Recent comments

Friss Hírek

BL: Higuaínék megálljt parancsolhatnak az Arsenalnak?

Kedd este jobbnál jobb mérkőzések közül csemegézhetnek a nemzetközi labdarúgás szerelmesei, hiszen nyolc mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája csoportköre.


Az egyik legizgalmasabb találkozó az angol bajnoki listavezető Arsenal, valamint a nyáron alaposan megerősödött Napoli csatája.

Talán sokak fülében ott cseng még az a kritikaáradat, melyet Arsene Wengernek, az Ágyúsok menedzserének címzett a közvélemény a szezont megelőzően. Nos, a bírálatokra csattanós választ adott a francia szakember, csapata ugyanis elsöprő lendülettel robog céljai elérése felé. Az Aston Villa ellen kudarcba fulladt bajnoki nyitány óta az észak-londoniak mind a kilenc tétmérkőzésüket megnyerték, nem csoda, hogy ott virítanak a Premier League-tabella élén. 

Noha Mesut Özil érkezése alaposan felkavarta az állóvizet az Emirates Stadionban, az utóbbi hetek sikerkovácsa egy kevésbé ismert szereplő, Aaron Ramsey. A walesi középpályás tizennégy nap leforgása alatt, négy mérkőzésen összesen öt gólt rámolt be az ellenfelek kapujába. Különösen fontos volt az Olympique Marseille otthonában szerzett találat, melynek köszönhetően az Arsenal győzelemmel rajtolt az elitsorozatban. Hogy a folytatás milyen lesz, azt csak a Jóisten tudja, azt viszont a halandó szurkoló is érzékelheti, hogy ha nem is futballoznak szemkápráztatóan a piros-fehérek, rendre találni valakit a csapatban, aki lendíteni tud a játékon.




"Az idény eleji kritikáknak több összetevője volt" - fogalmazott Wenger. "A tény, hogy nem vásároltunk senkit, a tény, hogy az elmúlt években nem nyertünk bajnokságot, és a tény, hogy rosszul kezdtük a szezont. Ezek így együtt kissé puskaporossá tették a levegőt. Az emberek elfelejtették azt, hogy március óta egy hosszú veretlenségi sorozatban voltunk, amely az Aston Villa elleni mérkőzésig tartott. Ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, huszonegy mérkőzés közül csupán egyet veszítettünk el. A munkánk során az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az elszántság és az alázat között. Elszántak vagyunk, mert nyerni akarunk, de az alázatra is szükségünk van, mert hat mérkőzés után nevetséges a bajnoki trófeáról beszélni."

A 63 esztendős gall tréner hozzátette, habár a Napoli elleni mérkőzést nem sorolná a sorsdöntő összecsapások közé, fiai nagy lépést tehetnek a továbbjutás felé, ha második találkozójukat is megnyerik a csoportkörben, mert a hazai mérkőzések rendkívül fontosak. A győzelem elérésében nem segédkezhet társainak három kulcsjátékos, akik sérülés miatt kénytelenek kihagyni a kedd esti ütközetet. 

Lukas Podolski térd-, Santi Cazorla pedig bokasérüléssel küzd, míg Theo Walcott gyomorproblémák miatt pihen. A trión kívül nem állhat rendelkezésre Yaya Sanogo, Alex Oxlade-Chamberlain és Abou Diaby sem. Helyettesekből persze nincs hiány az Ágyúsoknál, elég csak a 18 esztendős Serge Gnabryra gondolni, aki a Swansea otthonában első gólját szerezte a felnőttek között. Ráadásul újra egészséges Tomas Rosicky is.

Ami a másik oldalt illeti, Rafael Benítez először tér vissza Londonba tétmérkőzésen azóta, hogy a Chelsea kispadját a nápolyiakéra cserélte. A spanyol szakember tavaly novemberben vette át az akkor krízisben lévő Kékek irányítását, és végül meg sem állt az Európa Liga-győzelemig. A sikeres szereplés ellenére a klub szurkolóinak többsége sosem fogadta kegyeibe Benítezt, aki korábban a rivális Liverpool menedzsere volt. A madridi születésű tréner most a dél-olaszországi kikötővárosban bizonyíthat, és bizonyít is, hiszen a Napoli hét mérkőzés óta nem talált legyőzőre, vagyis még nem szenvedett vereséget a szezonban. A legnagyobb skalpnak a tavalyi döntős Borussia Dortmund legyőzése tűnik a BL-csoportkör első fordulójában, a siker pedig akkor is elismerésre méltó, ha tudjuk, a németek egy félidőn keresztül emberhátrányban futballoztak. Egy szó mint száz, a nápolyi együttes rágós falat lehet az Arsenal számára is.


"Az első csoportmérkőzéssel ellentétben ezúttal kontroll alatt kell tartanunk az eufóriát, a lelkesedést, az érzelmeinket" - mondta Benítez. 

"Egy olyan topcsapat ellen kell megmutatnunk karakterünket és erősségeinket, melyet maximálisan tisztelünk. Erős riválisra számítok, mert szerintem Wenger a Premier League legjobb szakembere, aki kiváló játékosokkal próbálja elérni céljait. Remek edző és remek ember, tökéletesen tisztában van a különböző bajnokságok csapataival szerte Európában. Kívánom neki, hogy egyszer nyerje meg a Bajnokok Ligáját, még ha nem is a mostani szezonban."



A mérkőzéssel kapcsolatban több szempontból is megkerülhetetlen Gonzalo Higuaín személye. Egyrészt, az argentin támadó kedd este 50. alkalommal léphet pályára a Bajnokok Ligájában, a jubileumra pedig éppenséggel az Arsenal mezében is sor kerülhetett volna. Angol lapok ugyanis júliusban egybehangzóan állították, hogy az észak-londoniak megegyeztek a Real Madriddal a 25 esztendős csatár ügyében, ám a királyi gárdánál több mint száz gólt termelő futballista végül Nápolyban landolt. A Serie A-ban három találatnál járó dél-amerikai az Emirates-ben is eredményes lehet, ha úgy tetszik, rápihent a nemzetközi csatára, hiszen a Genoa elleni bajnokin a debütáló Duván Zapata jutott szóhoz kezdőként. A nápolyiaknak egyetlen hiányzója van Christian Maggio személyében, térdsérülése miatt az olasz válogatott játékos el sem utazott a ködös Albionba.

A két csapat korábban még sosem találkozott egymással tétmérkőzésen, augusztusban viszont a felkészülés jegyében összecsaptak. Wengerék akkor kétgólos hátrányból mentették 2-2-es döntetlenre a mérkőzést. A nápolyiaknak lehetnek egészen friss, ám meglehetősen kellemetlen emlékeik az angol riválisokról, London másik büszkesége, a Chelsea ugyanis a Bajnokok Ligája 2012-es nyolcaddöntőjében, drámai végjátékban megálljt parancsolt az Angliában tétmeccsen még nyeretlen világoskékeknek. 

Az Arsenal az elmúlt években félelmetes hazai sorozatot épített olasz riválisokkal szemben. Az Ágyúsok 2003 óta ötször csatáztak saját stadionjukban itáliai együttes ellen, és mindannyiszor megőrizték kapujukat a góltól, a mérleg négy győzelem és egy döntetlen. Olasz csapatként utoljára az Internazionale vette be a piros-fehérek kapuját a szigetországban.

A találkozót a Digi Sport1 élőben közvetíti.


forrás: hatharom.com