Recent comments

Friss Hírek

Koefficiens-lista: Olaszország a 2., a Juve a 4. helyen

Egyelőre remekül alakul az idei szezon az olasz klubok számára Európában annak ellenére is, hogy csupán két csapat jutott be a BL csoportkörébe, azt pedig csak egy, a Juventus élte túl.


Ennek viszont bár presztízs- és bevétel-szempontból nem, de a klubok és a bajnokságok közötti erősorrendet meghatározó koefficiens-pontokat figyelembe véve mindenképpen örülhetünk, Itália jó szereplése is elsősorban itt nyilvánul meg.

A 2014/2015-ös szezont figyelembe véve az olasz bajnokság jelen pillanatban a 2. helyen áll, csak a spanyol liga csapatai gyűjtöttek be több pontot, Németország és Anglia viszont elmarad. Utóbbi már biztosan Olaszország mögött végez az idén, míg a németeknél váratlanul nagy esély nyílt a Bayern München kiesésére, az Európa-ligában pedig épp a Napoli búcsúztathatja el az utolsó német gárdát.

Ami a ligák közötti összesített állást illeti, itt az utolsó 5 szezon pontjai határozzák meg a helyezéseket, ez alapján pedig Olaszország továbbra is a 4., a hátrány 10 pont a német és 12 az angol liga mögött. Anglián egyébként idén megvan a lehetőség hatalmasat hozni, hiszen szigetországi csapat már egy sincs versenyben, Itáliából viszont 3 csapat is képviselteti magát, és jó esély van rá, hogy mindkét sorozatban legyen olasz csapat az elődöntőben.

De mi a helyzet a klubokkal? A klubcsapatok versenyében az idei szezont figyelembe véve a Porto a Bayern München tegnapi legyőzésével felugrott a 3. helyre, és megelőzte a Juventust, a Zebrák viszont így is a 4. legtöbb pontot gyűjtötték már az idei kiírásban, csak a Barcelona, a Real Madrid és a Porto előzi meg őket, és amennyiben Tevezéknek sikerül bejutniuk az elődöntőbe, ennél hátrébb már biztosan nem végeznek majd. Szintén csak az idei évet vizsgálva a Napoli 14., a Fiorentina 17., a Torino 26., a Roma és az Inter pedig holtversenyben 28.

Mindezt a teljes, szintén az elmúlt 5 évet felölelő listára vetítve azt látjuk, hogy a Juve immár stabilizálta a helyét a legjobb 16 csapat között (ez a csoportkörök előtti kalapbeosztás miatt fontos), és lassan közelít az első 10-hez – jelenleg a 15. helyet foglalja el a csapat, de ezen még akár idén is javíthatnak. Második legjobb olaszként továbbra is a Milan nevét találjuk a 21. helyen, 22. a Napoli, 23. az Inter, a Lazio-Roma-Fiorentina hármas pedig sorban a 38., 43. és 47. pozícióban áll.

Végezetül gondoljunk bele egy percre: ha a Juventus a hazai előnyét megőrizve kiejtené a Monacót, a Fiorentina esélyeshez méltóan búcsúztatná a Dinamo Kijevet, és a Napoli is ki tudná ütni az igencsak acélos Wolfsburgot (esetleg bónuszként még a Bayern és a Sevilla is búcsúzna), valóban olyan szezont produkálna koefficiens-szempontból Itália, amilyenre nagyon régen volt már példa, amivel jelentős lépést tennének a srácok a 4. BL-hely visszaszerzése felé is.

forrás: azzurri.co.hu