Recent comments

Friss Hírek

Moggit felmentették a vádak alól!

Lassan 9 éve robbant ki az olasz futball történelmének egyik legnagyobb botránya, a Calciopoli néven elhíresült mizéria, amely a játékvezető-küldő rendszer szándékos manipulálása miatt robbant ki.


A calcio-t alapjaiban megrázó botrány kegyetlen következményekkel járt, elsősorban a Juventus, a Milan és a Fiorentina számára: a torinóiakat megfosztották két bajnoki címüktől (az egyiket az Inter kapta meg) és 9 pontos levonással száműzték őket a Serie B-be, a Rossoneri és a Viola pedig 8 és 15 pontos hátránnyal kezdte meg a következő szezont a bajnokságban.

Személyi szinten legkomolyabban a Juventus Triádját meszelték el, az évek során nagy hatalomra szert tevő Moggi-Giraudo-Bettega hármason csattant elsősorban az ostor. Közülük is kiemelkedik Luciano Moggi, a legendás sportigazgató, akit elsősorban tettek felelőssé a történtekért, és a tárgyalások során előbb 5 évre, majd élete végéig eltiltották a sportággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, emellett 2 év 4 hónap börtönbüntetést is kiszabtak rá.

Moggi viszont nem nyugodott ebbe bele, és az évek során több ezer telefonbeszélgetést tárt az ügyészségek elé, amelyek vagy az ő mérsékeltebb szerepét, vagy a riválisok vezetőinek sárosságát bizonyítják. Ennek megfelelően a Calciopoli nem ért véget 2006-ban.

Olyannyira nem, hogy az ügy még mindig húzódik.

A Calciopoli legújabb fejleménye tegnap született meg. Moggi sokadik fellebbezése ezúttal már a Legfelsőbb Bíróság elé került, a bíróság pedig tegnap hozta meg döntését, amelynek értelmében Luciano Moggit felmentették mindkét szankció, tehát a börtönbüntetés és az életfogytig tartó eltiltás alól. Moggi korábbi társa, Antonio Giraudo is boldog lehet, mivel az ő szerepét is tisztázták, így ő is felmentést kapott a vádak alól.

A vád alatt álló egykori játékvezetők közül Paolo Bertini, Antonio Dattilo és Gennaro Mazzei fellebbezését elfogadták, Massimo De Sanctis és Salvatore Racabulto keresetét ellenben elutasították.

A bíróság továbbá kimondta, hogy az akkori rendszer saját hibájából kifogóan magában foglalta a meccsek manipulálásának lehetőségét.

Az ügynek mindenesetre további folytatása várható, már csak azért is, mert a Juventus 443 millió eurós kártérítési kérelmet is benyújtott, miután egy korábbi bírósági döntés kimondta: hibás ítéletek születtek a 2006-os eljárások során.

forrás: azzurri.co.hu