Recent comments

Friss Hírek

Csődbe mentek, kérdéses a bajnokság befejezése

Hivatalosan is csődbe ment a Parma FC: az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság sereghajtóját a csütörtöki bírósági meghallgatáson fizetésképtelenné nyilvánították.


A meghallgatás mindössze tíz percig tartott, miután a klub – elnöke, Giampietro Manenti őrizetbe vételét követően – nem is próbált további fizetési haladékot kérni. A klubot az albán Rezart Tacitól februárban megvásárló Manentit pénzmosással és sikkasztással vádolják. A játékosok és alkalmazottak hosszú ideje csak várnak a fizetésükre, a klub teljesen ellehetetlenült.


A Serie A-ban sereghajtó Parma, amelytõl három pontot levontak a bajnokságban, két mérkőzésen nem tudott pályára lépni. Az Udinese elleni hazai találkozót azért kellett elhalasztani, mert a klub nem tudott fizetni a biztonsági szolgálat munkájáért és az áramért, majd a következő héten a futballisták döntöttek úgy, hogy nem lépnek pályára a Genoa vendégeként. A Parma ebben a szezonban már kétszer átesett 

tulajdonosváltáson. A csődeljárást az ügyészség kezdeményezte, mivel az új elnök, Manenti a megadott határidőig nem teljesítette kötelezettségét, nem utalta el a játékosok bérét és nem fizette be az adókat.

Kérdéses, hogy a Parma be tudja-e egyáltalán fejezni a Serie A 2014–15-ös idényét – a fizetésképtelenség megállapítása után ez csak úgy képzelhető el, ha az olasz labdarúgóliga vagy a szövetség (FIGC) finanszírozza a szezon végéig a klubot, mely két felszámolóbiztos, Angelo Anedda és Alberto Guiotto irányítása alá került. A liga mentőterve szerint a többi klub által befizetett bírságokat – ezek összegét ötmillió euróra becsülik – fordítanák a Parma üzemeltetésére.

A bíróság hivatalosan is közzétette a Parma adósságairól készített összesítést. A klub úszik az adósságban, a teljes összeg 218.4 millió euróra rúg. A Parmát megvásárolni kívánó befektetőcsoportoknak (ha lesznek ilyenek) át kell vállalni az adósságot ahhoz, hogy a klub a következő idényben a Serie B-ben indulhasson. Az olasz másodosztályba nevezés regisztrációs határideje június 28. Ahhoz, hogy a nevezést egyáltalán benyújthassa a klub, ki kell fizetni a Parma sportadósságait (ezek összege 74.3 millió euró).

A liga és a szövetség mentőterve nem elég ahhoz, hogy a klub végigjátssza az idényt: ehhez ugyanis az is kell, hogy a játékosok továbbra is vállalják a szereplést. Ha a Parma nem tudja benyújtani nevezését, akkor a Serie D-ben vagy az ötödosztályban (Eccellenza) folytathatja. 


forrás: NSO/ MTI