Recent comments

Friss Hírek

Szezonértékelő(3), Lazio – Idén ismét szárnyaltak a római sasok

“A Roma solo Lazio!” 


Ez az emberek ars poeticája Róma azon részén, ahol a világoskékeknek szurkol a nagyérdemű – amely idén ismét régi fényében kezdett el tündökölni, a szezon sikeresen alakult a biancoceleste számára. Bár a kupadöntőt elbukták Pioli fiai a bajnok Juventus ellenében, mégis elégedettek lehetnek a harmadik helyezéssel a most zárult szezonban.

A legutóbbi nagy sikerkorszak az 1997/98-as bajnoki szezonban következett be, ez volt az áttörés éve sok sok évtized után. Ekkor a Cragnotti elnök úr által irányított együttes nagy sorozatba csapott. Sergio Cragnotti lett a Lazio elnök-tulajdonosa jelentős részesedéssel. A Cirio nevű élelmiszer ipari óriáscég segítségével juttatta a csúcsra  a rómaiakat. 1998-ban a hazai Szuperkupát és Olasz Kupát, 1999-ben a KEK utolsó kiírását, majd 2000-ben az Európai Szuperkupát is megnyerte csapatával. Az ezredfordulón a bajnokságot is  behúzták a világoskékek. A sikerek fő letéteményese az akkori évek edzőpápája, a svéd Sven-Göran  Erikkson és a Cragnotti által összevásárolt mega erősségű keret volt. Líra száz milliárdokat ölt a presidente új játékosokba. Íme a legjobbakat említve a teljesség igénye nélkül: Almeyda, Sergio Conceicao, Fernando Couto, Jugovics, Lombardo, Mancini, Mihajlovic, Nedved, Ravanelli, Salas, Sensini, Simeone, Sztankovics, Veron, Vieri, Crespo is viselte a csapat mezét. Ekkor még senki sem gondolta, hogy fenti nevek közül később a masszív cseh középpályás lesz majd a következő Kelet-európai aranylabdás Pavel Nedved személyében 2003-ban.(már a Juventus játékosaként kapta az elismerést) Érdekesség, hogy ezen időszak előtt, 97-ben távozott az együttes történetének második leggólerősebb játékosa Pioli után. Peppe Signori 152 bajnokin 107 alkalommal talált az ellenfelek hálójába, de nem tudott megegyezni a vezetőséggel a hosszabbításról!

Azonban egy-két éven belül a mértéktelen költekezésnek meglett a negatív eredménye is. 2002 novemberében Cragnotti cége, a Cirio csődbe ment és különböző pénzügyi manipulációk miatt vádat is emeltek az elnök ellen a hatóságok. A klub elnöki pozíciójáról is lemondott illetve részesedését eladta a klub elnökségének nyomására a presidente. Ezután nem sokkal egy hétköznap reggel le is tartoztatták toszkánai otthonában Andrea nevű fiával együtt Cragnottit. Azóta nem sikerült megismételnie a csapatnak a 2000 évek tájékán tapasztalt sikereket, bár Roberto Mancini vezetésével 2004-ben megnyerték az Olasz Kupát.
Lotito korszak végre kezd sikeressé válni

De kanyarodjunk vissza a jelenbe, hiszen az együttes nagy küzdelemben és hihetetlen izgalmak végén szerezte meg a dobogós helyet és az ezzel járó Bajnokok Ligája selejtezős indulás lehetőségét!

Napjainkban Claudio Lotito irányítja a római sasokat, amelynek fejlődése most már az eredményekben is megmutatkozik. Az itáliai labdarúgás ” keresztapjaként “ismert sportvezető Carlo Tavecchio Olasz labdarúgó Szövetségi elnök személyes tanácsadója, döntéshozója, bárkije, ki hogyan szeretné őt látni. A rossz nyelvek szerint minden szálat kezében tart az olasz labdarúgásban és a háttérből próbálja irányítani a folyamatokat. Számtalan pletyka illetve botrány lát napvilágot vele szemben, de eddig minduntalan tisztázta magát a vádak alól. Az utóbbi években több jó nevű szakemberre bízta a csapat irányítását Eduardo Reja, Vladimir Petkovic és Stefano Pioli személyében, de úgy tűnik az utóbbi lett a legjobb választás.

Rend, fegyelem, csapategység-a siker titka. 

És még voltak egyéniségek is…

Pioli eleinte csak kisebb együtteseket irányított az első osztályban, éppen a Bolognától érkezett Rómába a kiváló tréner. 2014 nyarán szerződtetett edző kilencedik helyen végzett csapatot vett át elődjétől Rejától, ami azt jelentette, hogy újdonsült együttese nem indulhatott el a nemzetközi porondon. Tehát kemény feladatnak ígérkezett a következő időszak de az edző vállalta a nagy kihívást. A biancoceleste komoly célokkal vágott neki az idénynek, a BL szereplés volt a szakvezetés álma.

