Recent comments

Friss Hírek

Lotito: Versenyképesek és gazdaságilag stabilak vagyunk

Claudio Lotito tegnap a Gazetta dello Sportnak adott egy hosszabb interjút.


Megverték a kupadöntőben a Romát, majd egy remek átigazolási szezont is letudtak, nagy az izgalom a Laziónál. Leírhatjuk, hogy ez az eddigi legjobb nyár, Lotito irányítása alatt?

Ebben a hihetetlen, nyári, római hőségben talán nem ezt mondanám... Mindenesetre az igaz, és ezt minden alkalommal elmondom, hogy olyan csapatot akarunk felépíteni, amely gazdasági egyensúlya megőrzése közben válik versenyképessé. Ahogy azt sem lehet eleget sulykolni, hogy eleve hátrányosabb helyzetből indulunk, mint a többi klub: az adóhátralékok miatt még mindig évente 6 millió eurót fizetünk ki. Ez pontosan egy átlagos Serie B-s klub költségvetése.

A Juventus elleni Szuperkupa-meccsen megszerezheti a klubnál a negyedik trófeáját is.

Nehéz mérkőzés lesz. A bajnokság legerősebb csapatával fogunk szembenézni, akik a bajnoki cím óta még erősebb lettek. Meggyőződésem, hogy nem áldozati báránynak megyünk fel a pályára, bízom abban, hogy nyerhetünk. Ha olyan koncentráltan, egységesen és határozottan játsszunk, mint a Roma ellen, vagy mint anno Pekingben az Interrel szemben, akkor győzhetünk. Remélem így is lesz.

Sajnálja, hogy nem tértek vissza Pekingbe, vagy örül annak, hogy az Olimpicóban lesz a meccs?

Egy nemzetközi nívót kapott volna a mérkőzés, ha Kínában kerül megrendezésre, nem lehet elfeledkezni arról, hogy a Laziónak, mint márkának, ez jól jött volna. Viszont a liga úgy döntött, hogy mostantól az Olimpico szolgál a Szuperkupa-meccsek megrendezésére is. Azért a kínaiakkal kötött szerződést még érdemes lesz megvizsgálni.

Agnelli fellebbezett a döntés ellen.

Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest remélem, hogy enyhültek a feszültségek. Eddig 44 ezer jegyet adtunk el, pedig nem olcsóak.

Ez a meccs fogja megmondani, hogy a Lazio lehet-e anti-Juventus a bajnokságban?

Ezt még túl korai lenne kijelenteni, sok csapat erősödött, az egész bajnokság versenyképesebb lett. Nem feledkezhetünk el az Interről, Milanról, Napoliról, Fiorentináról, Romáról sem. Mindegyikük magas minőséget képvisel. Remélem, hogy a Lazio meg tud majd felelni az elvárásoknak.

Mauri játszhat a Szuperkupa-meccsen?

Az elsőfokú döntés megszületett, de jogerőre semmi sem emelkedett.

Mindeddig 26 milliót költöttek, és egy alapembert sem adtak el. Fejtse ki az okait.

Ez a vágyunkat fejezi ki, arra, hogy növeljük az erősségünk és minőségünk. Versenyképesek akarunk lenni, ez pedig a játékosok teljesítményén múlik. Amikor 2004-ben megvettem a Laziót, azt mondtam, hogy egy felhőkarcolót akarok építeni, ami azonban nem homokra, hanem vasbetonra épül. Ma pedig ott tartunk, hogy úgy nyerhetünk címet a Juventus ellen, hogy még mindig egy Serie B-s klub költségvetését törlesztjük az adóhatóság felé. A tervezésben, az áldozatvállalásban és az ambícióban hiszünk. Ezzel pedig nem fér össze, hogy eladjuk a játékosainkat. Valóban előfordult, hogy alapemberek távoztak, de Kolarov és Lichtsteiner is el akart menni, az értük kapott pénzből pedig minőségi ugrásokat hajtottunk végre.

A Bajnokok Ligája a cél a következő idényben?

