Recent comments

Friss Hírek

A 22. forduló krónikája

Három hét szünet után az elmúlt hétvégén megrendezték a Serie B első 2016-os, összességében a 22. fordulójának mérkőzéseit, valamint pótoltak egy korábbról elhalasztott összecsapást.



Rögtön helycsere történt a Serie B tabellájának élén, ugyanis a hétfő esti utolsó mérkőzésen az eddigi második helyezett Crotone 3-1 arányban felülmúlta a korábbi éllovas Cagliari együttesét. A calabriaiak alaposan belekezdtek és Stoian bejátszásából Ante Budimir fejesével már a második percben lépéselőnybe kerültek. Erre még volt válasza a szárdoknak, a játékrész derekánál a két brazil összjátéka végén Joao Pedro tálalt Diego Farias elé, aki futtából okosan kilőtte a hosszú sarkot. Az első félidő ráadásának pillanataiban Stoian újabb gólpasszt adott, visszatett labdáját Bruno Martella védhetetlenül bombázta a hosszúba, így a hazaiak mehettek előnnyel a szünetre. A fordulást követően hamar megpecsételődött a Cagliari sorsa, Balzano ugyanis megkapta a második sárga lapját és tíz emberre fogyatkoztak. A 73. percben Federico Ricci találatával dőlt el a mérkőzés, aki Budimir lövése után pofozta be a kipattanót. Nem sokkal később a Kranjc szabálytalansága miatt megítélt büntetőt Salzano elpuskázta, a szárdok hátvédjét pedig szintén kiállították, kilenc emberrel már nem sok esélyük lehetett a hajrában. A Crotone ezzel megelőzte a Cagliarit, a két csapat közt jelenleg két pont a különbség a déliek javára.

Az újdonsült harmadik helyezett Pescara két tizenegyessel fordított és győzött 2-1 arányban a Livorno ellen egy őrült szombat délutáni meccsen. Az amarantók már a mérkőzés harmadik percében emberhátrányba kerültek Emerson kiállítása miatt, aki utolsó emberként lerántotta a jó ütemben eleső Lapadulát. Azonban Massimo Oddo fiai sokáig képtelenek voltak élni az emberelőny adta lehetőséggel. Sőt, a második játékrész elején Marco Moscati kiváló fejesével a vendégek kerültek előnybe. Aztán viszont a delfinek kihasználták a létszámfölényt, és a fáradó toszkánok egyre többet hibáztak, a 65. percben Andrea Cocco, a 92. percben pedig Gianluca Caprari értékesített egy-egy jogosan megítélt büntetőt. A Pescara sorozatbeli ötödik győzelmével már 40 pontos, a Livorno pedig zsinórban negyedszer veszített és osztályozós helyre süllyedt, miközben továbbra is október 31-e óta nyeretlen.

A Latina 1-0-ra felülmúlta a Novarát, ezzel sikeresen menekül a tabella alsó régiójából. A győztes találatot Nicolao Dumitru szerezte az első játékrész hajrájában egy remekül helyezett lövéssel a balösszekötő helyéről. A szünet után a Novara komoly erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, de csak egy rakás kihagyott helyzetig jutott, pedig a 71. percben még Adorján Krisztiánt is harcba állították, a magyar középpályás először lépett pályára a szezonban, de a hazaiak hősiesen védekeztek a négy második félidei sárga lap ellenére. A nerrazzurrik öt nyeretlen meccs után gyűjtötték be a három pontot és felkapaszkodtak a 15. helyre, miközben az egymást követően másodszor veszítő újonc Novara visszacsúszott a negyedik pozícióba.

Az egyetlen vasárnapi mérkőzésen a Brescia 2-1 arányban legyőzte a Cesenát két rájátszásért küzdő csapat egymás elleni ütközetén. A tengeri csikók a 24. percben Milan Djuric találatával szereztek vezetést, aki Ciano kellemetlen lövése után az ismétlésből volt eredményes, azonban közvetlenül a szünet előtt Molina a kiállítás sorsára jutott. A létszámfölényt az oroszlánok a fordulást követően negyedóra alatt használták ki, Andrea Caracciolo bejátszásából az előrehúzódó hátvéd, Antonio Caracciolo fejjel volt eredményes. Tovább nyomott a Brescia a győzelemért, és a nagy erőfeszítések a hajrában meghozták az eredményt, a 85. percben Cascione utolsó emberként szabálytalankodott, így őt is piros lappal jutalmazták, az így megítélt büntetőt pedig Andrea Caracciolo magabiztosan értékesítette. A kék-fehérek az előkelő, ötödik helyen tanyáznak, a Cesena pedig az utolsó play-off pozíciót foglalja el, de a két klub között a különbség immár hét pontra nőtt.

A forduló déli rangadóján az Avellino 1-0 arányban győzött a Salernitana ellen. Az esélyesebb farkasok csak nagyon nehezen tudták begyűjteni a három pontot, a második félidő derekánál a zöld-fehérek legkeresettebb játékosa, a csereként beálló Marcello Trotta találata döntött, miután egy másik cserejátékos, Insigne bejátszását juttatta közelről a hálóba. Az Avellino zsinórban hatodszor nyert, viszont a gránátok sorban negyedszer kaptak ki, így előbbi már a hetedik helyen áll, utóbbi viszont már csak a 21. helyet foglalja el a Serie B 22 csapatos mezőnyében.