Tulajdonképpen erős kerettel vágtak neki a 2014/15-ös idénynek , hiszen kiváló játékosok csapódtak össze az idény kezdetre. Marchetti  a kapuban a csapat egyik erőssége volt az utóbbi években is , aki az olasz válogatott keretének is rendszeres tagja. Az uruguayi válogatott portás, Fernando Muslera távozása után is erős maradt ez a poszt a csapatban. Bár az idény vége felé Marchetti többször is sérüléssel bajlódott, a helyettese Berisha mindig megoldotta a pótlását. Persze ez nem sikerült volna a remekül összerakott védelem nélkül. A Basta, De Vrij, Mauricio, Radu négyes volt az alapfelállás, ehhez csatlakozott a sérülések illetve az eltiltások miatt Gentiletti, Ciani, Cavanda és a csapat jolly-jokere Lulic is néha. A bosnyák válogatott középpályás a bal oldalon bárhol de a többi csapatrészben is bevethető sokoldalú labdarúgó. A 2013-as AS Roma elleni kupadöntőben győztes gólt lőtt a farkasoknak, azóta a drukkerek aranyba foglalták Senad lábát, nagyon szeretik a csupa szív elnyűhetetlen játékost. A hátsó alakzat 38 alkalommal kapitulált, de még lehetett volna kevesebb is a kapott gólok száma, ha állandóan ugyanabban az összeállításban tudtak volna pályára lépni.

Középen is remekül megalakult a belső sor,  roppant fegyelmezetten tették itt a dolgukat. A pálya közepén Marco Parolo kirobbanthatatlan volt az együttesből. Az olasz válogatottba is bekerült fedezetnek a Cesenán és a Parmán keresztül vezetett az útja Rómába, ahol hamar beilleszkedett az együttesbe. Kiváló teljesítményének köszönhetően az azzurriban és Lazióban is alapember lett. Az sslazio.hu nevű magyar honlap a szezon legjobbjának választotta a belső középpályást! Mellette Lucas Biglia volt a másik ütkző a középpályán. Az argentín a nemzeti csapatának is alapembere, a világbajnokság után kiváló formában folytatta az idényt klubcsapatában. Remekül szűrték az ellenfeleket Marco-val. Az idén robbant be a fiatal tehetség , Danilo Cataldi a köztudatba. Az U-21-es olasz válogatott labdarúgó saját nevelés, és nagyon kötődik a klubhoz. Pioli egyre több lehetőséget adott neki, aki meg is hálálta a bizalmat. Remekül szállt be az együttesbe és fegyelmezett játékával hívta fel magára a figyelmet. Cataldi nagyon jó viszonyt ápol a gárda rutinos játékosával Ledesmával, akire felnéz a fiatal játékos. Ledesma pedig már többször is kinyilvánította, hogy milyen sokat vár tőle, és nem bánja ha kiszorítja az együttesből. Talán az ilyen kapcsolatok volt ilyen erős és egységes a biancoceleste.

Ebben a csapatrészben sokadik virágzását élte a szezonban Stefano Mauri a csapatkapitány. A világoskékek vezére a csapat ikonikus alakja, zseniális irányító. Bár már a 35. életévét tapossa, és sérülékeny, ennek ellenére még mindig képes mérkőzéseket eldöntő gólokat szerezni. Az Atalanta elleni mérkőzésen két nagy gólt is szerzett a római helytartó, a másodikat jóval a 16-oson kívülről tekerte a hálóba! Két Olasz kupát már nyert az együttessel, de jövőre a BL-ben is szeretné vezetni a csapattársait. A vezetőség egy évvel meg is hosszabbította a lejáró szerződését.

A középpályán még lehetőséget kapott az évben Onazi is, a fent említett Ledesma pedig általában csereként beszállva erősítette csapatát. El is érkeztünk  a gárda legerősebb csapatrészéhez, a támadó szekcióhoz.
A két szélén két klasszis, az olasz válogatott Candreva és a brazil Felipe Anderson szerepelt. mindketten 10-10 gólt szereztek a Serie A-ban, emellett asszisztokkal is segítették a csapattársakat. Candreva az azzurrinak is alapembere. kiismerhetetlenül cselez, mozgékony, és gyors támadó. Remek beadások jellemzik a játékát, az idény végére talán egy kicsit elfáradt. Minden évben megkeresik a riválisok jobbnál jobb ajánlataikkal, de eddig mindig maradt a csapatban.

Felipe Anderson a tartaléksorból robbant be az olasz élvonalba. Az idény elején csak kiegészítő emberként számolt vele Pioli, de mára húzóembere lett a gárdának, a Serie A egyik sztárjává nőtte ki magát. Lendületből futballozik, mindkét oldalon befelé cselezve életveszélyes a brazil, aki több mérkőzést döntött el a góljaival. A Toro elleni meccsen mindkét gólját egyéni szóló után lőtte. Mára a védjegyévé váltak az ilyen megindulások, villámgyorsan vezeti a labdát a kis brazil . Talán a Sampdoria elleni 3-0 -ra megnyert mérkőzésen kezdődött a szárnyalása. Egy gólt rúgott és két gólpasszt adott a Felipe az Olimpicóban. Remélhetőleg folytatja ősszel is a remeklését!

