Recent comments

Friss Hírek

Mintha egy életet töltöttem volna a pályán

A harmincnyolcadik születésnapjához rohamosan közeledő Gianluigi Buffon nemrég a La Gazzetta dello Sport számára adott interjúban beszélt múltjának csillogó pillanatairól, illetve az olasz futball jövőjéről és lehetséges utódjáról.




A bianconero csapatkapitány közel húsz éve mutatkozott be a Parma csapatánál, és azóta számtalanszor rendkívül fontos szerepet vállalt a Juventus és a nemzeti válogatott sikereiben.

Pár nap múlva betöltöd a harmincnyolcat, amiből húsz évet a futball bűvkörében éltél.

„Ez igaz, mintha egy életet töltöttem volna a pályán.”

A karrieredben számos nagyszerű pillanatot megélhettél, ezek közül mely hármat emelnéd ki?

„Az óriási örömöt, amely a Serie A debütálást jelentette, ekkor egy álom valósult meg. Aztán a 2006-os vb-győzelem. Végül pedig az eltökéltség, amiről ma is tanúságot teszek, amely lehetővé tette számomra, hogy ma is a legmagasabb szinten futballozzak.”

Mintha szikárabb lennél. Változtattál valamit a felkészülésed tekintetében?

„Mondjuk azt, hogy jobban figyelek az ételre, amit elfogyasztok, mint ezelőtt hét vagy nyolc évvel. Nem hagytam fel semminek a fogyasztásával, csak egyszerűen nagyobb figyelmet fordítok az étkezésre.”

Szerinted milyen lesz elköszönni majd a futball világától?

„Szeretnék felemelt fejjel távozni. Szeretném, ha megfelelő keretek között zajlana mindez, mentesen minden extravaganciától. Játékosként a végső célom, hogy negyvenéves koromig védjek, és hogy még egy világbajnokságon szerepelhessek.”

Melyik volt a legerősebb válogatott, amelyben valaha futballoztál?

„A 2002-es csapat hihetetlen volt technikai szempontból. 2006-ban kiváló csapatszellem volt az öltözőben, azonban ezt visszatérni látom az utóbbi pár évben.”

Melyik volt a legerősebb Juventus?

„Véleményem szerint a Marcello Lippi által vezetett 2002/03-as csapat, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligája döntőbe, aztán végül tizenegyesekkel elbuktunk. Azonban a keret szempontjából, figyelembe véve a kezdőcsapatot és a padon helyet foglaló futballistákat, Fabio Capello csapatát emelném ki. Mindazonáltal nem feledkezhetek meg az elmúlt pár év alatt mutatott tartásról és következetességről, amely Antonio Conte és Massimiliano Allegri edzőségét jellemezte.”

Úgy tűnik, hogy végre megtalálta az olasz futball az utódodat. Hogyan vélekedsz Gianluigi Donnarummáról?

„Nagyszerű dolgokat látok tőle, nem mutatja félelem jeleit egy olyan stadionban, mint a San Siro, bár egy nagy csapat hálóját őrzi. A bizonyított kiváló személyiség mellett nagyon jó technikai és fizikai készségekkel rendelkezik.

Azonban leginkább azt értékelem, hogy egy olyan fiatalról beszélünk, aki mindent helyesen csinál, ami kulcsfontosságú dolog karrier szempontjából. Valamint a média is jól végzi a feladatát, és nem helyez túlságosan nagy nyomást a srácra. Mértékletes nyilatkozatokat olvasok, ami igencsak helyes egy ilyen fiatal futballista esetén.”

A csapat mint ha újjászületett volna a Sassuolo elleni vereség után. Azon az estén elmondtad a véleményed egyes dolgokról, mesélnél erről egy keveset?
 
„Véleményem szerint az volt az utolsó esélyünk, hogy még helyreigazítsuk a dolgokat. Közel álltunk ahhoz, hogy kiszálljunk a bajnoki címért folytatott harcból. Már nem sok évig futballozhatok, ezért nem akartam az időmet vesztegetni egy olyan évvel, amelyben nemigen nyerhetünk semmit.”

Úgy tűnik, hogy meglett az eredménye a kritikának.

„Az öltözőbeli válaszok kulcsfontosságúak voltak, úgy azoktól a személyektől, akik csak akkoriban érkeztek, mint akik már évek óta viselik a Juventus mezét.”

Tényleg őrültségnek tűnt elképzelni akkoriban, hogy a csapat képes feltámadni egy ilyen borzasztó kezdet után?

