Recent comments

Friss Hírek

Euro 2012: Olaszország-Írország 2-0!


A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában az olaszok legyőzték a már korábban kieső íreket, és továbbjutottak a legjobb nyolc közé, mivel a másik mérkőzésen a spanyolok is három ponttal gazdagodtak.


Bár az olaszok voltak az abszolút esélyesei ennek a mérkőzésnek, de ha Kevin Doyle egy picivel szemfülesebb, a 10. másodpercben vezethettek volna az írek. Ám a támadó maga is annyira meglepődött, hogy ilyen korán szembe találja magát Gianluigi Buffonnal, hogy megtorpant kissé, és ez éppen elég volt Giorgio Chiellininek, aki beérte őt a 16-os környékén. 
Az izgalmas kezdés után a következő negyedórára akár átkapcsolhattunk volna a másik mérkőzésre, mert erős olasz mezőnyfölény mellett gyakorlatilag semmi sem történt. Az első érdekesebb esemény a 15. percre datálható, amikor Pirlo elől becsúszva mentett Doyle, az olasz pedig szándékán kívül egy hatalmasat rúgott az írbe – akit nem sokkal később Chiellini is letarolt, hogy kerek első negyedórát zárjunk.
Az első játékrész felére az olaszok olyannyira visszavettek a tempóból, hogy ellenfelük egyre veszélyesebben játszott, nem meglepő módon beívelésekkel operálva.
A 36. percben nem rezdült meg ugyan az írek hálója, de ezt az olaszok és fanjaik a legkevésbé sem bánták: Pirlo bal oldali szögletét a rövid ötös sarkán Antonio Cassano csúsztatta kapura, Given csak belekapni tudott a labdába, a túlsó kapufánál Duff pedig már csak a gólvonal mögül tudta kikanalazni azt. 0–1
Ez volt Cassano harmadik Eb-gólja, meglepő módon ezzel ő lett minden idők legeredményesebb olasz futballistája a kontinenstornákon. Az eddigi 30 olasz Eb-gólon 24 gólszerző osztozott, közülük csupán öten szereztek egynél több találatot...
A második félidőt ott folytatták az olaszok, ahol abbahagyták, és Cassano duplázhatott is volna, de Federico Balzaretti visszagurítását az ötösön dalmahodó Richard Dunne-be lőtte.
Az 54. percben Di Natale is megnyugtató előnyhöz juttathatta volna övéit, de hiába vezette egy az egyben a kapusra a labdát, kissé ismét kisodródva, ezúttal sem tudott túljárni Given eszén.
Még jobban elszontyolodtak az olaszok, amikor egy percre rá megsérült a védelem oszlopa, Chiellini, akinek helyére Leonardo Bonucci állt be. 
Dicséretes olasz labdabirtoklási fölénnyel csordogált a mérkőzés, az ír szurkolók már azt is lelkesen ünnepelték a lelátókon, hogy Keith Andrews lövése a 16-osról eltalálta Buffon ölét.

Mi tagadás, ha az ír válogatott futballja nem is, bohókás szurkolóhada igenis hozzátett valami pluszt (és nem csak a sörfogyasztás tekintetében) ehhez a tornához.
Persze az üzemanyag is fontos, Bálint kolléga asztaltársasága szerint jogos kérdés vetődött fel a mérkőzés közben: a végig éneklő, jókedvű ír drukkerek vajon emlékeznek a meccsre, vagy csak másnap reggel megnézik az újságban, mennyire kaptak ki?
Az olasz válogatottról is elárul azért ezt-azt, hogy a 63. percben Cassano helyére egy Alessandro Diamanti kocogott be.
A hajrára próbáltak frissíteni a kapitányok, pályára került Balotelli is. Jót tett a mérkőzésnek, hogy az írek egy pillanatra sem adták fel, a 79. percben Buffonnak már határozottan nagyot kellett védenie Andrews szabadrúgásánál.
Az olaszok viszont ügyesen tartották előnyüket, igyekeztek az ellenfél térfelén tartani a labdát, Bonucci remekül rombolt hátul, a kissé körülményes Balotelli pedig lekötötte a védőket egymaga is.
A legvégén a legjobb ír, Andrews még kiállíttatta magát, és sportemberhez méltatlanul vonult az öltözőbe, így éppen nem láthatta, ahogyan a 90. percben Mario Balotelli egy jobb oldali szögletet a kapuba kanalazott, gyönyörű mozdulattal. 2–0
Az olaszok hozták tehát kötelező gyakorlatukat, és legyőzték a már kiesett íreket, és mivel a másik ágon a spanyolok legyűrték (1–0) a horvátokat, a csoport második helyén továbbjutott a squadra azzurra a címvédő mögött.
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Gólszerző: Cassano (36.), Balotelli (90.)
Olaszország csoportmásodikként jutott tovább.
NSO.hu