Recent comments

Friss Hírek

Rangadót nyert a Napoli, iksz a Milan-Lazión

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Serie A 10. fordulójában a Milan a Laziót fogadta, és egy egyes döntetlent játszott a két csapat.


Firenzében is rangadót rendeztek, amelyen eggyel több gól esett: itt a vendég Napoli kétszer volt eredményes, ez pedig három pontot ért. 

Nem szuperrangadó egy idő óta már, de még mindig rengetegen várják az AC Milan és a Lazio összecsapását, ahol a hazaiak számára nemcsak az volt a tét a mérkőzés előtt, hogy csapnivaló helyezésükön javítsanak egy győzelemmel, hanem az is, hogy – minimum – megóvják a Lazio elleni 24 éve húzódó hazai veretlenségüket. Nem tegnap nyertek a rómaiak a Giuseppe Meazza Stadionban, hiszen legutóbb a fiatal Paolo Maldini öngóljával diadalmaskodtak, még 1989-ben.

Nagy elánnal kezdett a Milan, Kaká és Mario Balotelli veszélyeztetett középtávoli lövésekkel, majd a brazil karmester a 18. percben hatalmas ziccert hibázott. A fővárosiak igyekeztek tartani a lépést ellenfelükkel a mezőnyben, de erre elment minden erejük, az első harminc percben nem is igen jártak labdástól a hazai 16-oson belül. A Lazio esze, Hernanes csak ritkán avatkozott játékba – egy alkalommal pedig kicselezte saját magát is –, társai pedig borzalmasan pontatlanul passzolgattak. 

A Milan-kapus, Gabriel (Marco Amelia és Christian Abbiati a kispadon ücsörgött) a 33. percben ért először labdába, és öklözése emlékezetesre sikeredett, mert Cristián Zapatát hosszasan ápolni kellett utána. Ezzel a jelenettel tulajdonképpen véget is ért az első félidő érdemi része...

Balotelli a szünet előtt például nem ért labdába a Lazio 16-osán belül –  sokáig a fordulás után sem, de előtte Kakának gólpasszt adott, igaz, a munka oroszlánrésze a brazilé volt, aki mesterien tekert a 16-os bal csücske elől a hosszú felsőbe. 1–0!

Ezt követően azonban „belealudtak" a mérkőzésbe a hazaiak, és ahogyan ez ilyenkor lenni szokott, érkezett is az egyenlítés: a Balotellit  a pályáról eltüntető Michaël Ciani egy szép fejes góllal sokkolta a Milant. 1–1!

Massimiliano Allegri beküldte a hajrára Andrea Polit, Alessandro Matrit és Robinhót is, miközben Miroslav Klose eldönthette volna a mérkőzés sorsát, de kihagyta ordító helyzetét. Ment, ment előre a Milan, de már helyzetbe sem került: megőrizte a hazai veretlenséget, de aligha ez volt a cél...

Milan–Lazio 1–1 (Kaká 54., ill. Ciani 72.)


A forduló kiemelt összecsapásán a Fiorentina sorozatban negyedik győzelmére, a Napoli pedig a hibátlan éllovas Roma előnyének lefaragására készült. A találkozó első perceiben a hazaiak akarata érvényesült, a Napoli teljesen átengedte a területet, várva egy hibára és az adandó alkalomra.


Benítezék terve pedig össze is jött: egy kontratámadás végén a pihentetett Hamsík helyén játszó Pandev passzolt Higuaínhoz, aki külsővel mértani pontosságú passzt adott az ötös sarkán helyezkedő José Callejónnak, aki hét méterről, kapásból a hosszú alsóba lőtt a tehetetlen Neto mellett, és megszerezte a vezetést a vendégeknek, akik a Serie A egész mezőnyében a legjobban teljesítenek a bajnoki meccsek első negyedórájában lőtt gólok tekintetében. 0–1!

A zsinórban harmadik bajnoki meccsén hátrányba kerülő Fiorentina nem esett össze, tovább támadott, aminek a 28. percben egy tizenegyes formájában meg is lett az eredménye.

Rossi beadását követően Behrami lökte el a hátvéd Savicot, a játékvezető pedig nem hezitált. A tizenegyest a Juventus ellen mesterhármast elérő, a bajnoki góllövőlista élén álló Giuseppe Rossi értékesítette, az olasz csatár a kilencedik gólját szerezte a szezonban, a másodikat büntetőből (nem mellesleg a firenzeiek 100. Napoli ellen szerzett bajnoki gólját hazai környezetben). Az egyenlítést követően azonnal fordíthatott volna a hazai csapat, de Cuadrado 18 méterről a kapufát találta telibe, maradt az 1–1.


