Recent comments

Friss Hírek

A Juve nem tudta megfosztani a Barcát az ötödik BL-diadaltól

A Barcelona 3–1-re legyőzte a Juventust a labdarúgó Bajnokok Ligája szombat esti berlini döntőjében, ezzel története során ötödször is elhódította az első számú európai klubtrófeát.


A Juventus kezdte a BL/BEK-történelem első berlini döntőjét, az első lövés és az első szöglet is az olasz csapaté volt – aztán jött a 4. perc, és egy gyönyörű, ötemberes akció végén megszerezte a vezetést a Barcelona. Lionel Messi nagyszerűen indította Jordi Albát a bal oldalon, ő egyből Neymarhoz, a brazil pedig némi cselezés után középre, a lyukra futó Iniestához játszott, a BL-döntőbeli gólpasszokban igencsak járatos csapatkapitány talált egy nála is jobb helyzetben lévő csapattársat, és Ivan Rakitic nyolc méterről nem hibázott, ballal a kapu közepébe lőtt. 0–1

Sohasem kapunk választ a kérdésre, hogy visszaveri-e az akciót a Juve-védelem, ha Giorgio Chiellini sérülés miatt nem hiányzik, vagy ha Andrea Barzagli elmúlt heteit nem nehezíti sérülés, mindenesetre a gól gyorsan felszínre hozta a tartalékos Juventus-védelem ingatagsága miatt aggódók félelmeit.

Az első negyedórában még egyszer összeomlottak az olasz védelmi vonalak, az újabb szédítő adogatás végén Dani Alves lőtt 15 méterről, Gianluigi Buffon nagy bravúrral kiütötte a labdát. Ez már kellően erős figyelmeztetés volt ahhoz, hogy a Juventus növelje a védekezésre fordított figyelmet, nagyobb erőket járőröztessen a kapujához legközelebb eső területeken. 

Ez persze magában hordozta annak veszélyét, hogy a vezetés birtokában egyre magabiztosabb Barca nagyobb területen járathatja a labdát, és hogy lassabban épülnek majd az ellentámadások. A Juve ízelítőt adott abból, mennyire más lenne a játék képe, ha futballistái erejéből huzamosan futná letámadásra az ellenfél térfelén – de csak percekig futotta.

Miközben a „zebrák” kósza lövési kísérletei nem jelentettek veszélyt a kapura, a játékrész hajrájában Suárez kis szerencsével kétszer is növelhette volna az előnyt: előbb lapos lövése milliméterekkel kerülte el a jobb alsó sarkot, majd egy eladott labda után megint ő célozhatott, ezúttal Buffon védett. Akadt még egy lábgubancoló Messi-szóló a jobb oldalon, de az argentint végül az alapvonalon túlra szorították, félidőben 1–0-ra vezetett a Barca. 

A második játékrész elején gyorsan növelhette volna előnyét a katalán csapat, a 48. percben egy kontra végén öten roboghattak három olasz védőre és Buffon kapusra, Rakitic balra tolt labdáját a kissé kisodródó Suárez jobb külsővel laposan rászúrta a rövidre, Buffon vetődve nagyot védett.

Messi, Suárez összjáték után előbbi fölé lőtt, majd jött a pillanat, amikor meg kellett fizetni az elpuskázott kisebb-nagyobb lehetőségek árát. Az 56. percben Claudio Marchisio olyasmit mutatott be, ami ezen a meccsen addig inkább a barcelonaiakra volt jellemző – sarokpasszából a jobb oldalon megiramodó Stephan Lichtsteiner el is jutott beadásig, és bár Carlos Tévez lövését Marc-André ter Stegen kiütötte, a kipattanóból a teljesen őrizetlen Álvaro Morata közelről jobbal a jobb alsóba lőtt. 1–1

A következő percekben változott a játék képe, többet járt a labda a Juventus játékosainak lábán, a Barcát váratlanul érte az egyenlítő gól. Volt veszély az olasz adogatásokban, akadt például egy Pogba, D. Alves összeakaszkodás a spanyol csapat öt és felesén, a labdáért küzdő riválisok húzták-vonták egymást, mindketten elestek – Cakir játékvezető minden rutinjával továbbengedte a játékot.

Pogba talán még szentségelt magában (…) az eset miatt, amikor a 68. percben a játékrész elejét idéző újabb gyors Barca-akció dübörgött végig a pályán: Messi 16 méteres lapos lövését Buffon vetődve csak kiütni tudta, és a berobbanó Suárez öt méterről jobbal a hálóba lőtt. 1–2 

Három perccel később úgy tűnt, Neymar eldöntötte a meccset, csakhogy hiába fejelt ziccerből a hálóba, a labda a kezét is érte, így a játékvezetői kupaktanács szabadrúgásról határozott. Nyílt maradt a meccs, Pogbának volt egy ígéretes egyenlítési kísérlete, de fejese nyomán a labda a kapu fölé szállt
Nem adta fel a Juventus, az utolsó öt percben Pereyra elől az utolsó pillanatokban mentettek, Marchisio lövése pedig beakadt volna, ha ter Stegen nem nyújtózik hatalmasat a bal alsó felé. 

Ekkor már a pályán volt Xavi is a Barcában – ez volt a 151. BL-mérkőzése a világ- és Európa-bajnok középpályásnak –, így csapatkapitányi karszalagot viselve ünnepelhette, hogy a 97. percben egy kontra végén Neymar belövi a harmadikat is (1–3), és hogy a Barcelona 1992, 2006, 2009 és 2011 után ötödször is megnyeri az első számú európai klubkupát. A Juventus hatodszor maradt alul a döntőben. 

 DÖNTŐ
JUVENTUS–BARCELONA 1–3 (0
1)


forrás: NSO