A cél az, hogy a legjobbak legyünk. Tavaly bizonyos okok miatt voltak hullámvölgyeink, de nem adhattuk fel sem az Európa-ligát, sem a kupát. Idén a tűz közelében akarunk lenni, az elejétől a végéig.

Már nem vesznek több játékost?

Gyakran elmondom: a piacon vagyunk az év 365 napján, és annak mind a 24 órájában. Andersont le akartuk igazolni januárban, nem sikerült, dolgoztunk rajta tovább, és júliusban meg is érkezett. Semmi sem kizárt.

Perea mikor csatlakozhat?

Perea a Lazio játékosa, dolgozunk azon, hogy mihamarabb csatlakozhasson hozzánk. Ez történik akkor, ha bizonyos játékosok nem úgy tesznek, ahogy arra korábban ígéretet tesznek, és itt most természetesen nem Pereára gondolok. Meg fogjuk oldani.

Szeretnék megújítani Hernanes szerződését?

Az együttműködés szellemében tárgyalunk vele és képviselőivel is. Megvan a hajlandóság részünkről, és úgy érzem, részükről is. Meggyőződésem, hogy nem lesznek konfliktusok.

Akkor is így fogja gondolni, ha szeptember másodikáig befut érte egy 30 millió eurós ajánlat?

A mai napig senki sem kopogtatott az ajtómon, hogy konkrét ajánlatot tegyen érte. Nem a képzeletemben élek, mindennel akkor foglalkozom, ha a való élet elém hozza. Csak azt tudom mondani, hogy a Lazio nem akarja eladni Hernanest, ellenkezőleg, meg akarja tartani.

Ha eladják Kozákot, érkezik új csatár?

Kozák fiatal, többet akar játszani, mint ahogy azt tette az El-ben is, és ott gólkirály lett. Valóban gondolkoztunk azon, hogy Kozákot eladjuk. Ám mindig azt mondom, ha valakit eladunk, az csak azért történhet meg, hogy utána a csapat erősebb legyen. Ezért aztán ha valóban távozni fog, akkor az érte kapott pénzt a lehető legjobban fogjuk felhasználni.

Az igaz, hogy Preziosi Gilardinót javasolta önnek?

Enrico jó barátom, szeret viccelődni. Tisztában vagyunk azzal, hogy mi kell nekünk, és azzal is, hogy ezért mit kell tenni.

Mit kért Petkovictól a következő szezonra?

Azt, hogy 100 százalékosan tegyük magunkat oda. A minőségi munka minőségi eredményeket szül. Tudjuk, mik a céljaink, el akarjuk azokat érni.

Petkovic szerződése 2014-ben lejár.

A klubvezető és az edző között a kapcsolat olyan, mint férj és feleség között: együtt küzdenek a nagy célokért. Egy konstruktív kapcsolat, ahol az individualizmusnál többet ér a munka. Petkovic mindebben jó partner.

Nagyon sok fiatal reménysége van a csapatnak.

Jól látja. Ellentétben azzal, amit a média mond - mert tőlük mindig megkapom, hogy Lotito nem törődik a fiatalokkal -, hiszünk bennük. A Primavera bajnokságot nyert, a Salernóban pallérozódnak neveltjeink, a felnőtt keretben is többen szerepelnek.

Tare egy olyan modellről beszélt, mint amit a Schalke vagy a Dortmund is megvalósított. Szerinte ez a cél.

Igen, de nem szabad másolni egyiket sem. Ez pontosan az a politika, amit lassan 10 éve viszek a klubnál. Most már van újságunk, rádiónk, tévénk, mindegyik a legigényesebbek közé tartozik ezen a téren. Immár a harmadik játékost igazoltuk le a Barcelonától, Tounkara és Keita után, Seck-et.

Klose a világbajnokság után visszavonul, vagy folytatja a játékot?

Reméljük, továbbra is számíthatunk rá, de ez kizárólag az ő döntése.

Az akadémiai projekt is megvan még?

Zöld utat kaptunk Formello városától, terveink között szerepel. Folyamatosan újítjuk és szépítjük a központunkat.

 forrás: sslazio.blog.hu