Recent comments

Friss Hírek

Serie A: Meg tudja szorítani valaki a Juventust?

Szombat délután a Verona-Milan találkozóval kezdetét veszi az olasz első osztályú labdarúgó bajnokság 2013/14-es szezonja.


Ennek apropóján megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a Serie A-ról. 

Az elmúlt két év bajnoka, vagyis a Juventus idén is kimagaslik a mezőnyből, a kérdés tehát adott, meg tudja-e szorítani valaki a torinóiakat?

Zsinórban harmadik bajnoki elsősége begyűjtésére készül a Juventus, melyre minden esélye megvan a torinóiaknak. Antonio Conte a nyáron tovább erősítette az amúgy sem gyenge játékoskeretét, hiszen olyan világsztárok érkeztek, mint Fernando Llorente vagy Carlos Tévez. Rajtuk kívül Angelo Ogbonna megszerzése és Federico Peluso végleges leigazolása jelent tényleges erősítést. Távozók közül Emanuele Giaccherini, Nicolas Anelka, Vincenzo Iaquinta és Nicklas Bendtner nevét érdemes megemlíteni, igaz egyikőjük sem számított alapembernek. A Zebrák felkészülése gyengére sikeredett, azonban vasárnap Rómában, a Laziót 4-0-ra megverték az Olasz Szuperkupa fináléjában. A tavalyi szezont, az igazolásokat és a múlt heti találkozót elnézve, minden jel arra utal, hogy a Juvénak összejön az újabb bajnoki cím.

Távozott a Napoli együttesétől a sikeredző, Walter Mazzarri, helyét egy másik kiváló tréner, Rafa Benítez vette át. A déliek elveszítették legjobb játékosukat, Edinson Cavanit, rajta kívül még Hugo Campagnarót, Morgan De Sanctist, Omar El Kaddourit és Rolandót is. Igaz, az érkezők listája sem gyenge, sőt... Nápolyba tette át székhelyét Pepe Reina, Gonzalo Higuaín, Raúl Albiol, José María Callejón, Rafael, Walter Gargano, Dries Mertens, ráadásul Pablo Armerót is végleg megvásárolta az égszínkék együttes. Benítezék felkészülése pazarul sikerült, de a legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e pótolniuk Cavanit? Ha igen, akkor megszoríthatják a Juventust, ha nem, akkor még a BL-helyekért is izgulnia kell a Napolinak.

Az előző szezonban a Milannak csak nagy nehézségek árán sikerült kiharcolni a harmadik helyet a Serie A-ban. A piros-feketéktől távozott Dídac Vilá, Mario Yepes, Massimo Ambrosini és Mathieu Flamini. Érkező oldalon Andrea Poli, Riccardo Saponara, Matías Silvestre található, illetve Urby Emanuelson visszahozását és Cristian Zapata végleges megvételét érdemes megemlíteni. A gárda összességében nem sokat változott, így kicsit meglepő, hogy a milánóiak felkészülése felemásra sikeredett. Egy tétmérkőzésen már túl van a Rossoneri, BL-selejtezőn a PSV Eindhoven ellen ért el 1-1-es döntetlent Hollandiában. Így minden esélye megvan a Milannak arra, hogy bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Azonban a Serie A-ban reálisan idén is csak a dobogóért harcolhat a lombardiai klub.

Hiába hajrázott óriásit az elmúlt idényben Vincenzo Montella együttese, a Fiorentina csak a negyedik helyre futott be az olasz bajnokságban. A Violák megváltak legjobbjuktól, Sztevan Joveticstől, míg rajta kívül Rómulo, Haris Seferovic, Luca Toni, Lorenzo De Silvestri, Emiliano Viviano, Giulio Miglaccio és Mohamed Sissoko is távozott. Érkező oldalon olyan neveket olvashatunk, mint Mario Gómez, Josip Ilicic, Massimo Ambrosini, Joaquín és Olekszandar Jakovenko. Ezen kívül Juan Vargas visszahozása, valamint Juan Cuadrado végleges átigazolása is jó döntésnek tűnik. A toszkánok felkészülése gyengécskére sikeredett, viszont ha az Európa Ligában kiejtik a Grasshoppers együttesét, akkor idén több fronton harcol majd Montella csapata. Mindezek, illetve a csapat átalakulása miatt idén is az Európa Ligás helyekért harcolhatnak a Violák.

