Recent comments

Friss Hírek

Azzurri: Prandelli kipróbálná a Balotelli-Rossi duót

Az olasz válogatott pénteken Milánóban a nagy rivális Németországot látja vendégül, a találkozót kiváló lehetőségnek tartja a kísérletezésre a taljánok szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli.


A 2012-es Európa-bajnokság döntőjét megjárt Olaszország rendkívüli magabiztossággal nyerte meg selejtezőcsoportját, a B jelű hatost veretlenül, plusz tízes gólkülönbséggel abszolválta, így biztosan ott lesz a jövőre esedékes brazíliai világbajnokságon. 

Cesare Prendelli csapata az elkövetkező napokban Németország és Nigéria ellen is pályára lép, de a szakember egy időszak lezárása helyett inkább a vb-re való felkészülés első állomásaként tekint a soron következő két találkozóra.

"Még mindig vannak kiadó helyek a világbajnoki csapatban. Sokakat motiválhat, ha ezt hallja, de a meghívóhoz egyenletes teljesítmény szükséges" - mondta Prandelli, akinek fejében 35 játékos neve forog, de a vb-re csak 23 labdarúgóval utazhat. Hogy pontosan kik lesznek a kiválasztottak, az majd csak a jövőben dől el. A squadra azzurra pénteken a San Siróban igazi csemegének ígérkező mérkőzést játszik Németországgal, majd hétfőn Londonban Nigéria lesz az ellenfele.

"Németország példaként állhat mindenki előtt, van 18 szövetségi futballakadémiája. A mi utánpótlásszektorunk rövid távban működik, de ez az a szegmens, ahol el kell kezdened invesztálni a futballba" - osztotta meg véleményét a kapitány, aki azt is elárulta, hogy a németek ellen kipróbál majd néhány új taktikai variációt is. "Megvan a precíz játékrendszerünk, de fel kell készülnünk más típusú játékra egy mérkőzésen belül is. Talán túl sokszor játszottunk szélesen, ezért középen valamelyest veszítettünk a labdabirtoklás és a minőséget illetően. Láthatjuk, hogy nincs sok időnk együtt készülni, ezért az ilyen mérkőzések alatt kell gyakorolnunk ezeket a variációkat. Lehorgonyoztunk a négy középpályással és két csatárral felálló rendszerben, de a mérkőzések alatt jobban szélesíthettük volna a repertoárunkat" - fogalmazott meg önmagával szemben is némi kritikát a szakember.

"Ezúttal Németország lesz az ellenfelünk, egy olyan csapat, amely maga a történelem. Meg kell értenem, hogy kik azok a játékosok, akik képesek magabiztosan teljesíteni ezen a szinten, egy ilyen ellenfél ellen is. Például ott van Antonio Candreva, aki már megmutatta, hogy erős jellem, mentálisan higgadt, mikor velünk van. Behívtam például Marco Parolót, egyrészt mert megérdemelte, másrészt az egyik legjobb középpályás ebben a szezonban. Az a tervem, hogy kipróbálom majd Balotellit és Rossit együtt, bár Giuseppe influenzás lett, majd meglátjuk pályára tud-e lépni. Ő egy nagyszerű karakter, akit a sérülései csak erősebbé tettek. Rossi képes középcsatárt és hátravont éket is játszani, és nagy segítségére tud lenni a csapatjátéknak is" - így a kapitány.

Prandelli külön kitért Mario Balotellire is. Az AC Milan támadója messze van csúcsformájától, a klubcsapatában immáron öt mérkőzés óta nem talált a kapuba, és játékában fellelhetőek a frusztráció jelei. 

"Egyetértek Massimo Allegrivel, aki azt mondta, hogy egy nagy bajnoknak győzelemhez kell segítenie csapatát, nem pedig magának megnyernie a mérkőzést. Mario most furcsa időszakon megy keresztül, de ha megvan benne a büszkeség és elég erős karakter, fel tud nőni a feladathoz. Balotellinek higgadtságra és önbizalomra van szüksége, hogy együtt tudjon élni a nyomással, ami ránehezedik. Neki és a hozzá hasonló fiataloknak újra fel kéne fedezniük a játék örömeit" - árulta el véleményét legnagyobb sztárjáról az 56 éves szakember.

A sajtótájékoztató végén Prandelli kitért arra is, hogy a világbajnokság ideje alatt korlátozni fogják majd a játékosok Twitterezését. "Nem vagyok a Twitter ellen, de a világbajnokságon lesznek belső szabályaink. Ha valaki akar mondani valamit, megteheti egy sajtótájékoztatón, profi körülmények között, nem kell a Twittert használnia. Tudom, hogy a játékosok szeretik a közvetlen kapcsolatot a közönséggel, de 15, 20 vagy akár 40 napra meg kell próbálniuk felhagyni ezzel".

A pénteken 20 óra 45 perckor kezdődő összecsapáson az olaszok és a németek is erős csapattal állhatnak fel, igaz Joachim Löw keretében többek játéka is kérdőjeles: Rossihoz hasonlóan betegséggel bajlódik Mesut Özil és Per Mertesacker is, Miroslav Klose pedig a hétvégi bajnokin szenvedett vállsérülést. Az olasz csapatban a már említett Parolo mellett újra meghívót kapott Domenico Criscito, aki egy hosszabb sérüléséből felépülve már a Zenitben is pályára lépett, és újra megkapja a bizalmat a válogatottban is.

A két válogatott legutóbb a tavaly nyári Eb-n találkozott egymással, akkor az elődöntőben Balotelli duplájával az olaszok 2-1-es győzelmet arattak. Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de Németország tétmérkőzésen például még soha nem győzte le Olaszországot, sőt, a 18 egymás elleni összecsapásból csak hármat tudott megnyerni (1929,1939,1995), míg az azzurik 11 sikert arattak és négy döntetetlen született.


forrás: hatharom.com