Recent comments

Friss Hírek

Juventus: perre fel!?

Pénzt és az elvett két scudettót is akarja a Juventus.


Az összes 2006-os döntés hibás volt? Kérdezheti ezt a közvélemény és az érintettek. A jelek szerint igen. Hétfőn ítéletet hirdettek a Calciopoli néven elhíresült olasz futball botrány újabb perében. Az Olasz Legfelsőbb Bíróság kiadott közleménye szerint gyakorlatilag az összes érintettet felmentette a vádak alól. Bohózat vagy jól megkomponált lejáratási akció?

2006 nyarán egy három hónapos vizsgálati időszak után a Juventus együttesét kizárták a Serie A-ból, az előtte szerzett két bajnoki címét pedig elvették tőle, amit a második helyezett Internazionale csapatának adtak. A botrányban érintett többi klub, az AC Milan, a Lazio, a Fiorentina és a Reggina megúszta enyhébb kisebb büntetésekkel. A nyomozások során kiedrült, hogy az Inter alaposan érintett az ügyben, mégsem fogta perbe őt a Legfelsőbb Bíróság.

2006 Májusában robbant ki a botrány, érintve az első és a másod osztályt. Telefon beszélgetéseket nyomozott le az olasz rendőrség. amely a csapatmenedzserek és a játékvezetői szervezet között játszódott le. Ezeknek a tárgya a mérkőzések megvesztegetése volt. A nápolyi ügyészek a fent említett beszélgetések másolatait hallgatták le, ezeken Luciano Moggi, a Bianconeri akkori igazgatója a GEA World menedzserirodával folytatott megbeszéléseket a bírók kiküldésének a rendszeréről. Az irodát maga Moggi(!) alapította, egyik alkalmazottja Alessandro fia volt, a másik pedig a válogatott akkori szövetségi kapitányának, Marcello Lippinek a fia, Davide volt. A történtek teljes nyilvánosságra kerülése után a Juve teljes vezetősége lemondott, ahogyan az FIGC( Olasz Labdarúgó Szövetség) elnöke Franco Carraro is.

A Milan büntetése 30 pont levonás volt, de elindulhatott a csapat a BL-ben(a csoportkörbe is bekerült). A következő idényt nyolc pontos hátrányból kellett kezdeniük és egy zárt kapus mérkőzést kellett rendezniük.

A Fiorentinától elvették a Bajnokok Ligája indulás jogát, és 15 pontos hátrányból kellet az új idényt kezdeniük és két zárt kapus találkozó várt rájuk.

A Juventusnak két bajnoki címét elvették, a másodosztályba sorolták a zebrákat, amit 9 pontos hátrányból kezdhettek meg, kizárták őket a BL következő idényéből, és három zárt kapus meccs várt rájuk.

A Reggiana 15 pontos hátrányt kapott, nem sorolták vissza, 68 ezer fontos büntetést kapott a klub. Elnökét, Pasquale Lillo Fotit 20 ezer fontra bírságolták, és két és fél évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Már 2011-ben nyilvánosságra hozták a felül vizsgálat eredményét, ami azt hozta, hogy hiba volt kizárni a Bianconerit, azonban az ügyben érintett többi klub több vádpontban is súlyosabb büntetést érdemelt volna. Az 2006-os, majd a fenti 2011-es FIGC vizsgálatot vezető ugyanaz a személy, Stefano Palazzi volt.

A Juventus most viszont kár térítést követelhet. A sportszakmailag, gazdaságilag, és erkölcsileg is megsemmisült, egy kilenc éves procedúra végén talán bebizonyíthatja az igazát. Az Andrea Agnelli által irányított öreg hölgy most polgári pert indított, és ha nem kapja meg a követeléseit, akkor a Nemzetközi Sportdöntőbíróság(CAS) elé fogja vinni az ügyét.

Perelni fogja az Olasz Szövetséget az együttes, 130 millió eurót a klubrészvények érték vesztése , 110 milliót a Juve Brand devalválódása , 80 milliót a BL bevételek kiesése , 40 milliót a tévés pénzek kiesése miatt követel az FIGC-n. És kérik vissza a két elvett scudettót is.

A nápolyi bíróság tehát felmentette Luciano Moggit és egykori kollégáját Antonio Giraudót. A velük kapcsolatos bebizonyított bűnszövetkezet vádja pedig elévült. Az ügyben vétkeskét szereplő összes játékvezetőt felmentették, kivéve Massimo De Sanctist, aki egy vádalku miatt 10 hónap börtönt kapott a bíróságtól.

Előre láthatóan újabb hosszas procedúra következhet a szövetség és a Juventus között, amelynek végeredménye előre szinte teljesen kiszámíthatatlan. Calciopoli újratöltve, de akkor mi is az igazság?

A Bianconeri magabiztosan vezeti a Serie A-t, és nagy eséllyel el is hódítja a Scudettót.  A Bajnokok Ligájában is áll az együttes, és anyagilag is stabil  helyzete. Az erkölcsi jóvátétel mellett azonban biztos jól jönnének zebrák számára a kártérítési millió eurók. De ha jogos lesz az igény, akkor mi lesz a szövetséggel, amely csőd közelbe kerülhet, ha igaza lesz a Juvénak a bíróságon?

forrás: azzurri.co.hu