Az Udinese együttesénél a szokásokhoz híven hatalmas volt a jövés-menés. Fontosabb távozók közé sorolnánk Davide Faraonit és Mehdi Beantiát. Érkezők közül Bruno Fernandest és Nico Lópezt emelnénk ki a rengeteg fiatal tehetség mellett. Francesco Guidolin együttesének felkészülése közepesre sikeredett, azonban a Siroki Brijeget oda-vissza megverték az Európa Ligában. Ha minden a terv szerint alakul, akkor az Udinese a Liberec kiejtésével könnyedén bejuthat az EL-csoportkörébe. Vagyis a fekete-fehérekre ezúttal is kétfrontos háború vár, ami miatt nagyon könnyen kicsúszhatnak az első ötből...

A nyár egyik legjobb üzletét a Roma együttese hajtotta végre, ugyanis a Farkasok a Lille korábbi sikeredzőjét, Rudi Garciát ültették le a kispadra. A bordó-sárgáktól eligazolt Pablo Osvaldo, Marquinhos, Nico López, Bojan Krikic és Maarten Stekelenburg. Az új arcok közül érdemes megjegyezni Kevin Strootman, Mehdi Beantia, Gervinho, Maicon és Morgan De Sanctis nevét. Mattia Destro végleges átigazolása és Marco Boriello visszacsábítása is nagy fogásnak tűnik. A csapat felkészülése jól sikerült, így a római szurkolók bizakodhatnak egy nagyon jó szereplésben.

Az előző évadban Olasz Kupát nyert a Lazio együttese, azonban a bajnokságban csak a hetedik helyre futott be. A Serie A-s csapatokhoz képest nem volt nagy jövés-menés a fővárosiaknál. Távozott Mauro Zárate, Louis Saha - befejezte pályafutását -, Juan Pablo Carrizo, Javier Garrido és Modibo Diakité. A Sasok leigazolták Lucas Bigliát, Felipe Andersont, Diego Novarettit, Brayan Pereát , Antonio Candrevát pedig végleg megszerezték. Vladimir Petkovic együttesének jól sikerült a nyári szezonja, azonban vasárnap megsemmisítő vereséget szenvedett a Stadio Olimpicóban a Juventus elleni Olasz Szuperkupa fináléjában. Ha nem sikerül ebből a hatalmas zakóból felocsúdnia az égszínkékeknek, akkor bizony idén sem lépnek előrébb a hetedik helynél…

Kiválóan szerepelt az előző idényben a Catania, hiszen a nyolcadik helyre ért oda a szicíliai csapat. A piros-kékektől távozott Alejandro Gómez, Francesco Lodi, Giovanni Marchese és Amidu Salifu. Érkezők közül Maxi López „hazacsábítása”, Panagiotisz Taktcidisz, Gino Peruzzi, Fabián Monzón és Sebastián Leto megszerzése okozhat örömöt a délieknek. A gárda felkészülése egyébiránt közepesre sikeredett, ebből és az igazolásokból arra következtetünk, hogy a Catania vélhetően ismét a középmezőnyben végezhet, de talán valamivel hátrébb, mint tavaly.

Az elmúlt szezon egyik legnagyobb negatív szenzációját az Inter szereplése szolgáltatta, hiszen a milánói csapat csak a kilencedik helyre volt jó. Ennek fényében nem meglepetés, hogy Andrea Stramaccionit Walter Mazzarri váltotta a kispadon. A kék-feketéktől távozott Matías Silvestre, Marco Benassi, Antonio Cassano, Tommaso Rocchi és Wálter Gargano. Az új arcok közül Ishak Belfodil, Mauro Icardi, Rolando, Saphir Taider, Rubén Botta, Marco Andreolli és Hugo Campagnaro jelenthet tényleges erősítést. Mazzarriék felkészülése nem sikeredett túl fényesre, igaz az Olasz Kupában a Citadellát 4-0-ra verték meg. Az Inter a játékoskerete alapján a legjobb háromba odaférhet, azonban ha dobogóra állhatnának a kék-feketék, akkor az idén ők szolgáltatnák a legnagyobb pozitív meglepetést a ligában.

A Parma a középmezőnyhöz tartozott az előző idényben, hiszen a tizedik helyet szerezte meg a Serie A-ban. A gárdánál óriási-jövés menés volt, viszont fontos távozók közt csak Mariga McDonald és Ishak Belfoldil nevét érdemes megjegyezni. Érkezők közül Antonio Cassano, Mattia Cassani, Raman Chibsah és Afriyie Acquah hozhat új színt a Parmába. A kék-sárgák felkészülése nagyon jól sikerült, amit alátámaszt a Lecce ellen aratott 4-0-s Olasz Kupa-siker is. Véleményünk szerint Roberto Donadoni csapata komoly meglepetéseket is okozhat az idei szezonban, és a tizedik helynél bőven előrébb léphet.

