Recent comments

Friss Hírek

Rossz előjelekkel látogat a mumus horvátok otthonába Conte csapata

Ma este megvívja 6. mérkőzését is a 2016-os Európa-bajnokság selejtezői során Antonio Conte olasz válogatottja, de a taljánok számos baljós jellel érkeztek meg Splitbe.


Bár jól kezdte a selejtezőket, most mégis húzósabb helyzetben találhatja magát az olasz válogatott a H csoportban. 

Pirloék bár megnyerték első három meccsüket (Norvágia 2-0, Azerbajdzsán 2-1, Málta 1-0), azóta két döntetlent is elkönyveltek Horvátország és Bulgária ellen. A Squadra Azzurra jelenleg a csoport 2. helyét foglalja el 2 ponttal a horvátok mögött és ugyanennyivel a norvégok előtt, de utóbbi gárda ma az azeriek ellen jó eséllyel behúzza a 3 pontot, így különösen felértékelődik a horvát-olasz csoportrangadó.

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy aki megnyeri a mai csatát, az kvalifikálta magát a jövő évi, franciaországi kontinenstornára. A megváltozott lebonyolítási rendszer miatt az első két hely most már automatikus kijutást jelent, de a legjobb csoportharmadik is egyenes ágon jut ki a tornára (ebben az összevetésben egyébként jelenleg Norvégia csak a 8.). Akár az olasz, akár a horvát csapat diadalmaskodik ma, nehéz elképzelni, hogy a hátralévő 4 meccsen az azeriek, Málta, Bulgária és Norvégia ellen annyi pontot bukjon, ami az érintett gárda kieséséhez vezetne.

A mai vesztesnek (ha lesz ilyen) viszont nehéz dolga lesz a továbbiakban. Olaszország egy vereséggel jó eséllyel a 3. helyre visszacsúszva várná a szeptemberi folytatást, ebben az esetben pedig kőkeményen meg kellene harcolniuk a folytatásban minden egyes pontért Buffonéknak, ráadásul szinte biztosan lemondhatnának a csoport első helyéről, hiszen Horvátország előnye 5 pontra nőne a tabella élén. Ellenkező esetben, vendég siker esetén azonban Itália beelőzné a riválist, és rendkívül szorossá tehetné a csoport élmezőnyét a folytatásra (Olaszország 14, Horvátország 13, Norvégia valószínűleg 12 ponttal állna 6 kör után).

Az előjelek azonban finoman szólva sem ígérnek olasz sikert. Kedvenceink ellen szólnak először is az elmúlt évek, évtizedek egymás elleni eredményei, hiszen a két csapat utolsó 6 találkozójából 3 horvát siker mellett 3 zárult döntetlennel, de egyszer sem tudott győzni a négyszeres világbajnok. ’94 októberében a nem sokkal korábban még Vb-döntőt játszó olaszok hazai pályán 2-1-re kaptak ki Eb-selejtezőn a horvátok aranygenerációjától, majd egy évvel később, a visszavágón is csak 1-1-re voltak képesek ellenük. 2002-ben világbajnoki csoportmeccsen diadalmaskodtak ismét 2-1-re a horvátok, 2006 nyarán pedig barátságos meccsen arattak 2-0-s győzelmet. 

A két legélénkebb emlék közül az első a 2012-es Eb-hez kötődik, amikor Pirlo szabadrúgására Mandzukic válaszolt, az 1-1 után végül Olaszország ment tovább a csoportból. Legutóbb pedig a jelenlegi selejtezősorozatban, tavaly novemberben mérték össze erejüket a srácok, akkor Candreva és Perisic góljaival negyed óra után kialakult a végeredmény.

Antonio Contét számos kritika érte a keret összeállításáért, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a sérülések sem könnyítették meg a Juve egykori edzőjének a dolgát, hiszen Perin, Barzagli, Chiellini, De Rossi, Verratti és Florenzi is kisebb sérülés miatt nem állnak a szövetségi kapitány rendelkezésére ma este. Meglepő nevek Contétól megszokott módon találhatók szép számmal a névsorban: az idén sérülése miatt alig-alig játszó De Sciglio, a torinós Moretti-Padelli kettős, vagy éppen a csatársorba visszatérő Matri és az első válogatottságára készülő Sansone neve mindenképpen e kategóriába tartozhat, de a szintén hosszú sérülésből visszatérő El Shaarawy, vagy éppen a pocsék szezont záró Immobile behívásával sincs mindenki kibékülve.

A számos negatív előjel mellett akad azért egy pozitív is: Olaszország 2006. szeptember 6-a, a franciák elleni Eb-selejtezős vereség óta egyszer sem kapott ki Eb- vagy Vb-selejtezőn, ez pedig már nem kevesebb, mint 45 meccses veretlenségi szériát jelent 5 különböző selejtezősorozatban!

És hogy a végére visszakanyarodjunk egy kicsit a kritikákhoz: Conte várható kezdője kapcsán azt a legnehezebb eldönteni, hogy vajon az unalomig ismételt 3-5-2-t, esetleg Ranocchia vagy Immobile várható kezdőbe jelölését támadják-e hevesebben az olasz lapok – és tegyük hozzá, mi magunk sem feltétlenül egyezünk ezekkel a döntésekkel…

Horvátország (4-2-3-1): Subasic – Srna, Corluka, Vida, Vrsaljko – Rakitic, Badelj – Perisic, Kovacic, Olic – Mandzukic.

Olaszország (3-5-2): Buffon – Ranocchia, Bonucci, Astori – Darmian, Candreva, Pirlo, Marchisio, De Sciglio – Immobile, Pellé.

A találkozó 20:45-kor veszi kezdetét a spliti Poljud Stadionban, az összecsapást a Sport 1 élőben közvetíti majd.

forrás: azzurri.co.hu