A csapat csúcsa és éke idén ismét Miroslav Klose volt! A veterán támadó kihasználta a Djordjevic sérülése miatt megüresedett center posztot, hiszen 13 találatával ismét házi gólkirály lett. Bebizonyította, hogy bőven a harmincon túl is kihagyhatatlan a csapatból.

Djordjeviccel alapemberként számolt Pioli, de sajnálatos lábtörése miatt a tavaszi szezon nagy részét ki kellett hagynia. A szerb támadóban még sok van, jövőre megmutathatja valós tudását. Bár 20 meccsen így is szerzett hét gólt a csatár!

Tavaszi hadjárat

Az Inter elleni decemberi találkozón már a félidőben két góllal vezettek a sasok a San Siro-ban ellenállhatatlanul futballozva, a vége mégis döntetlen lett, nagyon ráültek az eredményre a világoskékek.
Két fordulóval később ismét az első játékrészt uralta a biancoceleste. Az AS Roma elleni derbin Mauri és Anderson góljaival vezetettek, de a vége ismét egál lett. Francesco Totti másképp gondolta. Dupláját pedig emlékezetesen ünnepelte…

Vereség Nápolyban. Higuaín eldöntötte, ekkor nagyon akadozott a gépezet, ötödik helyen tanyáztak a sasok.

Három napon belül két meccs a Milan ellen , az elsőt simán behúzták a rómaiak, szerencsétlenségükre ekkor tört el a szerb Djordjevuc bokája … Pluszban pedig Mexes ámokfutásáról is emlékezetes maradt a találkozó. A francia önkívületi állapotban fojtogatta Maurit…3-1 lett a vége. A kupában pedig ismét nyertek az indiszponált Rossonieri otthonában is, 1-0 lett Biglia büntetőjével.

A február két meglepő vereséget hozott , a Cesena és a Genoa ellen is kapituláltak Pioli fiai. Udinében viszont következő héten sikerült javítani, Candreva panenkás büntetőjével nyertek a világoskékek.
Márciusban a Sassuolo kellemes házigazdának bizonyult, egy hármast gurítottak a sasok. Ezután az idény találn legjobb játékával 4-0 arányban verték a Fiorentinát, hétközben pedig döntetlent játszottak az Olimpicóban a Napolival. Ekkor már a harmadik helyen álltak a Serie A-ban a sasok, egyre jobb formában futballozva. A Torino és a Verona ellen is könnyed kétgólos győzelmek, egyre biztosabbnak tűnt a dobogó a rómaiaknak. Következett egy siker a Cagliari ellen otthon, harmadik pozíció bebetonozva.
Áprilisban meglett a várva várt kupa döntőbe jutás, Lulic gólja ezúttal finálét ért Nápolyban, 1-0-ra nyertek idegenben a Napoli ellen!Vereség a Juventus otthonában, a címvédő fél óra alatt elintézte a találkozót, a Lazio végül tíz emberrel fejezte be a meccset, két góllal a zsákban mentek haza.

Botlás a Chievo, győzelem a Parma ellen(4-0), második helyen egy ponttal a farkasok előtt a biancoceleste! Május első hétfőjén Bergamóban hagyott két pont, 1-1 arányú döntetlen az Atalanta ellen, ismét a rivális AS Roma lett a második helyezett a dobogón.

Vereség a Coppa Italia döntőjében a Juve ellen. A rendes játékidő döntetlent hozott, Radu és Chiellini találtak be. A hosszabbításban viszont már csak a csereként beállt Matri, aki eldöntötte a kupa sorsát. Utoljára 2013 nyert a Lazio a sorozatban, ez maradt az utolsó-egyelőre…

Vereség a derbin a Roma ellen. Ez most nagyon fájt a világoskékeknek. 2-1, Yanga M’biwa lőtte a farkasok győztes gólját. Totti ismét üzent, ekkor még nem tudta a Lazio, hogy lesz-e game over?….

A Napoli ellen-idegenben- a Bl indulás volt a tét… És 4-2 arányban, emlékezetes mérkőzésen nyert a csapat, feltéve az idényre a koronát, meglett  a harmadik hely és a BL-selejtező !!!

Összességében Pioli érkezésével nagyot húzott  a sasok vezetősége! A szezon során kisebb hullámvölgyektől eltekintve megérdemelten lett dobogós a biancocelesete! 2008 után ismét bejuthatnak a Bajnokok Ligájába a rómaiak. A fejlődés folyamatos a csapat szempontjából, de igazából a következő idényben derülhet ki, hogy megtámadhatja-e a Juventus trónját a világoskék mezes együttes. Egyelőre azonban cél a BL-csoport körbe jutás, ami szerintünk sikerülni fog a Pioli tanítványoknak! A 2000 -es évek sikercsapata már a múlté, de Pioli vezetésével egy újabb nagy gárda van kialakulóban?

Türelmetlenül várjuk, hogy a Lazio a rivális AS Romával karöltve szorongassa meg az egyeduralkodó Juventust a Serie A-ban!

Most lett vége, de már kezdődhetne az új idény….

Források:
sslazio.hu
sslazio.it

forrás: azzurri.co.hu