Egy viszontagságos szezon után a Cagliari együttese gond nélkül kiharcolta a bennmaradást az elmúlt esztendőben. Olasz csapatokhoz képest szinte semmilyen változás nem történt a szárdoknál, hiszen Thiago Ribeiro és Federico Casarini távozott, míg érkezők közül Mariosz Oikonomou leigazolását és Danilo Avelar végleges megszerzését érdemes megjegyezni. Ivo Pulga csapata remekül szerepelt a nyári tesztmérkőzéseken, azonban a Frosinone ellen sikerült kiesnie a piros-kékeknek az Olasz Kupából. A Cagliari játékoskerete alapján a középmezőnybe várható, azonban ha idén is úgy kezdik a szezont, ahogy tavaly, akkor nem biztos, hogy ezúttal megmenekülnek a kieséstől…

Közepesen teljesített az előző idényben a Chievo együttese, hiszen a 12. helyre futott be az idény végén. Ettől függetlenül Eugenio Corini mestert Giuseppe Sannino váltotta a kispadon. A sárga-kékeknél kismillió érkező, s távozó volt, melyek közül a fontosabb eligazolók a következők: Francesco Acerbi, Gabriel Hauche, Mario Sampirisi, Felipe Seymour, Kamil Vacek, Isaac Cofie, Marco Andreolli, Nikolaosz Szpiropulosz és Luciano. Érkező oldalon Dejan Lazarevics, Manuel Pamic, Riccardo Improta és Maxwell Acosty hozhat némi új szelet Veronába. Összességében a gárda gyengült, így nem meglepő, hogy a Chievo közepes felkészülésen van túl, az Olasz Kupában viszont az Empoli együttesét kiejtették a sárga-kékek. Mindent egybevetve a veronai csapat a második leggyengébb kerettel vág neki a ligának, s biztos, hogy végig harcban lesz a kiesés ellen folytatott ádáz harcban.

Várakozáson alul szerepelt a 2012-2013-as szezonban a Bologna együttese, hiszen csak a 13. helyet szerezte meg. Távozott a csapattól Manolo Gabbiadini, Marco Motta, Alberto Gilardino, Tibierio Guarente, Cristian Pasquato és Saphir Taider. Az új fiúk közül Rolando Bianchit, Francesco Della Roccát, Robert Acquafrescát és Marek Cechet emelnénk ki. A piros-kékek felkészülése közepesre sikeredett, az Olasz Kupában a Bresciát elbúcsúztatták. Mivel a gárda több húzóembere is távozott, így vékonyka kerettel vág neki a Bologna az idei szezonnak. Azonban hatalmas csalódás lenne számunkra, ha Stefano Pioli csapata elköszönne az élvonaltól…

Furcsa ezt leírni, de az előző szezonban a Sampdoria az újonc szerepét töltötte be a Seria A-ban, s Laczkó Zsolték viszonylag könnyedén kiharcolták a bennmaradást. A genovai csapattól távozott Marcelo Estigarribia, Maxi López, Jonathan Rossini, Mauro Icardi, Andrea Poli, Gianni Munari és Sergio Romero. Az új igazolások közül Manolo Gabbiadini, Bartosz Salamon, Lorenzo De Silvestri, Vasco Regini, Pawel Wszolek, valamint Nicola Pozzi visszaszerzése hathat pozitívan a kék-fehérekre. A nagy változások ellenére Delio Rossi együttese viszonylag jól szerepelt a nyári tesztmérkőzéseken, amit a Benevento Olasz Kupából történt kiejtése is alátámaszt. Laczkóék idén is a középmezőnybe végezhetnek, s elméletileg nem kellene, hogy a kiesés veszélye egy percig is fenyegesse őket.

Az Atalanta együttese picit a várakozáson alul szerepelt, hiszen csak a 15. helyre volt jó a tavalyi végelszámoláskor. Távozott a kék-feketéktől Davide Biondini és Igor Budan, míg érkezők közül Giulio Miglaccio, Nica Constantin, Danielle Baselli és Mario Yepes leigazolása, valamint Luca Cigarini, Luigi Giorgi és Giuseppe De Luca végleges megszerzése, illetve Matteo Ardemagni visszacsábítása jelenthet erősítést. A bergamói csapat felkészülése jól sikerült, amit a Bari elleni fölényes, 3-0-s Olasz Kupa-siker is jól mutat. Véleményünk szerint idén az Atalanta előrébb léphet a tabellán.

