 45 éves korában is vígan védeni fog majd – valahol az Egyesült Államokban...

Messze még a bajnokság vége is, de talán hiányozni fog a Juventusnak a Genovában hagyott három pont, hiszen a ráadás negyedik percében az egykori Juve-csatár, Alessandro Matri, a másik csereember, Luca Antonini, valamint a teljes zebra-védelem összehozott egy gólt: 1–0, elszenvedte első vereségét az idényben a címvédő, és átadta az első helyet az AS Romának. 

Genoa–Juventus 1–0 (Antonini 94.

A többi pályán 

Kevés gól esett a kilencedik forduló szerdán rendezett nyolc mérkőzésén, összesen tizenhárom, ebből hármat csak a Fiorentina szerzett, és hat gól a 80. és a 90. perc között született.

Mattia Destro korai és Daniele de Rossi kései találatával nyert hazai pályán a Roma a Cesena ellen, amivel befogta az idegenben sorozatban másodszor botló Juventust.

Az Inter a 90. percben, Mauro Icardi büntetőből szerzett találatával vette el a Sampdoria veretlenségét, míg a Milan a Cagliari otthonában ért el 1–1-es döntetlent, Giacomo Bonaventura hatalmas góllal egyenlített a vendégeknek még az első félidőben.

A Napoli nem tudott nyerni a bukdácsoló Atalanta otthonában, Gonzalo Higuaín a 86. percben mentett pontot a vendégeknek, akik a 92. percben tizenegyesből a győzelmet is megszerezhették volna, de az argentin csatár hibázott, így maradt az 1–1. A hazaiak gólját szerző Germán Denis a déliek elleni negyedik hazai bajnokiján a negyedik találatát szerezte az Atalanta mezében.

A Fiorentina sima 3–0-val mérte szezonbeli harmadik vereségét az Udinesére, Khouma Babacar kétszer, Borja Valero egyszer volt eredményes.

A Palermo a Chievo legyőzésével megszerezte második sikerét a bajnokságban, a Parma viszont hatodik vereségét szenvedte el sorozatban, a Torino otthonában kapott ki Roberto Donadoni együttese.

AS Roma–Cesena 2–0 (Destro 8., De Rossi 81.)
       
Atalanta–Napoli    1–1 (Denis 57., ill. Higuaín 86.)  

     
Cagliari–AC Milan 1–1 (Ibarbo 24., ill. Bonaventura 34.)   


Fiorentina–Udinese 3–0 (Babacar 44. és 70., Valero 80.)  

 
Inter–Sampdoria     1–0 (Icardi 90. – büntetőből)


Palermo–Chievo 1–0 (Rigoni 81.)    


Torino–Parma 1–0 (Darmian 10.) 


forrás: NSO