Recent comments

Friss Hírek

Euro 2012: Horvátország-Olaszország 1-1


Andrea Pirlo az első félidőben szabadrúgásból megszerezte a vezetést Olaszországnak a labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának 2. fordulójában Horvátország ellen, Mario Mandzukic azonban a 72. percben harmadszor is betalált a tornán, így 1–1-es döntetlennel végződött a mérkőzés.

 A mérkőzés elején a horvát védelem megismételte azt, amit az írek ellenük, mert a 3. percben három kockás mezes is csak nézte, ahogyan a tőlük kapott labdát hat méterről csak centikkel lövi a jobb alsó mellé Mario Balotelli.

 Ettől eltekintve óvatosan kezdtek a felek, és a középpályán igyekeztek elfojtani egymás támadásait, sajnos sikerrel. Claudio Marchisio nagyon jól ráérzett, hogy ilyen esetben átlövésekkel kell operálni, ám 17 méterről eleresztett bombája, ha nem is sokkal, de elkerülte a jobb felsőt.

 Balotelli középre tartó bombája tette nyilvánvalóvá az olasz fölényt, de két horvát kontra megmutatta, hogy akad keresnivalójuk Bilicéknek: az elsőnél Giorgio Chiellini zseniálisan, saját maga mögött átnyúlva rántotta magával estében a kiugró Nikica Jelavicot, mint afféle várfalról befelé ugró Dugovics Titusz, a másodiknál ő maradt le Jelavicról, aki a védő szerencséjére a kapu torkában ugyanezt tette Srna jobb oldali beadásával.

 Mintha a Vanczák Vilmosra (de csak mint a szúnyogcsípés elleni gél: külsőleg) igencsak hasonlító Chiellini a mérkőzés színvonalát és iramát is grabancon ragadta és földre vitte volna, a 20. perc után rohamosan csökkent a mérkőzés élvezeti színvonala. Maradjunk annyiban, hogy irgalmatlan taktikai csata folyt a gyepen...

 Balotelli azért így is helyzetbe tudott kerülni, ám a korábban kétszer is nagyot hibázó Gordon Schildenfeld egy-egy óriási becsúszással mentett a citysta, majd az ismételni szándékozó Cassano elől is. Úgy tűnik, a horvátok megbeszélték, mindenki kettesével tűnik ki az olaszok ellen, mert ezt követően Stipe Pletikosa védett két csodálatosat, és mindkettő után Marchisiót szidhatta fél Csizmaország.


A 38. percben aztán Andrea Pirlo szabadrúgásával szemben már tehetetlen volt a „Pók": az olasz karmester kissé balról, 17 méterről tekert szabadrúgásból a jobb alsóba. 1–0
A kapus még beleért a labdába, és mintha az a sorfalban Ivan Rakitic fejét is súrolta volna.
A kapott gól megfogta a horvátokat, akik azért egy szép kontrát még vezettek, de mivel Mario Mandzukic „elrobbenolta" azt, a félidő végéig már nem változott az eredmény.


A második játékrész két közepesen sikerült Luka Modric-lövéssel kezdődött, az egyiket védte Gianluigi Buffon, a másik a kapus fölé szállt; amoda Ivan Perisic blokkolta hátsó felével Leonardo Bonucci bombáját. A színvonal viszont továbbra sem verdeste az eget, a játékosok által ígért tűzijáték helyett csak füstbombákat láttunk – a horvát szurkolók jóvoltából...


Nem sokra rá a gyepen is sistergős belemenéseket láthattunk, Srna például hátulról próbálta megcsinálni azt szegény Mottával, amit 1982-ben Harald Schumacher Patrick Battistonnal. Le is kellett cserélni a szűrőt, akit a támadókvalitásokkal is megfűszerezett Riccardo Montolivo váltott.
Balotellit közben Di Natale váltotta, a dortmundi Perisicet pedig a müncheni Danijel Pranjic, és utóbbi csere nem sokra rá változást hozott a mérkőzés képébe – egy kis olasz segítséggel.


Kezdtünk ugyanis már elszenderedni, amikor Pranjic bal oldali keresztlabdájának Chiellini aláfutott az ötösön, kissé jobbra tőle Mario Mandzukic pedig jobbal a rövid felsőbe bombázott. 1–1, Mandzukic harmadik gólja volt ez a tornán, ezzel Davor Sukerrel együtt ő a horvátok történetének legeredményesebb Eb-játékosa.
Több sem kellett a horvát szurkolóknak, szegény Howard Webb sporttárs úgy álldogált táboruk előtt a sűrű füstben, mint Kóbor János paróka nélkül egy Omega-koncerten... 


A hajrára mindkét mester friss támadókat hozott be, Sebastian Giovinco, illetve Eduardo da Silva személyében, de a végjátékban sem ők, sem a „régiek" nem tudtak már helyzetet kialakítani.
Az olaszok a spanyolok után a horvátokkal is döntetlent játszottak, és a záró fordulóban a kvartett leggyengébbje, Írország vár rájuk; míg a Vatreni, azaz a „tüzesek" parázs mérkőzésre számíthatnak majd a szintén továbbjutásért küzdő címvédő ellen.

 C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
 OLASZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1–1 (1–0)
 Gólszerző: Pirlo (38.), ill. Mandzukic (72.)

NSO.hu