Újoncként vágott neki az elmúlt idénynek a Torino, és sikeresen kiharcolta a bennmaradást. A Bikáktól távozott Angelo Ogbonna, Jonathas, Valter Birsa, Mario Santana, Mario Bakics, Rolando Bianchi, Alen Sztevanovics és Ferdinando Coppola. Érkezők közül Ciro Immobile, Omar El Kaddouri, Cesare Bovo, Alexander Farnerud, Matteo Brighi, Marcelo Larrondo és Emiliano Moretti nevét érdemes feljegyezni. A bordó-fehérek felkészülése közepesre sikeredett, s ráadásul a Bikáknak sikerült kiesnie az Olasz Kupából a Pescarával szemben. Vélhetően nem esik ki a Torino, de az biztos, hogy közel lesz a tűzhöz…

Tőzsér Dániel csapata, a Genoa éppen elkerülte a kiesést a tavalyi szezonban, hiszen csak az utolsó fordulóknak köszönhetően harcolta ki a bennmaradást. A piros-kékeknél óriási jövés-menés volt, a fontosabb távozók az alábbi játékosok: Juan Vargas, Matuzalém, Marco Borriello, Rubén Olivera, Mattia Cassani, Eros Pisano, Alexandrosz Corvasz, Cesare Bovo, Emiliano Moretti, Ciro Immobile, Sébastien Frey, Bosko Jankovics, Andreas Granqvist. Az új arcok közül Francesco Lodi, Sime Vrsaljko, Giovanni Marchese, Isaac Cofie, Mario Santana, Rodney Strasser, míg Davide Biondini, Alberto Gilardino és Mattia Perin visszaigazolása jó döntésnek tűnik. A hatalmas változások miatt a genovai csapat felkészülése közepesre sikeredett, sőt az Olasz Kupában a Spezia együttesével szemben alulmaradt. A játékoskeret alapján Tőzséréknek a középmezőnyben lenne a helyük, de a tavalyi, illetve a nyári forma miatt ismét nehéz szezonra számíthat a Genoa.

Az újoncok közül a Serie B aranyérmese, vagyis a Sassuolo rendelkezik a legerősebb kerettel. A zöld-feketéktől Richmond Boakye, Raman Chibsah és Andrea Catellani is távozott, míg Reto Ziegler, Simone Zaza, Francesco Acerbi, Marius Alexe, Jasmin Kurtic, Antonio Rosati és Jonathan Rossini érkezett. A gárda jól teljesített a nyáron, míg az Olasz Kupában a Novarát ütötte ki. Ettől függetlenül az abszolút újonc Sassuolónak vért kell izzadni, hogy megkapaszkodjon a Serie A-ban.

A Verona is újoncként vág neki az idei Serie A küzdelmeinek. A másodosztály tavalyi ezüstérmesének kerete jócskán átalakult a nyár folyamán. Fontosabb távozók közül Matti Lund Nielsen, Matteo Bianchetti és Armin Bacinovic nevét érdemes kiemelni. Az új igazolások közül Nyikolaj Mihajlov, Bosko Jankovics, Rómulo, Samuele Longo, Luca Toni és Ezequiel Cirigliano, illetve Raphael Martinho végleges megszerzése igen jó választásnak tűnik. A Hellas jól szerepelt a nyári edzőmérkőzéseken, ráadásul az Olasz Kupában a Palermo együttesét is kiejtette. Ha így folytatják a veronaiak, könnyedén megkapaszkodhatnak a Serie A-ban, azonban biztos, hogy a kieső zóna körül végeznek a sárga-kékek.

A másodosztály rájátszását a Livorno nyerte, így a toszkán gárda is az élvonalban szerepelhet idén. A csapattól egy fontosabb távozó volt Vincenzo Fiorillo személyében. Érkezők közül Francesco Bardit, Leandro Grecót, Marco Benassit és Ibrahima Mbayét érdemes megjegyezni. A bordó-fehér alakulat megerősödött az idei szezonra, azonban még így is a leggyengébb kerettel vág neki a Serie A-nak. Az együttes felkészülése gyengére sikerült, ráadásul a Siena ellen sikerült kiesnie az Olasz Kupából. Mindent egybevetve csoda kellene ahhoz, hogy a Livorno kiharcolja a bennmaradást…

A Juventus kimagaslik a mezőnyből, s vélhetően zsinórban harmadik bajnoki elsőségüket gyűjtik be a Zebrák a szezon végén, ehhez azonban a Napolinak is lesz egy-két szava. 

A harmadik helyre a Milan és a Roma versenyfutása várható, de a Fiorentina, Lazio, Inter triót sem szabad leírni. A kiesésre az alábbi kluboknak van a legnagyobb esélyük: Livorno, Verona, Sassuolo, Chievo, Cagliari, Bologna, Genoa. 

Mindent egybevetve egy nagyon izgalmas Serie A-szezonra van kilátás, ahol idén Róma, Milánó, Genova és Torino után ezúttal Veronában is rendeznek városi rangadót.

forrás: hatharom.com