Bár a Fiorentina sokkal aktívabb volt támadásban és közelebb is állt az újabb gólhoz, a nápolyiak villámgyors támadói ismét meglepték a hazaiakat, egy kényszerítő és Higuaín pontos passza után a belga Dries Mertens lépett ki a védők között, majd Neto melett a hosszú alsóba helyezett a 36. percben. 1–2!

A második félidő már kevesebb helyzetet és kevesebb gólt is hozott, a 45. és a 60. perc között egyre nyomasztóbb hazai fölényt két műesés árnyékolta be: hazai oldalon Cuadrado és Rossi is tisztességtelen módszerekkel próbált büntetőhöz jutni, előbbi sárga lapot is kapott színészi alakításáért.

A Napoli a második negyvenöt percben csak elvétve jutott el az ellenfél tizenhatosáig, többnyire kontrákból próbált veszélyeztetni, de leginkább a védekezésre koncentrált Benítez csapata, célja érdekében pedig sikeresen tördelte a becsülettel küzdő hazaiak játékát. 

Tíz perccel a lefújás előtt Christian Maggio megkapta második sárga lapját is, így a Napoli emberhátrányban került, de a négyperces hosszabbítás első minutumában Juan Cuadrado is megkapta második sárga lapos büntetését, érdekesség, hogy ezúttal is műesés miatt, bár ezúttal véleményes volt az ítélet, Inler mintha hozzáért volna az egyénként igen látványosan eső játékos lábához. A Fiorentina reklamáló játékosai megrohamozták a játékvezetőt, mind hiába. 

A pályán lévők létszáma igen, de az eredmény már nem változott, így a Napoli nyerni tudott és roppant fontos három pontot szerzett, nem mellesleg két pontra megközelítette a csütörtökön pályára lépő, listavezető Roma együttesét. Ami a Juventus és a Chievo ellen sikerült a Fiorentinának, ezúttal nem, azaz Vincenzo Montella együttese sorozatban harmadszor nem tudott nyerni, miután hátrányba került. 

Fiorentina–Napoli 1–2 (Rossi 28. – 11-esből, ill. Callejón 12., Mertens 36.)


A Juventus 4–0-ra nyert hazai pályán a Catania ellen a Serie A 10. fordulójában.

Nem volt kegyelem a Catania számára a Juventus stadionjában, a „zebrák" könnyedén hozták a kötelezőt. Az első félidőben Vidal megpattanó lövésével szerezték meg a vezetést, majd Pirlo szabadrúgásával duplázták meg előnyüket. Ez nyugtatóan hathatott a Juve vezetőedzőjére, Contéra, aki a meccs előtt nem állt szóba a sajtó képviselőivel. A második félidőre is maradt két hazai gól, előbb Tévez, majd Bonucci talált be, kialakítva ezzel a 4–0-s végeredményt.

Juventus–Catania 4–0 (Vidal 26., Pirlo 34., Tévez 66., Bonucci 71.)


A Bologna az első nyolc fordulót győzelem nélkül tudta le, hétvégi első sikerük azonban a jelek szerint lendületbe hozta a piros-kékeket, akik ezúttal a Cagliari vendégeként nyertek, mégpedig simán. A gólgyártást Garics György kezdte meg, a szünet után pedig emberhátrányba kerültek a szárdok, akik még kétszer kapituláltak ezután.

Gilardino a 2. percben büntetőt hibázott, ám a világbajnok csatár később akcióból javított, így három ponthoz juttatta a Genoát a Parma ellen.

A másik genovai klub már nem járt ilyen jól, a Sampdoria ugyanis 2–0-s vereséget szenvedett a Verona otthonában. A remekül szereplő újoncot tehát nem vetette vissza az Inter elleni veresége, és az 5. helyet foglalja el a tabellán.

Az Udinese a Sassuolo legyőzésével a 8. helyre jött fel, míg a forduló (eddigi) leggóldúsabb meccsén a Livorno 0–2-ről fordított, ám végül be kellett érnie a döntetlennel a Torino ellen.


Cagliari–Bologna 0–3 (Garics 26., Kone 58., Pazienza 61.)

Genoa–Parma 1–0 (Gilardino 57.)

Verona–Sampdoria 2–0 (I. Gomez 51., Toni 78.)

Sassuolo–Udinese 1–2 (Zaza 25., ill. Di Natale 18. – 11-esből, Muriel 56.)

Livorno–Torino 3–3 (Paulinho 25., Greco 33., Emerson 63., ill. Immobile 4., Glik 8., Cerci 87. – 11-esből)

forrás: NSO