Hétfő este a Virtus Entella az első félidőben 11 perc leforgása alatt négy gólt szerezve küldte padlóra az Ascoli csapatát, és nyerte meg a mérkőzést 4-0 arányban. A gólgyártást Gaetano Masucci kezdte egy közeli lövéssel a 28. minutumban, majd Francesco Caputo tizenegyesből és ziccerből is eredményes volt – utóbbit egy kapitális védelmi hiba előzte meg, a 39. percben pedig a negyedik hazai találat is kikötött a bianconeri hálójában, miután a hátvéd Simone Iacoponi piszkálta be a játékszert egy szöglet utáni kavarodást követően. A második játékrészben a vendégek hiába igyekeztek szépíteni, csupán egy kihagyott büntetőig jutottak Cacia révén. A Virtus jelentősen megerősítette pozícióját, hiszen az újabb győzelemmel pontszámban beérte a nyolcadik helyet elfoglaló Cesena gárdáját, viszont az Ascoli a két győzelmet követő első fiaskójával máris play-out pozícióba lépett vissza.

A Vicenza vért izzadva gyűjtötte be a három pontot egy 2-1-es győzelemmel a Modena elleni alsóházi rangadón. Az első játékrész végén még a kanárik kerültek lépéselőnybe, miután Davide Luppi egy szöglet utáni kavarodás végén volt eredményes. Az esélyesebb hazaiak rengeteg helyzetet puskáztak el, különösen az új igazolás, Ebagua járt élen a lehetőségek kihagyásában. Aztán viszont a 73. percben becserélték Filip Raicevicet, aki két perccel a beállítását követően máris bekotorta az egyenlítő gólt, majd a hosszabbítás perceiben a győztes találatot is a hálóba juttatta közvetlen közelről egy baloldali akciót követően. A 22 éves montenegrói támadó már a kilencedik gólját szerezte a Serie B idei kiírásában, igazi lesipuskás módjára szerezte a mostani dupláját. A végjátékban Crespo csapata rendkívül idegesen játszott, az utolsó öt percben Calapai és Crecco egyaránt a kiállítás sorsára jutott a második sárga lapot követően, nehezen tudták feldolgozni a vereséget, és azt hogy ismét csak 16-ok a táblázaton.

A Ternana egy 90. percben szerzett találattal győzött 1-0-ra a Trapani elleni hazai mérkőzésen. A hazaiak fölénye ellenére végig rendkívül nyögvenyelős volt a mérkőzés, és amikor már úgy tűnt volna, hogy gól nélküli eredmény születik, az utolsó percben az ifjú csereember, az elefántcsontparti Diomande Gondo fejese döntött a meccsről. Mindkét csapat folytatja az elmúlt esztendő végén mutatott tendenciát, a Ternana felfelé, a Trapani lefelé a halad, a 11. helyezett szicíliaiak már csak két ponttal előzik meg a 13. helyen tanyázó szörnyeket.

Egymást követő második, szezonbeli harmadik győzelmét aratta a sereghajtó Como együttese, ugyanis kisebb meglepetésre 1-0-ra legyőzte a Perugiát. A győzelemről szokás szerint a tavalyi Lega Pro play-off hőse, Simone Ganz találata döntött, aki a 36. percben közelről befejelte idénybeli hetedik gólját. A finisben a griffek soraiból Belmontét kiállították, így egyenlítés helyett emberhátrányban fejezték be a mérkőzést, pedig végig ők irányították a játékot és sokkal több gólhelyzetet alakítottak ki, Scuffet azonban ismét hibátlanul védett. Az északiak az újabb sikerrel lassan újra versenyképes pozícióba kerülnek, már csak hat pont a hátrányuk a pár hete még kilástalannak tűnő osztályozóhoz képest. Eközben a vesztes umbriaiak továbbra is csak üldözik a play-off helyen tanyázó csapatokat.

Az eddigi utolsó előtti helyezett Virtus Lanciano ugyancsak 1-0-s sikert aratott a Pro Vercelli ellen. Az abruzzóiak az első félidő végétől létszámfölényben játszottak, miután a venetóiak közül Scavone-nak mutatták fel a piros lapot. A győzelem sorsa mégis csak a végjátékban dőlt el, Federico Di Francesco a 86. percben vitte be a mindent eldöntő találatot. A rossonero egymást követő második győzelmével megelőzte a Salernitanát és a legjobb kieső helyre lépett előre, két pont hátrányban az osztályozótól, míg a sorban harmadszor kapituláló Vercelli már csak a legutolsó bennmaradó helyet birtokolja.

Azok után, hogy ősszel a két csapat egymás elleni mérkőzésén hét gól esett, ezúttal nem született találat a Spezia és a Bari összecsapásán a Serie B első tavaszi fordulójának nyitó mérkőzésén. A péntek esti összecsapáson a hazaiak valamivel többet próbálkoztak, de nagyon kevés valamire való helyzetet alakult ki a csapatok előtt, a döntetlen igazságosnak mondható. Camplone mester tehát képtelen volt győzelemmel bemutatkozni a pugliaiak kispadján, ezzel a döntetlennel jelenleg a Bari a hatodik, a Spezia pedig a 14. helyet foglalja el, mindkét csapat tovább folytatja a mérsékelt szereplést.

Végezetül kedd este a 21. fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásakor a Vicenza házon kívül aratott 1-0-s győzelmet a Perugia otthonában. Sokáig megközelítőleg egyenlő erők küzdelmét hozta az összecsapás, majd amikor már kezdték volna elkönyvelni a gól nélküli döntetlent, a 86. percben a két perccel azelőtt becserélt Stefano Giacomelli eldöntötte a találkozó végkimenetelét. Három napon belüli második győzelmével kezdi megemberelni magát a Vicenza és máris a 12. pozícióba kapaszkodott fel, három pontra megközelítve az ugyanennyi idő alatt másodszor veszítő, már csak a Serie B 10. helyét birtokló griffeket.

forrás: Serie b magyaroldal