„Szeretem a számokat, és azon az estén két számítást követően nem vesztettem el a reményt. Beszéltem az igazgatókkal, hogy elkerülhessem az öltözőt, mivel nem akartam, hogy a srácok lássák, mekkora a baj. A bajnoki cím megnyeréséhez vagy a Bajnokok Ligájába jutáshoz huszonöt győzelemre van szükség, és mi addig háromnál tartottunk. Következésképpen a huszonnyolc meccsből huszonkettőt meg kellett nyernünk, szóval ha hat meccset veszíthetünk, akkor sokkal többre volt szükség, mint amit addig nyújtottunk. A terv megvalósíthatónak tűnt számomra, és mára vissza is tértünk a bajnoki címért zajló versenyfutásba.”

Volt olyan pillanat, amikor úgy gondoltad, hogy a Juventus nem védheti meg a bajnoki címét?

„Véleményem szerint a milánói gól nélküli döntetlent hibásan könyvelték el az emberek Inter-sikerként, mondván, hogy az Inter úgyis előttünk volt. A valóságban, ha elvesztettünk volna a meccset, azzal ástuk volna meg a saját sírunkat pszichológiai értelemben. Az Inter lerohanhatott volna minket, de nem tették. Jól játszottunk, és rájöttem, hogy megfelelő mentalitással felvehetjük a versenyt bárkivel.”

Most vasárnap lehetőségetek nyílik egy másik riválison újabb sebet ejteni.

„Ha nyerünk, akkor az AS Roma tíz ponttal lemarad tőlünk. Ez nagyon fontos lenne, mivel veszélyes csapatot alkotnak. Minél távolabb van mögöttünk az AS Roma, nekünk annál jobb.”

A Juventus ismét esélyes a győzelemre.

„Amikor az emberek ezt mondták a bukdácsolásunk során, akkor mosolyogtam. Jó volt látni, milyen tisztelettel viseltetnek velünk szemben, azonban szerintem egy adott pontban a riválisaink kezében volt a sorsunk. Senki nem volt elég erős, hogy pontot tegyen az ügy végére, és hogy leszakadjon, ahogy azt a Juve tette az elmúlt években. Ha ismét megnyerjük a bajnoki címet, akkor szerintem sokan sajnálkozva tekintenek majd vissza az évre.”

Ki a legnagyobb rivális, a Napoli vagy az Inter?

„Ugyanazt a szintet képviselik, mivel a tabellavezető kiléte szinte hetente változik. Az Internek nem kell aggódnia az európai meccsek jelentette terhelés miatt, ami sokat jelenthet a bajnoki versenyfutásban. A Napoli összetartó csapat, Európa egyik legjobb támadóalakulata, és Maurizio Sarri megszilárdította a védelmet. A Napoli képes megnyerni a bajnoki címet.”

A Juventus új csillaggal büszkélkedhet Paulo Dybala révén.
 
„Az apám megszállottam figyeli őt. Még nálam is boldogabb volt, amikor leigazoltuk a Palermo csapatától. Véleményem szerint Paulo mindennek a birtokában van, ami a globális futballcsillag státuszhoz kellhet.”

Képes a Juventus legyőzni a Bayern Münchent a Bajnokok Ligájában?

„Az biztos, hogy nem mi vagyunk az esélyesek. A várható eredmény megfordításához mérgesnek, pontosnak és egy kicsit szerencsésnek kell lennünk.”

Miért lehet optimista Olaszország az Európa-bajnokságot illetően?

„Kiváló csapattal rendelkezünk, amely nagyszerű futballra képes, erős jellemmel bír, és ha bizonyos játékosok képesek a lehetőségeket a legjobban kihasználni, képesek vagyunk meccsek eldöntésére.”

Pontosan mely játékosokra gondolsz?

„Például Marco Verrattira, aztán Andrea Pirlóra.”

Szerinted Andrea Pirlo a válogatott része lehet annak ellenére, hogy az Egyesült Államokba szerződött?

„Persze. Természetesen ezt gondolom.”

Amennyiben a Juventus bejut a Coppa Italia döntőjébe, akkor pihenés nélkül csatlakozhatsz a válogatotthoz.

„Ha ez bekövetkezik, akkor örömmel és motiváltan érkezek majd a válogatotthoz. Mindaddig azonban az elődöntőkre koncentrálunk, amelyekben az Inter lesz az ellenfél, és nagyszerű csatára számítok. A Lazio elleni győzelem azt mutatja, hogy kiváló formában vagyunk.”

Még mindig gondolsz arra, hogy lemaradtál az Aranylabdára jelöltek listájáról?

„Őszintén mondhatom, hogy nemigen érdekel mindez. Talán csalódottabb lettem volna, ha megnyerhettem volna, azonban ehelyett tizennegyedik vagy huszadik helyen végzek. Így viszont több figyelem összpontosult rám.”

forrás: juventuz.blog.hu